Hjemmekokt syltetøy

Bringebær

Noe av det beste som finnes er nyrørt syltetøy, uansett hvilket bær det er. Men om man plukker ville bringebær for eksempel kjenner i alle fall jeg en liten lyst til å koke vekk eventuelle uhumskheter. Og jeg bruker en av de enkleste oppskrifter jeg vet om: 1-2 forhold mellom sukker og bær; en del sukker til to deler bær. Med andre ord om du har ett kilo bær tar du et halvt kilo sukker. Jeg bruker syltesukker som inneholder litt pektin, men tilsetter også litt ekstra flytende pektin etter koking for jeg liker syltetøyet mitt tykt!

Selvklart stå det deg fritt å minske litt på sukkeret, om bæra er veldig søt behøver man ikke like mye sukker, og så er det de som gjerne vil ha sukkerfritt. I så fall synes jeg det fungerer fint med 1 kilo bær til maks 250 gram søtt som sukrin, sukrinmelis, eller annen søtningsmiddel etter eget ønske. Jeg pleier da ikke å koke bæra med sukker-erstatningen, uten jeg rører ned litt og litt etter kokingen er ferdig og smaker under veien. Til slutt rører du inn pektin, og da behøver du full dosering i følge pose/flaske når du ikke får hjelp fra sukker i tykningen.

Rens og skyll bæra nøye. Store bær (jordbær feks) kan du med fordel snitte opp litt. Ha i kjele sammen med en ørliten skvett vann (en halv til en deciliter) og kok opp. La det boble på middels varme noen minutter, opptil fem synes jeg holder. Jeg skummer av under veien, og ett minutts tid før jeg skal avslutte kokingen rører jeg ned sukkeret og rører til det har løst seg opp.

Til slutt tar jeg syltetøyet av plata og rører forsiktig ned pektinen. Rør noen minutter for å forhindre bær fra å legge seg på toppen og la pektinen få begynne å gjøre jobben sin. Fordeles på rengjorte (gjerne kokte) glass som er helt tørre og skru umiddelbart på lokket. Om glassene er kokt blir det ingen forurensinger inni glasset som kan hjelpe til å ødelegge syltetøyet.
Pektin inneholder sitronsyre som forlenger holdbarhet på syltetøy men ikke om det forvares i “forurenset” glass. Så kok gjerne glasset først, så er du sikker!

Blåbærsyltetøy under oppseiling

Og fylt på kokte glass!

Og multesyltetøy her. Dessverre litt for stort glass men det var det eneste jeg hadde!

september 4, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.