Nordic Garden

Det er på tide å dele med dere av..

Hva jeg har oppnådd siden sent i september i fjor.

Jeg bestemte meg for å ta tak i helse og kropp, lei av å handle svindyre “tjukkisklær” som nesten alltid ser ut som sirkustelt og slett ikke like fine som de små størrelsene av eksakt samme klesplagg. Jeg er rett og slett lei av at alle klær som ser super-lekre ut på modellene endrer stil når de er plus-size. Jeg er lei av at alle bukser egentlig er litt oppstajla treningsbukser med strikk i livet så de kan passe mange. Ikke minst er jeg lei det elendige utvalget av fine klær i størrelse over gjennomsnittlig asiat.

Jeg tok grep i kosthold og la til trening i hverdagen. Jeg hater å trene. Virkelig dypt og inderlig hater det. Det er ingenting som er herlig med det for meg. Hverken følelsen før , underveis eller etter. For meg føles det som verdens tortur å måtte tvinge kroppen å gjøre øvelser, og det spiller ingen rolle om jeg klarer de eller ikke. Jeg bare hater det. Jeg bestemte meg likevel for å legge inn en viss mengde trening, fordi en viss mengde vektnedgang skulle lede til flaggermuslær på armer og bein, og sleng-mage om jeg ikke får kroppen til å prøve å stramme seg opp litt i alle fall. Og jeg måtte da legge opp et treningsopplegg som jeg for det første kunne gjøre hjemmefra, og ikke minst som jeg kunne se for meg å repetere 5-6 dager i uka i uoversiktelig fremtid.

Valget falt på håndvekter og curl-stang hjemme, samt trening som krever at jeg har gulvplass og kanskje en stol som hjelpemiddel. Jeg valgte å tenke slik at jeg fokuserer på en del av kroppen per gang: Armer, brystkasse, rygg, mage, rumpe eller bein. Målet var minst 3 ulike øvelser hver gang jeg trente hva jeg nå valgte å fokusere på, og at jeg skal trene minst 10 minutter av gangen. Gjerne mer, men i det minste dette. For meg føltes dette som helt overkommelig tortur, og jeg har til stor del overholdt dette fra september til nå.

I kostholdet byttet jeg ut lunchen med nutrilett shake eller lignende. Jeg spiser en ganske lett frokost bestående av en av følgende: Havregryn eller musli med melk eller yoghurt uten tilsatt sukker, havregrøt, grovt knekkebrød eller grovbrød jeg har bakt selv, lunchen er jo da shake, middag ble på arbeidsdager fokus på kylling eller fisk med masse grønnsaker. Nulltoleranse for sukker på hverdagen. Lav toleranse i helger, men det er da jeg kan unne meg litt kake, iskrem, godteri eller lignende, og det er også i helgene jeg kan spise annen type kjøtt enn bare kylling eller fisk, og er gjerne da vi lager kjøttpudding, lasagne, pizza eller lignende. Fokuset er fortsatt å kontrollere litt hva jeg spiser men mye friere så jeg kan føle jeg kan “unne meg”. Jeg begrenser stivelse, nesten ikke noe hvitt brød, bruker ikke sukker i kaffe eller te. Melk brukes kun til kaffe. Vi lager det meste av maten helt fra bunnen av, jeg kjøper ikke engang ferdig tørket frukt fordi denne er svært ofte sukret, og jeg kjøper heller fersk frukt og tørker selv i min flotte sopptørke som jeg kjøpte på black friday til halve prisen. Og jeg holder porsjonene ganske små. Akkurat middagen er mitt høydepunkt på hverdagen så jeg unner meg å spise meg mett og nyte maten, men passer uansett på å ta mer grønnsaker enn annet uansett.

Målet mitt var først “under 80 kilo”, neste mål er “under 70”. Får se hvor jeg legger meg når jeg kommer under 70 kilo, om det blir på 65 eller enda mindre, men jeg skal UNDER 70.

I begynnelsen av April var jeg nesten ved første delmål. Jeg veide 81 kilo og tok “etter”bilder. Jeg var ikke smart nok til å ta bilder før, men gravde frem noen bilder av meg i julekjole og meg ute i elva mens jeg fisker. Merk at jeg ser gigantisk ut på elvebildet fordi jeg har lager på lager med klær, det var kaldt da, men ja jeg var nok noe over 100 kilo på det bilder, sannsynligvis også på julekjolebildet.

Men her får dere se collaget jeg laget med før og etterbildene. Forskjellen er, om jeg må få si det selv, ganske så dramatisk, og enda er jeg ikke i mål. Belønningen jeg har bestemt for meg selv når jeg når mitt mål “under 70” er at jeg skal kunne spise ute. Om det ser likedan ut når den tid kommer som nå blir det take-away-mat, men uansett skal jeg kunne unne meg skikkelig søplemat den ene gangen. Vi har faktisk ikke spist take-away-mat siden i fjor sommer! Julekjolen er takk og lov lett å sy inn etter forholdene. Det er allerede søm i siden både på belte-delen og stoffet, så der kan jeg heldigvis sy inn noen centimeter og kjolen vil fortsatt se fin ut. Men på buksefronten begynner det å skrante. Jeg har heldigvis mange fine topper, singletter og annet jeg har fått av mamma som vil passe enda bedre nå enn de gjorde før, men bukser må jeg nok kjøpe et par tre stykker av til sommeren kan jeg tenke meg. Jeg lurer på å kjøpe mønster til en såkalt “infinity-dress” og sy meg en til sommerbruk med tynt og fint stoff, og kanskje en til penbruk med litt mer fancy stoff også.

Hvordan ser min hverdag ut nå med mer enn 20 kilo ned i vekt? Fibromyalgien gjør akkurat like vondt. Jeg har ikke mindre vondt noe sted, men jeg har jo mer styrke og mer stamina. Jeg tviler på at å gå ned ytterligere 10 kilo + vil gjøre noen forskjell på verken, jeg kommer til å ha vondt enda da også, men jeg kanskje har enda mer styrke og stamina enn jeg har nå. Og ikke minst kan handle litt mer variert på klesfronten kanskje. Jeg bryr meg ikke en døtt om mote. Jeg vet hva jeg liker når det kommer til klær, hvilken type utseende jeg liker på klærne, og det er sjelden det samsvarer med “siste skrik”. Det bekymrer meg i grunnen svært lite, jeg foretrekker mer tidløst og klassisk uansett.

Kommer jeg til å være mer lykkelig senere? Det tror jeg ikke, foruten at jeg kanskje endelig kan kjøpe det jeg faktisk finner OG liker innenfor en rimelig pris som lommeboka liker. Kanskje jeg til og med har råd til å kjøpe meg ny vinterjakke da? Tiden får vise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.