Riktig god fiskemat

      Ingen kommentarer til Riktig god fiskemat

Både jeg og J er svært glade i fiskemat. Noe fiskemat er bedre enn annen så klart, og visse sorter fisk klasses som “kattemat” mens andre er “ja, får vi ikke noe annet og vi ikke har mat går det vel ned”. Likevel synes jeg Sverige har mindre å by på av “ferdig” fiskemat enn Norge. I Svenske butikker finner man “fiskeboller”. De kan ikke sammenlignes med bjellans fiskeboller, dette er bittesmå delikate klinkekuler som man får i en enporsjonsboks, gjerne med saus. Ikke for det, de smaker ganske godt, og det er greit å åpne en boks eller fler med fiskeboller som alt finnes i hvit dillsaus.

Men jeg savner likevel store fiskeboller, en real munnfull som ikke passer i min lille munn i alle fall, og i hvit karrysaus sånn som jeg vokste opp med å spise i barndommen. Som barn fikk vi så lenge vi bodde nordpå ekspresspakker med fisk fra morfar og mormor, hel fisk, fiskekoteletter, biter, fileter og you name it, og mormor hadde laget fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding og sendt. Det er noe eget med fersk hjemmelaget fiskemat, og jeg kan ikke si jeg finner så mye utvalg utover fersk eller frossen hel fisk, fileter eller biter her i Sveirge. Ja foruten de søte små fiskeklinkekulene da.

Du kan lage mye god fiskemat bare basert på fersk eller frossen fisk i bit, hel fisk eller fileter så klart, men nå som både jeg og J gjerne fisker selv har vi spist mye god fiskemat i vinter. Vi har vært heldige og fått noen ørreter, regnbueørreter og røyer, og et par abborer også. Sagapus er svært glad når vi går avgårde med fiskesaker på ryggen, og enda gladere når vi kommer hjem. Det er nemlig ofte vi tar med en eller to små aborrer til henne, og koker de før vi omsorgsfullt renser bort bein og skinn før hun får fråtse. Pus er like glad i fisk som vi er, om ikke enda mer glad. Og aborre er en takknemlig fisk å fiske.

Men små aborrer må man ha veldig mange av før man får noe fiskekjøtt å snakke om, og du kan glemme å lage fiskebiter du maler opp til fiskefarse av en liten aborre. Det er praktisk med litt større fisk da, 2kg og større, og her i innlandet må vi nok over på gjedde før vi har noe størrelse å snakke om. Jeg er slett ikke vant til gjedde. Jeg har ingen anelse hvordan jeg skal tilberede en slik fisk som i utgangspunktet ikke kalles “delikat” hverken i kjøtt eller smak, og har forsøkt lage ovns-dampet gjedde kun en gang med noe blandet resultat. Tydeligvis skal gjedde være god å lage gjeddekaker av, så jeg skal prøve meg på det også. Jeg har bevæpnet meg med en liten spiss nebbtang for å dra ut bein fra fileter, og dette er utprøvd på to stykk filet-middager av regnbueørret og vanlig ørret med stor suksess.

På tallerkenen: Salats-erter, plometomater, agurk, rårevet gulrot, dampede poteter med dill og sitronsaus, samt karryrøra dere leser om under, alt sammen med ovnsbakt ørret.

Jeg oppdaget også en lett liten blanding som høyde en fiskemiddag til for meg nye uanede høyder: Løk, purreløk, sopp og squash stekt i ganske mye smør på middels temperatur en lengre stund, alt krydret med bittelitt salt og en akkurat passelig mengde karry for å få en god karrysmak som ikke brenner opp tunga di. For meg betydde det tre fire små dryss og mye røring så karryen blanda seg med smøret og dekket alt i stekepanna. Smaken blir akkurat så sterk som du vil ha om du selv smaker til med karry til du er fornøyd. Jeg synes dette var utrolig godt å ha ved siden av fisk, og jeg har testet det ved siden av både regnbue, røye og vanlig ørret med stor suksess. Jeg kan også tenke meg dette skulle smake godt ved siden av nesten hvilken som helst fisk, uansett tilberedningsmetode, så jeg skal virkelig bruke denne for alt det er verd.

Når det kommer til fiskeretter uten å bruke et helt stykke fisk er jeg veldig glad i fiskegrateng. Og det finnes jo et stort antall ulike oppskrifter man kan prøve ut. Jeg er litt for glad i den fiskegratengen jeg har vokst opp med og er ikke så aldeles begeistra for hummersauser og slikt som de er så glad i her i Sverige. For meg er det fantastisk med god og enjel hvit saus, til nød bechamel-saus om jeg er lat og ikke orker lage egen, kokt fisk helst uten ben, potetbiter og brødstrø. Jeg husker vi ofte hadde makaroni også i fiskegratengen så jeg kan gjerne ta litt kokt makaroni i også, og kanskje også noen biter gulrot om jeg har igjen kokt gulrot fra en middag dagen før. For meg er nemlig fiskegrateng akkurat det: En måte å bruke opp matrester fra kokt fisk med kokt potet (og gulrot). I fjor når Jaakko fikk sin aller første torsk var det en søt liten sak på 2-3 kilo et sted, og når jeg spurte hvordan han ville ha den tillaget ba han om å få smake fiskegrateng. Så da tok fiskegratengen litt lenger tid å lage siden jeg måtte koke opp fisken først. Men siden han ba om fiskegrateng fikk han selvklart det.

Fiskepudding er vel egentlig bare fiskeverdens svar på meatloaf, kjøttpudding, og for meg serveres den skåret i skiver med saus og grønnsaker samt potet ved siden av. Fiskekaker har jeg spist skremmende lite av etter jeg flyttet hjemmefra, og det er sjelden du kan finne dem her i Sverige. Som regel laget vi dem med en brun saus til i motsetning til det meste annen fiskemat, men jeg kan tenke meg at de smaker like godt med noen form av karrysaus, eller helt uten bare med litt løk frest i smør på toppen også. Jeg husker mormor laget opp store mengder, stekte i stekepanne for nedfrysning i porsjons-poser for så å enten bare kyle i ei gryte med brunsaus for å varme dem opp til middagen, eller de ble varmet etter tining i stekepanne eller i langpanne i ovnen slik man ofte lager karbonader i dag.

Jeg har nå sendt en melding til min kjære mor som besitter mange oppskrifter jeg ikke har, og tigget oppskrifter etter enten henne eller min mormor så jeg kan begynne å utnytte våre fiskefangster her hjemme til noe mer enn ovnsbakte og stekepannestekte saker. Fiskekaker for eksempel er tross alt noe jeg kan lage og fryse ned i porsjonspakker slik min mormor gjorde, og dermed ha en noe mer lettvindt fiskemiddag å ta opp av fryseren på late arbeidsdager, og det samme kan man gjøre med fiskeboller og porsjonsbiter med fiskekaker.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.