Beter for lykke

      Ingen kommentarer til Beter for lykke
rode_beter

Rødbeter ligger på rundt 8,9 karbohydrater per 100 gram bete. Litt i overkant, men for meg akseptabelt for “av og til”.

Beter er virkelig undervurdert! Jeg har vokst opp med rødbeter, syltede som regel, og et par ganger kjøpt hele beter og laget rødbetsuppe. Jeg elsker rødbeter! Saftige, smakfulle og gode.

Dog har jeg vært skjermet for andre varianter i mangel på tilgang i butikker, og kjøpte av nysgjerrighet gule beter her for en ukes tid siden da jeg fant dem på Lidl. I går ble de en del av ingrediensene i en rotfruktsuppe med kål og pølse, og milde himmel det er ikke siste gang jeg kjøper dem! Smaken er svært lik rødbetene, men du får ikke denne røde safta som alltid havner der den ikke skal og alltid ødelegger noe fint klesplagg eller duk for deg. J sa at når jeg lager rødbetsuppe skal han kle seg naken og sette seg i badekaret før han spiser fordi han er ekspert på å søle rødbeter noe sted.

Beteplantene er toårige som regel, men det finnes også ettårige planter. Felles for dem alle er en oppsvulmet rot som er smakrik og god å spise. Rødbeten er jo som nevnt den mest vanlige varianten, og vi antar at betene kom rundt 1400-1600 tallet til norden en gang. Likevel vet vi den har blitt dyrket i over 3000 år av mennesker i sør og vest-Europa. Skriftlig finner vi beviser fra 2000 år tilbake.

Alle beter er rike på B-vitamin og kostfiber, samt de inneholder ofte mye kalium. Som regel ligger de mellom 8 og 9 gram karbohydrater per 100 gram bete. Smaker godt gjør de alle sammen, enten det er røde, hvite, gule eller polkabete! Sukkerbeter er i samme slekt, samme med bladnepe, men sukkerbete unngår jeg å engang vurdere siden 99% av det forsvinner til sukkerproduksjonen og ikke minst: Sukker, nevnte jeg sukker? 😉 De andre nepene er mer enn søte nok for min smak, og jeg skal ivrig jakte på hvite neper nå for å prøve også dem.

Gule beter er også et fint alternativ til Kålrot for de som vil ha fargen men ikke liker smaken forøvrig. Kålrota i seg ligger på straks over 6 gram karbohydrater og er jo således et litt bedre alternativ enn beter, men for meg som allerede godtar gulrot er betene et fint alternativ til gryter og supper.

Gul bete

Gul bete

Hvit bete

Hvit bete

Polkabeter, eller også kalt chioggia

Polkabeter, eller også kalt chioggia

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.