Leipäjuuosto aka Brødost eller kaffeost

I nordlige delen av Sverige har de noe de kaller kaffeost. I Finland kalles det Leipäjuuosto, brødost. Felles for dem er at du yster ostemasse og steker i ovn, helst vedfyrt, men det fungerer jo utmerket med vanlig ovn også. Nordlige delen av Sverige serverer denne osten som småbiter i kaffekopp med kaffe, mens i Finland serveres den helst ovnslunken sammen med multesyltetøy.

Konsistensen er ikke helt ulik Halloumi, ikke fullt så hard, mens smaken er mye mildere enn Halloumi som kan være ekstremt salt i smaken. Du skal ha en liten tanke salt i Leipäjuuosto men i utgangspunktet skal den smake ost, ikke salt.

Du behøver:
2 liter melk (FET melk)
2-5 ts osteløpe
0,5 ts salt.

Varm opp melk og salt til det er 37-38 grader varmt og fjern fra plata. Rør inn osteløpen, og bland det godt inn uten å vispe. La det så stå minst 30 minutter i romtemperatur så ostemassen setter seg.

Nå gjør du klar en ostepresse om du er så bortskjemt å ha en slik, eller du bruker saftsil eller dørslag med en kjøkkenhanduk eller sileduk i. Såkalte gulpekluter (aka linkluter for babyer) er perfekt for dette, så om du ramler over slike på loppemarked, rask dem med deg. Rør om en gang i gryta så ostemassen ikke er en stor kake og hell over i dørslag/sil eller hva du nå bruker. Klem ut vasslen som er der, og skrap litt rundt noen ganger. Når du har gjort dette ganske lenge skal du legge press på det, brett sammen kluten rundt ostemassen, legg en tallerken eller et lokk på og legg noe riktig tungt på. Gamle jernstrykejern er perfekt her. La det stå med press i minst 2 timer for å fjerne overflødig vassle.

Kle en form med papir, jeg brukte en 22cm form som var perfekt størrelse til denne mengde ostemasse, press ut ostemassen i forma og flat den jevn.
Varm ovnen til 200 grader, og la den stå 15-20 minutter til den ser ut som potetlomper: Lett gylden med brunstekte flekker.

La den kjøles til lunken temperatur før du deler den i pizzabiter. Nå kan du kose deg med det syltetøy du gjerne vil ha til den, eller bare spise den som den er.

Du kan gjerne eksperimentere med å blande inn fløte, rømme, creme fraiche eller kremoster for å variere på smaken her, men husk den skal ikke være ekstremt krydret eller ekstremt sur i smaken da det er ment som en varm dessert. Selv blandet jeg fløte og melk sammen og fikk en svært god og smakfull ost. Klart godkjent av J som måtte ta en bit til, og jeg har fått ordre å bare sette i gang med eksperimenter og slikt. Men jeg tror jeg skal titte etter ostepresse på bruktbutikker, eller i det minste en ordentlig saftsil på fot så jeg slipper bruke et dørslag der noe vassle alltid kommer tilbake i ostemassa 😉

mars 25, 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.