Og brått var sjokoladen hvit.

      Ingen kommentarer til Og brått var sjokoladen hvit.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har oppbevart sjokoladen min i et skap og plukket den frem bare for å oppdage den har blitt hvitaktig på overflaten. Den første gang jeg så det ble jeg svært skeptisk og kastet hele sjokoladen, andre ganger har jeg forsiktig smakt på en bit og oppdaget det smaker mer eller mindre akkurat slik det skal. Noen har sagt sjokoladen har blitt “gammel” og dermed er helt uspiselig mens andre har ment at tull, sjokolade blir “aldri” ødelagt.

Selvklart har jeg vært nysgjerrig, og med dagens informasjonsflom på internet er det lett å finne svaret: Det er helt ufarlig.

Det er to grunner for at sjokoladen blir hvit på overflaten. Enten har den vært oppbevart tørt og dermed “svetter” sjokoladen litt av kakaofettet ut, og det tørker til en hvit hinne, gjerne med “blomster” i. Eller den har blitt oppbevart litt varmt og lett fuktig, hvorpå sukkeret i sjokoladen smelter litt og trenger ut på overflaten og etterlter ett hvitt pulver.

Uansett hvilken av disse to som har skjedd er sjokoladen hverken giftig eller råtten, den er like spiselig som før, men ser kanskje ikke like apetittelig ut. Og hva er da optimal oppbevaring for sjokolade? Det virker som mellom 10 og 20 grader er optimalt. Ikke for kaldt, ikke for varmt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.