16 Desember – Julemusikkens Historie

Julemusikken er en stor del av julen. Det er noe med musikk hele året, men for meg er julemusikken en veldig stor del av dette som gir følelsen av jul. Det hadde helt klart vert noe som manglet for meg om jeg ikke hadde dette. Mye på samme måte som julemat og julepynt følger julemusikken ulike tradisjoner i forskjellige land, samtidig mange finnes det mange julesanger man kjenner igjen samme hvilket land man kommer til.

Den kristne julesangtradisjonen går tilbake til kirkelige julespill og feiringer av juletiden, som man begynte med i middelalderen. Julesangene og -salmene feiret den vidunderlige fødselen av en frelser slik han ble skildret i juleevangeliet. Man finner slike julesanger i hele Europa; noen av dem har trekk som peker i retning av å være utviklet fra tidligere hedenske sanger. Norske julesanger i den middelalderske tradisjonen som fremdeles blir sunget er blant annet «Et barn er født i Betlehem» og «Jeg synger julekvad». Samtidig med den kristne sangtradisjonen har man også alltid hatt muntre julesanger uten kristelig innhold, for eksempel sangleker som «Så går vi rundt om en enebærbusk».

Rundt 1800 tallet vokste interessen for julesanger i hele det borgerlige Europa ettersom den tyske skikken av å gå rundt juletreet spredde seg. Mange tok da opp igjen folkesanger og en del nye sanger ble skrevet. Alt dette nådde Norge rundt 1900 tallet, og det var da sanger som “På låven sitter Nissen” ble til.

I nyere tid har Julemusikken og julesangene blitt spredd av massemedia. Fra trykte noter til spilling på radio og fjernsyn. I dag er det jo alltid en bøtte med juleplater som blir sluppet før jul, der artistene setter sitt preg på både nye og gamle sanger.

Det beste med julemusikken for meg er litt akkurat det, man kan stadig få en ny favoritt versjon av en gammel versjon, samtidig som man fortsatt kan være like glad i den gamle. Og siden vi nå har snakket julemusikk så etterlater jeg dere med denne, en av mine personlige favoritter!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>