Sadelbabbel

thorowgoodt4låg.jpgNär jag köpte Kex var han fyra år, och fortfarande i växt. Jag lade då flit på att ta ut sadelutprovare som mätte hans bomvidd och anläggningsytan på hans rygg, samt kom med rekomendationer på märken av sadlar som kan ligga bra. Jag tog hem en Thorowgood T4 för låg manke i storlek Xvid bom, och köpte till ett XXvid bomjärn att byta till senare, och hade ut samma sadelutprovare igen för att kolla så den låg bra. 

Den fick godkänt, och nu som han är 7 är han så gott som utväxt och jag kan nog behöva byta upp till det större järnet nu. Detta är ju en allroundsadel, och i nypris ligger dom strax under 5000 på hööks. 

Jag brukar säga det finns två saker jag inte vurderar att snåla på. Det ena är en bra hovslagare, det andra är en sadel som passar på min häst. Båda delar kan jag förvålla skada på min häst med att inte betala det som det behöver kosta. Inte därmed sagt att jag anser en sadel måste kosta mer än 50 000, klart vil jag ju ha så lågt pris som möjligt på det med, men jag anser att det måste få kosta det som är nödvändig för att det skall bli bra. 

Att lägga en ganska så bra slant (mer änn två tusen) på en bra sadel gör att jag får en sadel som har större chans att fortsätta ligga bra på hästen mer än ett par år. Grejen med många billiga sadlar är att lädret kan vara rejält tunnt, och stoppningen billig. Den kan bli knölig, ojamn och ligga fel efter bara några år. Visst är det så att om du skall rida in en häst kan du lägga på en sadel till fem hundra kronor som det inte gör nåt om hästen lägger sig och rullar för att försöka bli av med den medan du vänjer den vid att ha den på ryggen, men när du väl skall rida i den regelbunden tycker jag det är lika viktig att sadeln ligger bra på hästen som att du själv har en sko som sitter bra på foten och är bekväm att gå med. Logisk eller hur?

Jag är även stor fan av bomlösa sadlar. Det ökar chansen att du kan använda en sal från häst till häst även om det även är så att många såkallade bomlösa egentligen är sadlar med en mycket flexibel bom som kan flexa mellan två tre olika storlekar och därmed kan en mycket smal häst och en mycket bred häst inte nödvändigvis använda samma sadel alls, men det ökar ju chansen så länge man är inbiten “samma ras” hästägare. Det är lite begränsat hur mycket bomvidden varierar på fjordhästar som ras exempelvis även om jag vet det finns fjordhästar med normal till vid bom. Genomsnittsfjordhästen brukar dock vara vid, extra vid eller extra extra som min sötnos nu är. (sen är det en annan diskusjon att ingen sadelprodusent följer samma standard på hur stor en “Vid” är >.<)

Jag måste erkänna jag både blir nyfiken och inte så lite skeptisk när jag ser bomlösa sadlar som kostar mindre än fyra tusen kronor. Det känns som att jag borde avstå från att ens vurdera dom, men jag kan ju faktisk inte låta bli att fråga mig själv, varför en sådan prisskillnad mellan exempelvis denna bomlösa läderdressyr-sadeln och Star Trekk dressyrsadel? Den första kostar 2700 kronor, Star Trekk kostar 12600. En aningen skillnad? Tio tusen kronor i skillnad? Varför?

Startrekkdressage.jpgJag skulle gissa skillnaden ligger i materialerna som används, stoppning och fäste av stigbygelremmar och bukgjordsremmar. Jag vet redan från tallösa timmar med google och att läsa forum om det att Star Trekk ansees vara bland dom bästa sadlarna, och priset indikerar ju en stor chans att sadeln kommer vara några år. 

Jag har redan haft en annan bomlös sadel som ligger på rundt 2500-3500 kronor i nypris, utan padden, och att padden kostade en tusing brevid. Vi pratar då mellan 3500 och 4500 kronor i pris för sadel och padd, vilket börjar närma sig samma pris som jag gav för min bomsadel från Thorowgood. Jag har fått höra att så billiga bomlösa sadlar inte är något värd, men tyckte den var skaplig bra att sitta i. Frågan är ju bara hur länge den hade stannat så. Jag valde sälja den då jag behövde  pengar en gång, i och med at jag hade en bomsadel som kan hoppas i, men jag klarar inte helt släppa tanken på att jag önsker mig en bomlös dressyrsadel. 

Frågan är.. när det ser mer ut som en vanlig sadel, och man inte är beroende av en tryckavlastande pad, kanske en 2-3000 kronors bomlösing duger? Är det jag som är pris-rasist och inte ser mer på produkten i sig än prisnivån? Det måste ju inte nödvändigvis vara högt pris för att vara en acceptabel kvalitet. Denna här dressyrsadeln från Streiff B Collection ligger på 3700 kronor, och det känns som att den kanske är något mer kvalitet än den andra som inte har något namn alls. 

Sen kommer man till en viktig fråga. Nu har vare sig jag eller Kex kommit till någon nivå att vi kan tänka på någon tävling, men.. om jag vill köpa en dressyrsadel  oxh om jag vill tävla i framtiden och inte vill klara mig med en allround, så måste jag ju se till att dom är godkännda för dressyrtävlingar. Jag vet att Star Trekk Dressage är det. Är dessa två det med? Det måste jag nog kolla upp. Ingen ide att spara typ 10 000 kronor och inte kunde använda i tävlingar. Då kan jag låta bli. 

Vilket som är jag sugen att spara upp pengar så jag kan köpa en bomlös dressyrsadel i framtiden 🙂 Det är en dröm jag inte kommer ge upp. Jag behöver inte en sånn sadel, men man måste ju få ha lite lyxdrömmar, eller hur? 

Dette innlegget ble publisert i Drömhörnan. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar