Utstyr for en bakemester?

Tja, hvor mye utstyr må man egentlig ha som hobbyhusmor og liksombakemester?

Det er temmelig mye som egentlig er helt unødvendig, det skal jeg være helt enig i. En annen sak er saker som er svært praktiske og gjør det enklere på kjøkkenet (og som jeg dermed anser kan kalles nødvendig) men som man også skulle klart seg uten om man ikke hadde det tilgjengelig. Man kan faktisk klare seg med hoderegning på svært mye, omregne desiliter til kopper og slike ting. Men for meg er det temmelig viktig med vekt, decilitersmål (gjerne i metall så de tåler en trykk), slikkepott, pensel, elektrisk håndvisp og en eltemaskin. Jeg har eltekroker til håndvispen min, men jeg synes det er greit å elte små deiger for hånd eller større med eltemaskinen som har vesentlig kraftigere motor.

Sånn ser eltemaskinen ut. God, gammeldags, med metallskål.

 

Eltekroken sitter i bunnen. Litt intressant å lirke den ut, men heppsann, når deigen er eltet burde dem være relativt kladdefri uansett 😉

 

Det fantes en hel del tilbehør. Du kan sette en shake-mikser på for eksempel, men det er også mulig å sette både kjøttkvern og pølsetut på. Jeg har kjøttkverna bare, og kun ett gitter til kjøttkverna. Funker likevel som det skal!

Jeg har også per i dag tre brødformer. To i billig non-stick og en vanlig metallform. Pleier uansett å smøre og brøde, eller bruke bakepapir i formene, fordi jeg synes det blir enklere å gjøre dem ren etterpå og jeg er lat. Jeg har tre springformer i ulike størrelser, og har såkalt “ringform”-bunn til en av dem. Likevel vil jeg kjøpe en ordentlig ringform så jeg har til slike kaker. Behøver ikke mange slike, en holder mer enn bra nok!

Denne er jammen lekker!

Visse ting liker jeg å ha mange av. Jeg har et halvliters decilitersmål i metall. Jeg har fire 1dl i metall. Så har jeg et litersmål i plast. Nå akter jeg kjøpe 2 stk 2,5dl , en halvliter til, og et litersmål i metall så jeg har noe som tåler en trøkk. Og slikkepotter får man vel nesten ikke for mange av vel? Eller, jo man får vel det, men jeg liker å ha i alle fall tre stykker.

Nå har jeg både stavmikser og håndmikser, vanlige visper og alt mulig, men pga at jeg så lett får vondt i nakken kan jeg ikke vispe ting for hånd. Når man skal lage marengs eller lignende og skal vende inn noe i marengsmasse kan en elektrisk visp bli for heftig og slå ut lufta fra marengsen. Dermed vil jeg faktisk ha en sånn håndvisp som dette tilgjengelig. Ikke bare fordi den er fin å ha til saker som skal vispes litt fortere enn jeg klarer, men ikke så fort som elektrisk visp, men også fordi det kan jo tenkes man er uten strøm ved en anledning også. Ikke like vanlig i dag som for 50 år siden kanskje, men det skjer jo.

Noen som husker disse? Jeg bir helt nostalgisk når jeg ser denne! Jeg har arvet mormors gamle kjøkkenvekt, som nok ikke er så utrolig eldgammel tross alt. Prinsippet er ikke samme som denne her, du har en plate for å snurre på så hva som en måtte stå oppå er på null, og det hører med et nesten 2 liter stort litersmål som passer perfekt på vekta. Fungerer knallfint for meg. Minn meg på at jeg fotograferer vekta mi ved en anledning. Med andre ord kan jeg veie opp flytende og fast ganske enkelt på denne vekta. Og den behøver ikke batterier! Så lenge den ikke dundrer i gulvet tror jeg nok den måler vekt temmelig nøyaktig til dommedag.

Utover det finnes det så klart en haug med “hadde jo vært gøyalt om…”-saker. Jeg har for eksempel kjøpt silikonformer for å støpe sjokoladebiter. Hvorfor? Jo, jeg lager julegodter hvert år, og da er det gøyalt med former. I og med at de er i silikon kan jeg trykke de ned nær sagt hvor som helst. Kommer jeg til å kjøpe fjorten ulike former og fasonger? Neppe. Det får vel holde med de jeg har. Jeg har 6 forskjellige former. Eneste jeg kanskje kunne tenke meg å skaffe er vel former for å lage kjærlighet på pinne, selv om jeg kan klare å lage dette også uten former.

Hva vil jeg egentlig frem til med innlegget? Jeg er faktisk ikke sikker på om jeg kan kalle dette noe pekepinn, snarere mer “tenke høyt”. Det er mye saker man vil ha. Det jeg tvinger meg selv å huske på før jeg kjøper er; Gjør jeg dette såpass ofte at jeg faktisk har bruk for og behøver noe slikt? Om man baker noe en eneste gang og siden aldri mer, skal man virkelig kjøpe noe bare for å fylle et engangsbehov? 🙂

Ha en fin uke dere!

februar 6, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.