Når man dyrker hjemme

      Ingen kommentarer til Når man dyrker hjemme

Når man som vi dyrker chili, agurk og lignende hjemme får man sjansen til å leke seg på kjøkkenet. De siste tre dagene har vi laget hjemmelaget bostongurka, sylteagurk og chilisaus! Her kommer oppskriftene!

 

 

Bostongurka

1,2 kilo slangeagurk
1 gul løk
1 rød paprika
1 ts potetmel

Laken:
1,5 dl sukker
1 dl eddik 12%
3 ts salt
1 ss gule senepsfrø

Vask og del paprika og løk i passe store biter. Slå kokende vann over dem og la det stå 10 minutter mens du gjør klar agurken. Vask slangeagurken og skjær tippene vekk. Del agurken på langs og skrap ut den vannete kjernen. Kjør i matbereder  til det er finhakket, du bestemmer selv hvor grovkornet du vil ha din bostongurka. Når dette er ferdig siler du vannet vekk og finhakker paprika og løk også. Bland sammen agurk og paprika i ei gryte og varm det opp, la det koke i 5-10 minutter på lav varme. Rør ut en teskje potetmel i et par ss vann og ha det i agurkmiksen, bland det godt og ta gryta til side.

Nå varmer du opp laken, akkurat lenge nok til at sukkeret har løst seg opp. Slå laken over agurken og rør det godt inn, om nødvendig topper du med bittelitt mer potetmel om det er for vannete. Ha på glass og la det kjøles ned.

 

Hjemmelaget sylteagurk

Grunnlaken: 1,5 eller 4 ss eddik 12%
2 dl vann
2 dl sukker

Bland vann, sukker og eddik og varm det opp akkurat lenge nok til at sukkeret har løst seg opp. Smak til med eddiken til du synes det er syrlig nok.

Skjær agurk i tynne skiver og legg på glass. Vil du kan du bruke hele nelliker, hele kardemummekjerner, hvitløk i skiver, gressløk, dill, persille, laubærblad, limeblad eller annen krydder du liker, legg litt av dette sammen med agurken. Slå så på laken til de er dekket og skru tett igjen.

Syltechili/paprika

Denne varianten har jeg til gode å lage enda, men har veldig lyst!
600 gram chili eller paprika
15 hele svartpepperkorn
5 laubærblad
2 ss Korianderfrø
5 ts salt
6 ss strøsukker
1 liter hvitvinseddik eller du kan blande vanlig 12% eddik med lime og sitron

Skjær chili på langs og rens ut frøkjernene. Bruker du paprika skjærer du fingerbrede strimler av paprikaen i stedet. Hell kokende vann over og la det stå minst 5 minutter før du renner av vannet. Legg i glass sammen med alt pepper og krydder og salt. Bland så hvitvinseddiken med sukker og varm det opp nok til at sukkeret løser seg opp før du slår dette på glasset over chili eller paprika og skrur korken fast igjen. La stå i kjøleskapet minst 2 uker før du åpner og smaker, denne holder seg opptil 4-6 måneder i kjøleskapet.

 

Hjemmelaget hot chilisaus

Denne tar litt lenger tid å lage.
Bland sammen ønsket mengde grønn paprika og grønn chili, eller rød paprika/chili.
Chilien bruker du hele med frø (men kapp av stengel-delen)  og alt for litt sting mens paprikaen fjerner du frøkjernen av.
Ta en gul løk (dess mer paprika/chili, dess større løk)
Ligg hvitløk, så mye som du selv vil ha, syltet eller fersk ingefær og litt salt.

Kjør alt dette i matbereder til det er hakket veldig fint, bland gjerne i litt vann. Ha over i gryte og kok det opp, la det småputre på svært lav varme. Bland i litt mer vann, litt strøsukker, litt honning og litt hvitvinseddik (eller eddik 12% + lime/sitron) og la det putre på lav varme i 20-30 minutter.

Etter kokingen bruker du blender eller stavmikser til blandingen er slett og fin, bland gjerne i litt mer vann om det er for tykt til å kalles saus. Ha på små glass eller flasker, jeg hadde spart ei lønnesirupsflaske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.