Det beste brødet jeg har bakt så langt!

      Ingen kommentarer til Det beste brødet jeg har bakt så langt!

I dag lykkes jeg med brødoppskrift over alle forventninger. J forlangte påfyll etter prøve-skiva til og med! Dette er et svært godt matbrød om du spør meg, oppskrifta jeg fant skal ha fullkornshvetemel, jeg hadde bare grahamsmel som er nesten det samme men bittelitt grøvre så jeg blanda litt egne blandinger. Her er oppskrifta jeg endte opp med for to brød:

500 gram siktet hvetemel
450 gram blanding av grahamsmel og dinkel-fullkorn (jeg hadde vel rundt 380 gram grahamsmel
200 gram grovt og fint rugmel (like mengder av begge)
1,5 ts salt
1-2 ss sirup til gjæren
1 pakke gjær, tørrgjær eller fersk.
1 dl kokte røde linser (kan byttes ut med tex 50 gram linfrø)
1 stor eller 2 små revet gulrot
8 dl lunkent vann eller surmelk (kan behøve økes til en liter slik jeg måtte) Surmelk eller yoghurt er gjerne førstevalg om du vil ha et saftig brød.
kan også tilsettes: Hele blåbær, tyttebær eller ferske nyper om man vil bytte ut gulrota, kan også has i solsikkefrø, gresskarfrø og pinjenøtter etter eget ønske. Ta en håndfull per brød i så fall.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle og ta så av minst en halv liter av melet så ikke deigen blir for fast umiddelbart som du begynner å elte, gulrot og røde linser regnes som “vått”. Fersk gjær kan bare smuldres rett ned i melet om du ikke gidder røre det ut i væska. For tørrgjær kan væska gjerne gå over 38 grader.

Bland så i surmelk eller vann og begynn eltingen på lav hastighet. Bland så i melka eller vannet, og ha i sirup. Ha så resten av melblandinga inn, deigen kan være en liiiiten anelse klissen men ikke veldig superklissete. La dette eltes nå minst 20 minutter, og mot slutten av eltinga har du i røde linser og revet gulrot.

Klapp deigen rundt forma i skåla og la den heves under plast eller klede i en times tid til dobbel størrelse. Når du har linser og gulrot i blir deigen litt tyngre for gjæret å heve, så den kan behøve stå lunt og trivelig. Den lange eltinga skal gjøre hvetegluten svært elastisk så gjæret får hjelp til å klare å løfte deigen men den kan likevel bli litt tyngre enn luftig hvetebakst.

Etter en times tid har du litt hvetemel på der du skal kna deigen, løsne den forsiktig fra skåla og elte den svært kort. Ingen overdreven elting her, bare noen små kna før du deler deigen i to og former forsiktig til brød som du har i 1,5 liters brødformer. Skjær gjerne rutemønster i overflaten.

Dekk formene med klede eller plast, og la de etterheves mellom 40 minutter og en times tid til de stikker opp over kanten før du steker de lavt i ovnen på 200 grader i mellom 45 og 60 minutter. Når du kan knakke under brødene og høre en hul lyd er brødene gjennomstekt.

Avkjøl brødene på rist. Om du avkjøler de under et fuktet klede blir ikke skorpa overdrevent hard og det går enklere å skjære brødet uten at det “revner”.

Dette brødet smulte nesten ikke i det hele tatt når jeg skal der rykende varmt fra ovnen enda, og jeg håper dette holder seg saftig og fint.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.