Drømmelista

      Ingen kommentarer til Drømmelista

En eller annen dag skal vi ha hus og hage. Hva skulle du ville hatt i hagen din i matveien?

Selv tror jeg at mitt fokus nok skulle ligge en ganske stor del på matnyttige planter, og litt mindre vekt på bare dekorative saker. Unntaket på “dekorativt” skulle nok være sånt som roser og lavendel fordi jeg kan sanke blader og blomster til å lage salver og såper som lukter godt, og det finnes noen andre saker jeg ikke spiser som skulle fått plass i hagen for å hjelpe søte små humler, bier og sommerfugler også. Ringblomst er ikke helt å forakte det heller! Spesielt om jeg skulle prøve meg som birøkter og ha egen bikube!

Men i matveien da. Foruten et grønnsaksland (på ønskelista står da potet, gulrot, løk, rødbeter og gulbeter, reddiker (Daikon eller vanlige), hvitkål, kålrot og kanskje et par saker til) vil jeg jo ha litt bærbusker. Bringebær og bjørnebær for å være eksakt. Solbær og rips vil jeg nok også ha. Jordbærplanter kunne være koselig, men i et begrenset område, og rabarbra i store mengder. Og det sier seg vel sjøl at jeg må ha en eller annen form for matbod, spiskammers eller matkjeller. Og flere frysebokser og fryseskap 😉

Epletre? Tja, det hadde vel ikke vært helt feil. Og kanskje et plommetre. Og moreller eller kirsebær.

Rosebuske vil jeg ha, nærmere bestemt nyperoser, fordi jeg vil ha tak i nypene! Om jeg skal ha hester hjemme vil jeg nok ha ganske mange busker så jeg kan tørke og gi litt til hestene også. Og for hestenes skyld også brennesler, så jeg kan sanke små unge skudd og tørke.

Et drivhus vil jeg også ha der jeg skal ha tomater, agurk, paprika, kanskje et par chiliplanter, squash, sukkererter og brekkbønner i.

Og når man så trekker hodet ut av drømmeskyen og ser på om noe av dette er realistisk er svaret.. ja, det er det jo faktisk. Kanskje ikke så store mengder som jeg drømmer om, jeg kanskje må tilpasse grønnsakshagen fra “hele året med potet” til “over vinteren i alle fall”. Et grønnsaksland behøver ikke være gigantisk for å gi mye grønnsaker. Et veksthus behøver ikke være enormt i størrelsen, og man kommer langt med 6 eller 8 vinduer man kjøper brukt og et par takplater i gjennomsiktig plast, noen planker  som vegg og et par lecablokker. Du får faktisk plass til ganske mye i et lite drivhus som er bygget inntil veggen på huset, gjerne på solsiden. Jeg kanskje ikke får plass til 20 busker bringebær og 20 busker bjørnebær, det kanskje ikke er plass til mange frukttrær så jeg må velge ut et av trærne, men jeg skal nok klare å få til en fin liten frukthage likevel så lenge det finnes en hageflekk i det hele tatt.

En annen sak jeg antagelig vil ha på min “must have” liste før hus finnes med i bildet er en tørke for frukt og sopp og lignende, fordi allerede nå sanker og tørker jeg i det minste sopp fra naturen, og det kunne være gøy å lage tørkede epleringer også. Det er jo ikke bare epler som kan tørkes, og dette betyr at så fort vi bor litt større enn ettromsen vi har nå skal det investeres i en tørker så vi kan tørke sopp og annet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.