Att leva med saknad

wpid-DSC_0406.jpgOch än i dag känns det nästan som en ovärklig mardröm. Varför?

Den 18 juni, två dagar innan midsommarsafton, fick min högt älskade Kex somna in. Jag hade ingen aning att det var så illa med honom, även alla på gården tyckte “men det är ju klart han kommer hem igen!”

Jag kan börja med början..

Varje år på gården har vi fått gamla täckter åt hästarna, just med tanke på Kex. För att näringshalten inte skall bli för kraftig åt honom har vi fått de gamlaste täckterna till dom. Men i år räckte det inte till. Det är katastrofår för fånghästar har jag fått höra från vetten i efterhand, vädret är perfekt för gräs som triggar fång, med kalda nätter sen början på maj och sol och regn om varann. Gräsets energihalt och sockerhalt har exploderat, och i år åkte Kex på fång. Vi såg symptomen 31 maj.

Ut med distriktarn och umedelbar behandling med butta. Det såg ut som det gick bra. Att buttan sätts in stoppar ju inte sjukdomsförloppet, det utvecklar sig ju ändå men hästarna får smärtlindring. Kex vart sjukare några dagar, sen såg det ut som det vände. Dock utvecklade han ett ödem på magen, och tappade aptiten sakta men säkert.
Jag tog ut en veterinär (inte samma som kom akut när vi såg symptomen) veckan efter han började sin behandling, 1 vecka och lite efter, och frågade om ödemet och att han tappar aptiten och närtill inget äter. Fick till svar det kunde vara pga buttan, och att det tyvärr bara kan vara så i bland. Jag frågade om vi skulle byta medicin och vetten tyckte det var inte nödvändigt. Jag fick inte höra några större varningar. Jag anmärkte att han dricker dåligt med och det inte hjälper att jag har i betfoder i vattnet så det smakar gott heller.

Under påföljande helg svällde skapet ut och Kex hade slutat helt äta. Han kunde pilla i sig lite kraftfoder om man bjöd men annars rörde han ingenting. Vi kallade ut distriktare för att kolla skapet, jag tänkte kanske svampinfektion. Buttan rör ju upp i all bakterieflora så varför inte. Distriktarn villa vi skulle kalla ut den vet som såg honom första dag med fång. Hon kom dagen efter.

Gissa min chock när min polare ber mig ringa omedelbart och talar om hovbensförändring samt grovtarmsförändring och klinik på stört. Kastade mig runt, fixade chaffis, bil och släp och åkte till Hudik med pälsklingen. Han skötte sig exemplarisk och tuggade på hö direkt när han fick torrhö, så jag vart aningen förhoppningsfull men han åt så lite att de ville ha honom till Uppsala för glukos och energidropp, samt dygnetrunt-övervakning.. så kasta runt sig igen för att fixa bil med drag och transport. Fick ner honom till kliniken, han skötte sig igen, snäll och tålmodig när de försökte få in kanylen i halsen för droppet och sent hemma, vid halv fyra på natten..

Och förmidagen dagen efter, onsdag 18 juni, ringer de vid 10 och berättar det inte är bra med Kex. Alla organ håller på lägga av säger de. Chocken var obeskrivlig. Inget syntes på utsidan.. jag grät och grät. De berättade om allergisk reaktion på medicinen. två följdsjukdommer som följd av medicineringen och att han slutade äta. Han fattades vita blodkroppar sa de, och allt de pöste in i hans blod försvann ut. Hjärtat rusade.. De kunde behandla med blodplasma några timmar och se om det gav med sig, och jag vädjade att de skulle göra det.. Senare på eftermiddagen ringde de igen.. det hjälpte inte.. de hade tagit prover på hans hjärtmuskel, samma prov de tar på människor med hjärtinfarkt. Värderna på en frisk häst skulle var aunder 30. Hans värden var över 50 000. Utanför skalan, de kunde inte mäta det ens. De fattade inte hur han kunde stå på benen, en vilken som helst annan häst skulle legat platt av en tiondedel sa de.. de berättade han hade varit ompysslat och gosat med hela dagen, han hade fått äpplen, morot, lite kraftfoder och myst i sig det. De hade kärat ner sig i han alla som en sa de.. och min ända fråga var om han skulle klara vänta på mig tills jag kom ner.. hon drog lite på det. Så länge han var stabil, så länge inget ändrade sig kunde det gå bra. Men det kunde ändra sig på en sekund.

Jag sa hon skulle strunta i mig. Att jag var oviktig. Det ända som var viktig var han. Bara han. Vad skulle hon säga då? Hon sa, om jag inte var i bilden alls, skulle hon avlivat honom direkt.

Mitt hjärta var redan krossat, det kunde inte gå mer sönder. Men det gick mer sönder ändå när jag tog det svåraste beslut jag någonsinn gjort. Jag sa “Då är det just det du måste göra, för han”. Jag grät, jag bröt fullkomligt ihop och jag kan inte annat än tycka synd om veterinärerna som måste berätta sådana saker för hysteriska hästtjejer som jag och lyssna på den förtvivlan vi känner. Hon berömde mig för ett mogte och osjälvisk beslut. Det kändes inte moget, det kändes som att jag beslutade att mörda min älskling. Men han kunde inte leva med de skador på hjärtat han hade fått..

De lovade mig fläta av svansen. Jag bad om att få två så jag kunde dela en med Yasmine med. Förra veckan hämtade jag ut paket från kliniken. I lördags orkade jag öppna det. Hans grimma och tre stora flätor av svansen.. jag grät igen. Jag gråter nu. Livet känns så värdelöst, men jag vet jag kommer komma över denna sorgen ändå.

När man älskar någon ger man en bit av sitt hjärta till denna. Och när denna älskar tillbaka får man en bit tillbaka som man stoppar in i sitt eget hjärta.
Och när någon dör tar de med sig den biten, det är därför det gör så ont när man förlorar någon..
Men man har dennas bit kvar i sitt eget hjärta. Och det är därför vi överlever trots smärtan.

Den bit jag fick av Gejsa, den bit jag fick av Kex, dessa bitar är så stora, så enorma, så fyllda av kärlek och goda minnen. Även när mitt hjärta är krossat av sorgen, bankar det vidare, med den styrkan de hade. Först med Gejsas bit,  nu med Kex bit. Ja, jag kommer överleva. Men tills dess gråter jag.

Jag saknar dig så mycket, Kex. Jag fick ingen sista puss av dig. Men jag offrade den lyxen för att du inte skulle lida. Det kommer jaga mig hela mitt liv, att jag måtte släppa dig utan att krama om dig, men det var för din skuld. När du gick över regnbågebron kom solen fram här uppe. Det var så jag visste att nu hade du frid. Tillbaka finns vi som älskade dig i jordalivet. Gammalmatte, lill-matte, nymatte.. och alla de på gården sörjer dig. Och när det känns som jag inte ens kan kliva ut av sängen mer, när det känns värdelöst att ens prova, då kommer jag i håg hur du gjorte det. Spetsade öron och ena hoven före den andra trots du var nervös och rädd.. för att jag bad dig om det. Så nu går jag, öppna ögon, och den ena foten före den andra.. för dig.

 

Kex1

Kex2

Kex3

Kex4

Kex5

Kex6

Kex7

Kex8

Kex9

Kex10

Kex11

Kex12

Publisert i Till Minne, Ukategorisert | 4 kommentarer

Betessläpp på nationaldagen!


wpid-dsc_0541.jpg

wpid-dsc_0542.jpg

wpid-dsc_0543.jpg

wpid-dsc_0544.jpg

wpid-dsc_0540.jpg

wpid-dsc_0546.jpg

Publisert i Bilder | Skriv en kommentar

Kex och Julia på nya äventyr!

wpid-DSC_0439.jpg

Julia fick rida i snöyran i dag!

wpid-DSC_0438.jpg

Både häst och ryttare skötte sig suveränt!

wpid-DSC_0440.jpg

wpid-DSC_0441.jpgKex tyckte det var mysigt med lite kravlöst skritta upp och ner för vägen i dag, inte direkt mycket arbete i det inte, men lite kul är det ändå att komma ut och se andra saker än de två brudarna som bråkar sinsemellan om vem som äger Kex som “pojkvän”. Så långt verkar Cassie gå segrande ut, för de två har riktig separationsångest om den andra går i väg!

I dag skottade vi bort snön under tråden för vi tänkte det var lika bra att ta det nu när den är torr och lätt, och passade på att strama upp tråden i hagen medan vi ändå höll på. Och vet ni? Niagara är helt oskuldig! Hon är nu rentvättat i sitt rykte om detta med täckesbitning för i går fick vi reda på att Sune sett hur Kex hängt upp sig med täcket i en uppbindingskrok på väggen och därmed trasat sönder täcket fram, han står och kliar sig på den!

Då den i nuläget inte används skruvade vi helt enkelt ner den i går, så får vi se om täckerna slutar gå sönder. Det hoppas jag värkligen. Vi har även fått upp den stora saltstenshållaren och diskuterat lite plasering av en tredje krubba så alla får sin. Sen får vi ju se hur det blir i slutändan. Vi har även funderat på att bara köpa en flyttbar krubba och hänga upp till den häst som är trögast på att komma inn. Får se hur det slutligen blir! 🙂

Publisert i Bilder, Stallsnack | Skriv en kommentar

Häst i trafikken

Ville bara dela denna med er. Och även om denna riktar sig till den som kör bilen kan även vi hästfolk komma i håg ett par saker. Vi kan rida in bak den andra hästen så det finns plats att åka förbi och om det finns chans rida ner i diket så bilar kan komma förbi utan fara för vare sig oss eller hästarna. Och vi kan ge signaler till bilisten om vi känner hästen blir orolig av något skäl.

signaler i trafikken

Kom i håg att som ryttare nyttja samma handsignaler som syklister använder, och snälla bilister: Om en ryttare ber er sänka farten eller stanna finns det ett skäl till det! Ni vill nog inte ha bilen sönder eller se en ryttare ramla av, eller hur?

Tillsammans kan vi göra vägarna tryggare för alla, med lite sunt förnuft och tydliga signaler!


Publisert i Smarta lösningar och braiga ideer, Stallsnack | Skriv en kommentar

Mysigt med snö!

Kex tycker det är mysigt med snö. Matte med! 😉

Efter att vi mockat, tvättat vattenbaljan och spånat upp longerade jag Kex en stund. Vi får hålla på där kossorna gick på bete, där är det plant. Det är lite is under snön så det vart faktisk jobbigt att hålla sig på benen och gå på volt, så han vart rätt nöjd ändå känns det som 😉

wpid-DSC_0427.jpg

wpid-DSC_0428.jpg

Publisert i Bilder, Stallsnack | Skriv en kommentar

Nyårs-städning

Nu har Cassie kommit tillbaka igen. Det blev inget med fodertiden i andra stallet, det verkade inte fungera riktig med massor av olika saker, så nu är gofia hemma igen och Kex vart jätteglad.

Detta betyder dock att rangordningen i hagen är totalt vändt upp och ner. Kex jagar bort Cassie från Niagara varje gång jag ser, och Cassie jagar runt på Niagara. Kex smiter undan när bruttarna nära springer över honom, och jagar bort alla andra så fort jag kommer in i hagen. Det kommer nog stutsa runt lite med vem som blir chef tills de hittat balansen igen, och då får man väl se vem som rangerar högst. Jag tog av Kex sitt bruna regntäcke i dag, för jag undrar om Niagara har haft sönder det med att bita efter Kex. Det har varit trasigt sen hälgen iaf. Det ljusblåa övergångstäcket hade Kex själv  sönder inom de första veckorna när de sto på lösdriften då han hängde upp sig i en hink-krok vid dörren, så jag skall nog ta hem båda, tvätta upp de och lämna de till Anne för lagning.

Vi hade tänkt rida ut i dag, jag och Nattis, men Nattis rygg hade pajjat under natten så vi stökade i sadelkammarn i stället, plockade och sorterade undan saker. Alla mina täcken (inte så många egentligen) ligger nu i skåpet längst ner, och vi har vikt i hop och stoppat in alla Cassies täcken i hyllan i stället. Jag har lite mindre hyllplats, och delar två korgplatser med Nattis i skåpet så hon kan ha sina chabrak och lindunderlag och sådan i korghyllorna där. Sen drog vi undan alla hinkar och sådan upp till vattenrummet. Känns som en lämplig plats att förvara sådan! Blev jättetrevligt med att omrockera och flytta om lite på saker, sen behöver bara Johanna packa ut sina kasser så har vi alla plats. Kommer bli kalasbra!

 

Publisert i Stallsnack | Skriv en kommentar

Gott nytt år från Kex och matte!

wpid-DSC_0405.jpg

Min häst har gått bort och blivit apelkastat! <3

wpid-DSC_0406.jpg

Finaste! <3

Publisert i Bilder, Stallsnack | Skriv en kommentar

De underskattade draglinor.

Draglinor_arme_75Ni kanske tror att jag har komplett selning till Kex? Nej tyvärr inte! Inte än! Jag måste ha en svängel och draglinor innan jag kan kalla mig komplett selat. och draglinorna är ju ett måste!

Skaklarna på en vagn skall vara för att stabilisera, hästen skall inte faktisk dra vagnen med skaklarna. Det går helt okej med en lätt vagn som en rockard, men fyrahjulsvagn skall den inte dra med skaklarna ensam.

Och jag har ju till hänsikt att fixa mig draglinor! Jag har siktat inn mig på draglinor av Armè-modellen, hos Ädelssons ligger de på 795 kronor för paret vilket jag tycker är ett skapligt pris för helt nya draglinor!  Dessa duger fint till det mästa, även dressyrkörning, men skulle jag anskaffa dyr och fin collersele nån gång i framtiden lär jag gå för riktiga läder-draglinor som matchar selen.

Publisert i Utrustning | Skriv en kommentar

Om tomten tycker jag har varit riktig snäll…

collarsele_186

Så tycker han att denna skall vara under min gran i julen. Denna selen är en collersele från Ädelsons sadelmakeri, och den är både riktig snygg och rätt bra i pris! 6500 klingande svenska i skrivande stund, vilket inte alls är pjåkigt pris för en kollersele! Den finns ju i standariserade storlekar ponny, cob och full, så frågan är ju hur bra de ligger på hästar som kan vara lite svåra i storleken, och frågan är om inte jag med fjordhäst kanske skulle behöva att beställa just coller-ringen måttanpassat ändå, men om den ligger bra på pållen är den ett kap i priset.

Problemet med en Collersele är att du har en halsring som inte andrar storleken och det är denna hästen drar med. Det är med andra ord riktig viktig att denna ligger bra så inte hästen får tryckskader eller skav pga den ligger dåligt. Halv-coller är lättare att anpassa då de har en öppning på ovansidan så man till viss del kan spänna ut eller in lite grann, men även där är det lite begränsat hur mycket man får justera colleret. Men.. det är det desiderat snyggaste och vackraste jag vet på sel-fronten!

En annan nackdel kommer ju för oss som klipper manen på fjordhästen 😛 den kommer trycka ner manen. Fast, det gör ju en loksele redan, och den ligger lite högre på halsen och trycker manen ner än collerselen gör. Och man kan lösa det lätt med att antigen stubba eller klippa “Hål” där selen ligger 🙂

Självklart kan man köpa en brösta och ansluta denna till ett coller, det finns många lösningar, men om jag skall lägga dyra pengar på en ny sele, vill jag nog lägga pengarna på en sele jag inte behöver meka med för att få en hel sele. Skall jag plocka delar och få i hop kan jag lika gärna köpa begagnat 😉

 

Publisert i Drömhörnan, Utrustning | Skriv en kommentar

Anpassat blogg

Sådär, nu har jag gjort en egen tema till bloggen för Kex. Måste komma i håg att ta med digitala kameran till stallet nån dag det har kommit snö så jag kan fota som en tok. Massor av enorma bilder blir massor med fina bakgrunder för bloggtema. Vore ju kul om jag hade ett för varje årstid, tycker ni inte? 😀

Publisert i Ukategorisert | Skriv en kommentar