Når en flopp blir mislykket

      Ingen kommentarer til Når en flopp blir mislykket

Det har jo skjedd med alle. Man har ikke hatt hodet med seg, man har ikke tenkt og har gjort feil på en oppskrift. Det skjer ofte, og noen ganger er det bare sorgen og man får begynne på nytt.

Men av og til blir det en suksess med en flopp. La meg ta noen eksempler.

Jeg og Liv Heidi skulle lage Hvit sjokoladefudge med lime, og hun så feil på oppskrifta. Oppskrifta sa 0,7dl fløte og hun tok 7 dl. Det tok en fryktelig lang tid å koke det inn, og når vi sjekka oppskrifta innså vi hvorfor. Men snakker om god smak når 7 dl fløte hadde kokt inn til passende konsistens? 😉 De var nydelige.

Den mørke appelsinknekkmarmeladen 🙂

Tidligere år hadde jeg laget aprikos og appelsin-marmelade, og omtrent alle i familien fikk et glass sammen med annet hjemmelaget (gløgg, leverpostei, godterier og lignende). Man skal jo da koke appelsiner og aprikoser en lang stund og aller sist tilsette sukker så det koker akkurat lenge nok til at sukkeret smelter. Ett år hadde jeg ikke hodet på plass og tilsatte sukkeret med en gang. Resultatet var at sukkeret etterhvert mørknet og brente seg litt, litt som knekk. Jeg fant ut jeg skulle ha det på glass likevel og så koke en til porsjon på riktig måte.

Resultatet var en ordre om at jeg bare måtte fortsette å lage knekk-appelsinaprikos-marmelade fordi det var så utrolig godt.

Min søster lager en banankake hvert år til jul fordi det er favoritten til hennes sambo. Har ingen problemer med å skjønne det faktisk, for det er godt! Konseptet er jo enkelt, kakebunn, kremfyll, kakebunn og så skivede bananer og et gele-lokk oppå.

Nå vet jeg ikke om det var første gang hun skulle lage det eller noen ganger etter, men ett år hadde hun geleen på litt for tidlig, den hadde ikke begynt å stivne nok så den trakk inn i øverste lag av kakebunn. Hun var redd kaka var helt ødelagt, men når vi smakte den ble det himmelsk akkurat slik. Det at geleen hadde trukket inn i øverste delen av kaka gjorde det så godt og saftig å spise kaken så hun mente på vi burde lage den slik alle ganger fra nå! Klart godkjent!

10 min – Kylling med grønnsaker

      Ingen kommentarer til 10 min – Kylling med grønnsaker

Dette er en av de raskeste middagsretter du kan lage. Kjøp kyllingfileter som er ferdig grilla fra frysedisken, og lag en kjapp saus med for eksempel panang curry pasta med litt vann, skjær opp sopp og løk og bryn det fort i sausen. Legg de allerede ferdige kyllingfiletene i sausen og legg på lokk, senk temperaturen og bruk de neste 10 minuttene på å skjære opp de grønnsaker du vil ha. Eksempel kan være tomat, agurk, paprika og avocado. Ha gjerne litt cottage cheese ved siden av!

 

10 minutter – Sylteagurker!

      Ingen kommentarer til 10 minutter – Sylteagurker!

Nå er dette kanskje ikke en matrett, men et velkjent tilbehør til middager rundtom. Og det tar ikke så lang tid!

Skjær agurker i tynne skiver. Om du har bølgete ostehøvel kan du med fordel bruke en slik ellers duger rette skiver godt og vel.

Kok opp:

3 dl vann
1 dl sukker
1 dl eddik.

Ha agurkskiver på glass (sterilisert med koking først), og ha gjerne i laubærblad, limeblad, nellik eller annen krydder du vil teste. Vent til laken er fingervarm før du heller den over agurkene, og steng glasset med lokk. Still det mørkt og svalt, vent en ukes tid før du åpner første glass.

10 minutter – Aspargessuppe

      Ingen kommentarer til 10 minutter – Aspargessuppe

Asparges er en litt undervurdert grønnsak. Som barn kunne jeg ikke tåle den, og nå som voksen får jeg nesten brekningsfornemmelser av hermetikk-asparges.

Men fersk asparges er en helt annen sak. Du kan grille den eller smørsteke de som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk for eksempel, og det er nydelig. Men her og nå skal jeg snakke om asparges-suppe.

Det tar ikke så lang tid å lage den. Du må skjære bort det fra “roten” som er burgunerfarget siden denne delen ofte er svært trevlete og hard.

Du behøver:

halvt kilo Asparges, hvit eller grønn
en liten løk
smør
4-5 dl buljong, jeg foretrekker grønnsaksbuljong
litt fløte
Litt sitronsaft

Om du vil være ordentlig luksuriøs skjærer du “blomstertoppene” av så de kan brukes som dekor på suppa. Del så det som skal kokes i små biter sammen med løken. Stek aspargesen sammen med løk og smør i bunnen av gryta til løken er blank og myk. Ha så i buljongen og fløten og la dette koke opp før du senker varmen og lar det småkoke på middels-svak varme til aspargesen er gjennomkokt. Dette burde ta mellom 5 og 10 minutter.

Ta nå frem stavmikser og kjør stavmikser i blandinga til alt er en jevn masse. Jeg foretrekker noen tyggebiter her og der og slurver med vilje med dette. Smak så til med pepper, litt mer salt om du foretrekker og skvis en halv liten sitron inn. Aspargestoppene kan kokes separat i rent vann uten krydder så de er myke og møre før du legger dem oppå suppa i serverings-skålene, om du ikke beholdt dem på. Nyt suppa med godt brød ved siden av.

10 minutter – Fylte horn

      Ingen kommentarer til 10 minutter – Fylte horn

Fylte horn vokste jeg opp med som turmat og god mellom-munnsbit. Og med dagens utvalg av ferdig pizzadeig i butikkene er det enkelt å lage raske små horn.

Du behøver:
1 pizzadeig ferdig kjevlet ut i rund form.
skinke og ost
Sesam eller valmuefrø om du vil ha
vispeteggforpensling

Skjær pizzadeigen i pizzastykker og legg på ost og skinke. Rull sammen fra bredsiden mot spissen og krum dem lett før du pensler med egg. Vil du ha frø på kan du strø på valmuefrø eller sesamfrø før du steker dem 5-10 minutter på 180-200 grader.

 

10 minutter – Pizzaknuter

      Ingen kommentarer til 10 minutter – Pizzaknuter

“hva nå” tenker du og mener at pizzadeiger og slikt tar mer enn 10 minutter. Men her går jeg ut fra å kjøpe et ferdig pizzakit!

Du behøver:

1 pakke pizzakit med firkantet pizzadeig ferdig utkjevlet
Tomatsausen som følger med
litt skinke, ost, cherrytomater (del på midten), ferdig hakka løk og annet du vil ha i pizzaknutene
Bittelitt vispet egg til pensling og “liming”.

Skjær pizzarutene i firkanter ved å bruke pizzahjulet. Fordel tomatsaus og fyll på midten før du bretter hjørnene inn og limer de med bittelitt egg. Snu dem oppned på stekebrett med papir og pensle overflaten med vispet egg. Vil du være ekstra vågal har du litt revet ost oppå dette og så steker du dette på 200 grader i ca 5-10 minutter til de er gyldenbrune. Klar for å spise med litt rømme eller hvitløks-saus!