Karelsk gryte – Karjalanpaisti

      Ingen kommentarer til Karelsk gryte – Karjalanpaisti

Karelsk gryte, i Finland kalt Karjalanpaisti, er en lekkerhet jeg har lært å like svært godt. Mye av den finske matkulturen er ikke helt ulik den norske, fokus på grovt brød fremfor alt, og en hel del av de tradisjonelle matrettene er ikke ulike de norske.

Denne retten har røtter fra Karelen, nå en del av Finland men en gang i tiden har det vært russisk. Den tilberedes over lang tid i ovn i ildfast form. Du behøver en svært dyp form, eller terakotta-gryte for denne retten.

For 4 – 6 reale porsjoner behøver du:

Hel svart pepper
Salt
(eventuell buljong)
500 gram fett storfekjøtt
500 gram fett svinekjøtt
500 gram til ett kilo potet
500 gram til ett kilo gulrot
1-2 store gule løker, men rød løk fungerer også fint
Purreløk (Så mye du vil ha, eller kan skippes helt)
(sopp)

(annet krydder som måtte smake ganen, som timian eller rosmarin, laubærblad er også mye brukt, eller allkrydda som det heter i Sverige)

Vi hadde i dag i tørkede kantareller vi kjøpte i høst og tørket, men sopp er ikke en nødvendighet i retten. Avhengig om du vil ha likt med kjøtt, gulrot og potet velger du selv hvor mye grønnsaker du vil ha. Grønnsakene skrelles, og deles i grove biter. Det samme med kjøttet.
Legg alt i dyp ildfast form, salte og ha i hel pepper. Har du ikke hel pepper bruker du bare finmalt eller grovmalt i stedet. Bland alt helt greit og hell på vann eller buljong om du vil ha ekstra mye smak, akkurat nok til å kunne skimte vannet mellom bitene.

Legg på lokk (eller folie) på forma og sett den ganske lavt men ikke på nederste rille. La det kose seg noen timer på 150 grader, dess fler timer dess mørere og mer smak får du av den, men etter et par timer på et minimum er det ferdig. Pass på at det ikke blir tørt, og vend om i forma noen ganger under stekinga.

Serveres gjerne med norsk flatbrød til, eller grovt rugbrød. Du kan også bytte ut svinekjøtt med lammekjøtt, eller ha den med kun lammekjøtt, spesielt da med tanke på våre muslimske venner som ikke skal spise nasse nøff.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.