Om tomten tycker jag har varit riktig snäll…

collarsele_186

Så tycker han att denna skall vara under min gran i julen. Denna selen är en collersele från Ädelsons sadelmakeri, och den är både riktig snygg och rätt bra i pris! 6500 klingande svenska i skrivande stund, vilket inte alls är pjåkigt pris för en kollersele! Den finns ju i standariserade storlekar ponny, cob och full, så frågan är ju hur bra de ligger på hästar som kan vara lite svåra i storleken, och frågan är om inte jag med fjordhäst kanske skulle behöva att beställa just coller-ringen måttanpassat ändå, men om den ligger bra på pållen är den ett kap i priset.

Problemet med en Collersele är att du har en halsring som inte andrar storleken och det är denna hästen drar med. Det är med andra ord riktig viktig att denna ligger bra så inte hästen får tryckskader eller skav pga den ligger dåligt. Halv-coller är lättare att anpassa då de har en öppning på ovansidan så man till viss del kan spänna ut eller in lite grann, men även där är det lite begränsat hur mycket man får justera colleret. Men.. det är det desiderat snyggaste och vackraste jag vet på sel-fronten!

En annan nackdel kommer ju för oss som klipper manen på fjordhästen 😛 den kommer trycka ner manen. Fast, det gör ju en loksele redan, och den ligger lite högre på halsen och trycker manen ner än collerselen gör. Och man kan lösa det lätt med att antigen stubba eller klippa “Hål” där selen ligger 🙂

Självklart kan man köpa en brösta och ansluta denna till ett coller, det finns många lösningar, men om jag skall lägga dyra pengar på en ny sele, vill jag nog lägga pengarna på en sele jag inte behöver meka med för att få en hel sele. Skall jag plocka delar och få i hop kan jag lika gärna köpa begagnat 😉

 

Dette innlegget ble publisert i Drömhörnan, Utrustning. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar