Mat av blod

      Ingen kommentarer til Mat av blod

Jeg har valgt å spise kjøttmat, men fokuserer på å kjøpe bra kjøtt. Det vil si at det for meg er viktig at dyrene har levd et veldig bra og lykkelig liv frem til de blir min mat. Det er også viktig for meg at jeg velger kjøtt fra der jeg bor, aller helst hadde jeg kjøpt kjøttmat rett fra gård i nabolaget slik jeg gjorde i Sverige, men når det ikke er mulig holder jeg meg til Norsk kjøtt som førstevalg, om dette ikke er tilgjengelig holder jeg meg innenfor Norden.

Jeg preker ikke moral her, jeg ser ikke ned på vegetarianere eller veganere og støtter fult ut deres valg om å unngå kjøtt eller animalske produkter uansett hvilken grunn de har for valget, men jeg har selv forsøkt det og min kropp reagerer utrolig dårlig på veganerkost uansett hvor bra sammensatt dietten er. Derimot har jeg null problem med å spise vegetarkost svært ofte, og jeg spiser mye mer selvfisket fisk enn jeg spiser rødt kjøtt.

Dermed er det også viktig for meg at om et dyr skal bli maten min burde jeg utnytte alt fra dyret så langt jeg kan. Dette betyr altså innmat så vel som blod. Jeg vokste opp med å spise stekt blodpudding, og synes det er utrolig godt. Blodpudding har en ganske søt smak, og ikke minst er blodet fra dyrene full av mineraler som gjør godt for oss. Blod er naturlig nok svært rikt på jern for eksempel, og har også en utrolig lav fettprosent. I tillegg finner du kalsium, natrium, kalium, magnesium, sink, selen, kopper, fosfor og jod her, alle disse er noe kroppen vår behøver litt av. I tillegg er dyremat ofte rik på vitamin B6, B12, A, C, D og E. Om man først skal være kjøtt-eter kan man altså med fordel inkludere innmat og blodmat i kostholdet.

I Finland har de en pølse jeg synes er fantastisk god. Den kalles kort og godt Svartpølse, Mustamakkara. Den er en pølse laget på blod og kjøtt, og rugkorn, utrolig smakrik og mettende.
Jeg har funnet en oppskrift jeg enda ikke har hatt sjansen til å forsøke selv i mangel på tilgang på blod, men får jeg tak i skal jeg prøve å lage selv.

Mustamakkara

300 gram magert svinespekk med kjøtt (alternativt usaltet bacon)
200 gram ryggfett fra svin, alternativt enda feitere svinespekk med kjøtt.
300 gram svineblod
200 gram hele rugkorn.

Krydder:
12 gram salt
2 gram pepper
10 gram løkpulver
1 gram Meriam
1 gram cummin
1,5 gram muskatnøtt
0,3 gram ingefær

Legg rugkornene i rikelig vann i 24 timer og sil av vannet. Mal alt det magre svinekjøttet med fett finmalt og skjær det feitere spekket i små terninger. Bland så alt dette sammen. Rør inn silt blod og krydder. Bruk 36 mm tarm eller kunst-skinn og stapp massen løst inn i tarmen.

Stek pølsene midt i ovnen på 200 grader i 25 minutter før du snur pølsene og steker i ytterligere 25 minutter. La de avkjøles helt i romtemperatur før du legger de i kjøleskap eller fryser.

Svartpølse serveres ofte kokt, stekt i stekepanne eller i ovn sammen med tyttebærsyltetøy. Annet tilbehør kan man velge selv.

Blodpudding

5 dl matblod av storfe eller svin
1 ts salt
0.25 ts malt pepper
1 klype malt allehånde
1 klype malt nellik
1 klype malt ingefær
50 gram sukker
125 gram kvernet spekk eller eventuelt smeltet smør
125 gram lettkokte havregryn
50 gram brødrasp
25 gram siktet rugmel
(50 gram rosiner)

Sil blodet i en romslig kjele og visp godt så det skummer. Rør deretter inn alle krydder og øvrige ingredienser. Kok dette opp under omrøring, pass nøye på så det ikke brenner seg. Ta gryten av varmen når det har kokt opp og hell i godt smurt eller kledt brødform på en liter.

Still brødformen i langpanne og fyll langpanna med kokende vann så det står opp 1/3 på brødforma. La puddingen bake i ovnen en time på 120 grader. La den hvile minst 5-6 minutter før du velver den ut av forma.

Fersk blodpudding som dette kan serveres med kokte poteter, litt sirup over puddingen (noen bruker sukker), grønnsaker og brunet smør.Det er like vanlig å bruke bacon eller stekt flesk, råkost, stekte epler og tyttebærsyltetøy eller eplemos.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.