EM kli – Hur jag gör det.

Nu har jag fått en del frågor om mitt EM-kli (som jag har lärt av Kex sin gammalmatte tåls att tilläggas) så nu tänkte jag visa hur jag gör! EM är en naturlig bakteriekultur som finns i magen på hästarna, som hjälper dom hålla magen i balans och motverkar tarmrubbningar som skulle förorsakat kolik eller förstoppning eller diarre/lös mage. I vanliga fall får Kex en deciliter om dagen, två dagen innan, samma dag och ett par dagar efter balbyte. Det hjälper att hålla hans mage i ordning, och motverkar att han får omslagsmage 🙂 Man kultiverar dessa i kli på samma vis som man kultiverar bakterierna som gör att man får a-fil eller yoghurt. Hästar skall naturligt nog inte ha mjölk i vuxen ålder, så då gör vi det i kliet i stället! Here goes.
Du behöver EM-bakteriekultur, melass, vatten och kli, samt en tunna som är lufttät med locket på att kultivera i.

En tesked mat till bakteriekulturen behövs.. så dom kan växa och formera sig!
Vi använder melass, men allt detta går åt i jäsningen av kulturen. 
Rör ut melassen i litegrann varmt vatten tills det löst upp sig. 
Tillsätt så kallt vatten tills det är 7 dl vätska, det måste vara kallt vatten så inte bakterierna dör av värmen.
Tillsätt sen en tesked bakteriekultur och blanda. 
Till 7 dl vätska går det åt 10 liter kli. Använd en hink som är 20 liter eller större så du har gott utrymme att blanda i hop vätska och kli. 
Ha sen i vätskan. 
Blanda nogrannt! Har du turen att ha visp till en borrmaskin
kan du med fördel använda detta, eller en bakmaskin som är tillräckligt stor
så du kan ha kli i. Se till att vätskan sprids så gott det går, detta är lite
tungt och tidkrävande men inte det absolut tyngsta jobbet!
När du har fördelat all vätska i kliet är det inte blött utan lätt fuktad.
Nu har du det över i en tunna. För att 15 kilo kli skall få
plats i en 15 kilos tunna måste detta komprimerast bra, även
för att det skall inte vara för mycket syre i tunnan under jäsningen. 
Till hjälp under komprimeringen kan det vara lönsamt
att ta till fotarbete och en som väger något mer än dig själv 😉

Och sen repererar du detta genom hink efter hink med 10 liter kli och
7 dl vätska till denna här är omvandlat till…..
Denna här! 🙂
Published with Blogger-droid v2.0.6
Nu när hela säcken är stoppat ner i tunnan skall du lägga locket på igen. Tryck ut så mycket luft du kan, och ställ den i varm rumstemperatur (20 grader eller gärna lite mer, vid värmepannan om du har en som är stadig i temperaturen) i 3 veckor innan det är kultiverat klart. Och när det är färdig kultiverat tål det frysgrader om så, men då kan det vara en fördel att använda en trädgårskratta (ni vet en sådan med 3 klor på) och lossna upp på det innan det fryser på ute så du får ut något sen 😉 En normalstor häst kan få upptill 2 dl om dagen, inte mer så man inte rubbar balansen med att tillföra för mycket från utsidan! 
Med andra ord håller en sådan tunna rätt länge 🙂
Om jag bara hade Kex hade en sådan tunna varat genom hela vintern, men jag delar av mig till Cassie med, och så nallar jag en näve korn från Cassie till Kex som betalning 😉

Det är inget problem att göra mindre mängder än detta, om du köper hinkar på granngården som den jag användte att blanda i, med morot, fågelfrön eller annat kan du använda dessa och kultivera i. Det skall fortfarande komprimeras, du kan då göra mindre mängder och komprimera i en sådan hink i stället. Jästiden är fortfarande 3 veckor! 

Dette innlegget ble publisert i Smarta lösningar och braiga ideer. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.