Supergode og enkle rundstykker!

      Ingen kommentarer til Supergode og enkle rundstykker!

I disse corona-tider er det kanskje mer viktig å bake brød selv enn noensinne, kanskje mest for å slippe å stå i kø bare for å kjøpe brød. I tillegg kan du da påvirke brødet selv.

Disse rundstykkene er noe av de bedre jeg har smakt. Jeg har selv ikke orket å kjøpe kesam kun for å bake, jeg har brukt av drikkeyoghurt jeg har hatt hjemme akkurat der og da, du kan bruke hva du vil av kesam, yoghurt eller kefir/surmelk i denne oppskrifta. Halve oppskrifta her har gitt meg 10-12 rundstykker. Jeg pleier bake dem litt løs i deigen så de blir litt flatere fordi jeg foretrekker de slik.

50 gram gjær, fersk eller tørrgjær
5 dl lunkent vann (minst 38 grader varmt om du bruker tørrgjær)
1,5 ts salt
3 dl rumtemperert kesam (naturell eller med en smak du liker, kan også erstattes med surmelk eller yoghurt)
3 dl sammalt hvete/rugmel/dinkelfullkorn blanding
12 dl hvetemel (jeg erstatter ofte litt hvetemel med 2-3 dl finmalt rug også)

1 vispet egg til pensling, eventuellt gresskarfrø, solsikkefrø, valmuefrø eller lignende for dryss

Frivillig å tilsette en av disse:
Noen matskjeer nypepulver
frosne tyttebær eller blåbær, hagtorn eller tørket frukt
1-2 revet gulrot
solsikkefrø
Hakkede nøtter

Smuldre gjæret i en bolle og ha over 37 grader varmt vann. Om du bruker tørrgjær har du bare tørrgjærpulver i det meste av melet. Tilsett så nesten alt mel foruten noen dl hvetemel til utbakingen, tilsett kesam og salt.

Elt deigen lenge, 15-20 minutter. Den lange eltetiden gjør hvetegluten smidig og gjør at gjæret kan heve deigen riktig luftig og myk. Dekk bollen med plast eller klede og la det heve minst 30 minutter eller til dobbel størrelse, helst på et varmt sted. Jeg hever over vaskekummen fylt med varmt vann.

Etter hevingen elter du deigen lett, ikke elt for mye. Form deigen til pølser og del i like store stykker. Ved halv deig deler jeg i 10 eller 12 biter, ved full porsjon 20-24 biter. La de så heves under klede fortsatt varmt, i ca 30 minutter.

Når du har hevet de ferdig kan du pensle med egg. Du behøver ikke drysse på noe frø men du kan gjerne gjøre det. Du kan også legge litt revet ost oppå.

Stekes på 225 grader ca 15 minutter midt i ovnen. Akkurat som med brød skal de høres hule ut når du kakker med knoken under når de er stekt.

For myk skorpe avkjøler du de på rist under et fuktet håndkle.

Det beste brødet jeg har bakt så langt!

      Ingen kommentarer til Det beste brødet jeg har bakt så langt!

I dag lykkes jeg med brødoppskrift over alle forventninger. J forlangte påfyll etter prøve-skiva til og med! Dette er et svært godt matbrød om du spør meg, oppskrifta jeg fant skal ha fullkornshvetemel, jeg hadde bare grahamsmel som er nesten det samme men bittelitt grøvre så jeg blanda litt egne blandinger. Her er oppskrifta jeg endte opp med for to brød:

500 gram siktet hvetemel
450 gram blanding av grahamsmel og dinkel-fullkorn (jeg hadde vel rundt 380 gram grahamsmel
200 gram grovt og fint rugmel (like mengder av begge)
1,5 ts salt
1-2 ss sirup til gjæren
1 pakke gjær, tørrgjær eller fersk.
1 dl kokte røde linser (kan byttes ut med tex 50 gram linfrø)
1 stor eller 2 små revet gulrot
8 dl lunkent vann eller surmelk (kan behøve økes til en liter slik jeg måtte) Surmelk eller yoghurt er gjerne førstevalg om du vil ha et saftig brød.
kan også tilsettes: Hele blåbær, tyttebær eller ferske nyper om man vil bytte ut gulrota, kan også has i solsikkefrø, gresskarfrø og pinjenøtter etter eget ønske. Ta en håndfull per brød i så fall.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle og ta så av minst en halv liter av melet så ikke deigen blir for fast umiddelbart som du begynner å elte, gulrot og røde linser regnes som “vått”. Fersk gjær kan bare smuldres rett ned i melet om du ikke gidder røre det ut i væska. For tørrgjær kan væska gjerne gå over 38 grader.

Bland så i surmelk eller vann og begynn eltingen på lav hastighet. Bland så i melka eller vannet, og ha i sirup. Ha så resten av melblandinga inn, deigen kan være en liiiiten anelse klissen men ikke veldig superklissete. La dette eltes nå minst 20 minutter, og mot slutten av eltinga har du i røde linser og revet gulrot.

Klapp deigen rundt forma i skåla og la den heves under plast eller klede i en times tid til dobbel størrelse. Når du har linser og gulrot i blir deigen litt tyngre for gjæret å heve, så den kan behøve stå lunt og trivelig. Den lange eltinga skal gjøre hvetegluten svært elastisk så gjæret får hjelp til å klare å løfte deigen men den kan likevel bli litt tyngre enn luftig hvetebakst.

Etter en times tid har du litt hvetemel på der du skal kna deigen, løsne den forsiktig fra skåla og elte den svært kort. Ingen overdreven elting her, bare noen små kna før du deler deigen i to og former forsiktig til brød som du har i 1,5 liters brødformer. Skjær gjerne rutemønster i overflaten.

Dekk formene med klede eller plast, og la de etterheves mellom 40 minutter og en times tid til de stikker opp over kanten før du steker de lavt i ovnen på 200 grader i mellom 45 og 60 minutter. Når du kan knakke under brødene og høre en hul lyd er brødene gjennomstekt.

Avkjøl brødene på rist. Om du avkjøler de under et fuktet klede blir ikke skorpa overdrevent hard og det går enklere å skjære brødet uten at det “revner”.

Dette brødet smulte nesten ikke i det hele tatt når jeg skal der rykende varmt fra ovnen enda, og jeg håper dette holder seg saftig og fint.

Når en flopp blir mislykket

      Ingen kommentarer til Når en flopp blir mislykket

Det har jo skjedd med alle. Man har ikke hatt hodet med seg, man har ikke tenkt og har gjort feil på en oppskrift. Det skjer ofte, og noen ganger er det bare sorgen og man får begynne på nytt.

Men av og til blir det en suksess med en flopp. La meg ta noen eksempler.

Jeg og Liv Heidi skulle lage Hvit sjokoladefudge med lime, og hun så feil på oppskrifta. Oppskrifta sa 0,7dl fløte og hun tok 7 dl. Det tok en fryktelig lang tid å koke det inn, og når vi sjekka oppskrifta innså vi hvorfor. Men snakker om god smak når 7 dl fløte hadde kokt inn til passende konsistens? 😉 De var nydelige.

Den mørke appelsinknekkmarmeladen 🙂

Tidligere år hadde jeg laget aprikos og appelsin-marmelade, og omtrent alle i familien fikk et glass sammen med annet hjemmelaget (gløgg, leverpostei, godterier og lignende). Man skal jo da koke appelsiner og aprikoser en lang stund og aller sist tilsette sukker så det koker akkurat lenge nok til at sukkeret smelter. Ett år hadde jeg ikke hodet på plass og tilsatte sukkeret med en gang. Resultatet var at sukkeret etterhvert mørknet og brente seg litt, litt som knekk. Jeg fant ut jeg skulle ha det på glass likevel og så koke en til porsjon på riktig måte.

Resultatet var en ordre om at jeg bare måtte fortsette å lage knekk-appelsinaprikos-marmelade fordi det var så utrolig godt.

Min søster lager en banankake hvert år til jul fordi det er favoritten til hennes sambo. Har ingen problemer med å skjønne det faktisk, for det er godt! Konseptet er jo enkelt, kakebunn, kremfyll, kakebunn og så skivede bananer og et gele-lokk oppå.

Nå vet jeg ikke om det var første gang hun skulle lage det eller noen ganger etter, men ett år hadde hun geleen på litt for tidlig, den hadde ikke begynt å stivne nok så den trakk inn i øverste lag av kakebunn. Hun var redd kaka var helt ødelagt, men når vi smakte den ble det himmelsk akkurat slik. Det at geleen hadde trukket inn i øverste delen av kaka gjorde det så godt og saftig å spise kaken så hun mente på vi burde lage den slik alle ganger fra nå! Klart godkjent!

10 min – Kylling med grønnsaker

      Ingen kommentarer til 10 min – Kylling med grønnsaker

Dette er en av de raskeste middagsretter du kan lage. Kjøp kyllingfileter som er ferdig grilla fra frysedisken, og lag en kjapp saus med for eksempel panang curry pasta med litt vann, skjær opp sopp og løk og bryn det fort i sausen. Legg de allerede ferdige kyllingfiletene i sausen og legg på lokk, senk temperaturen og bruk de neste 10 minuttene på å skjære opp de grønnsaker du vil ha. Eksempel kan være tomat, agurk, paprika og avocado. Ha gjerne litt cottage cheese ved siden av!

 

10 minutter – Sylteagurker!

      Ingen kommentarer til 10 minutter – Sylteagurker!

Nå er dette kanskje ikke en matrett, men et velkjent tilbehør til middager rundtom. Og det tar ikke så lang tid!

Skjær agurker i tynne skiver. Om du har bølgete ostehøvel kan du med fordel bruke en slik ellers duger rette skiver godt og vel.

Kok opp:

3 dl vann
1 dl sukker
1 dl eddik.

Ha agurkskiver på glass (sterilisert med koking først), og ha gjerne i laubærblad, limeblad, nellik eller annen krydder du vil teste. Vent til laken er fingervarm før du heller den over agurkene, og steng glasset med lokk. Still det mørkt og svalt, vent en ukes tid før du åpner første glass.

10 minutter – Aspargessuppe

      Ingen kommentarer til 10 minutter – Aspargessuppe

Asparges er en litt undervurdert grønnsak. Som barn kunne jeg ikke tåle den, og nå som voksen får jeg nesten brekningsfornemmelser av hermetikk-asparges.

Men fersk asparges er en helt annen sak. Du kan grille den eller smørsteke de som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk for eksempel, og det er nydelig. Men her og nå skal jeg snakke om asparges-suppe.

Det tar ikke så lang tid å lage den. Du må skjære bort det fra “roten” som er burgunerfarget siden denne delen ofte er svært trevlete og hard.

Du behøver:

halvt kilo Asparges, hvit eller grønn
en liten løk
smør
4-5 dl buljong, jeg foretrekker grønnsaksbuljong
litt fløte
Litt sitronsaft

Om du vil være ordentlig luksuriøs skjærer du “blomstertoppene” av så de kan brukes som dekor på suppa. Del så det som skal kokes i små biter sammen med løken. Stek aspargesen sammen med løk og smør i bunnen av gryta til løken er blank og myk. Ha så i buljongen og fløten og la dette koke opp før du senker varmen og lar det småkoke på middels-svak varme til aspargesen er gjennomkokt. Dette burde ta mellom 5 og 10 minutter.

Ta nå frem stavmikser og kjør stavmikser i blandinga til alt er en jevn masse. Jeg foretrekker noen tyggebiter her og der og slurver med vilje med dette. Smak så til med pepper, litt mer salt om du foretrekker og skvis en halv liten sitron inn. Aspargestoppene kan kokes separat i rent vann uten krydder så de er myke og møre før du legger dem oppå suppa i serverings-skålene, om du ikke beholdt dem på. Nyt suppa med godt brød ved siden av.