1 Desember – Julemat

Prok_ribs

Ja, det er vel egentlig like greit og begynne med en av de tingene som man tross alt forbinder med jula; all den gode maten! Her i Norge har vi faktisk ganske mye mat og velge mellom, og ofte går tradisjoner og egne blandinger hånd i hånd.

Bare i min lille familie er det flere tradisjoner. Siden min ene tante kommer fra Vestlandet så har hun med seg tradisjonen med Pinnekjøtt. Mens de fleste som kommer fra Oslo og Sørlandet som regel har ribbe. Husker veldig godt når jeg var yngre at det alltid var så spennende å spise pinnekjøtt på julaften, selv om det nok aldri helt ble rett for min pappa. Jeg liker jo tross alt ikke ribbe, så det er nok en del derfor også.

Lenger nordover i landet og til en grad vest møter vi på Lutefisken. Dette kommer jeg aldri til å skjønne at folk orker spise, men nå er jeg heller ikke fan av fisk til daglig. Tror også det kan ha noe med lukta av lut å gjøre. Min pappa derimot elsker lutefisk, så det er jo da litt synd for han at det aldri blir det hjemme hos oss.

Men det er jo bare hovedrettene, så er det jo da alt det man spiser til. Jeg for eksempel blander jo gjerne Pinnekjøtt med tilbehøret som man normalt sett har til Ribbe. Julepølse, medisterkaker og surkål. Det er jo ikke noe galt i det, men det er sikkert mange som “rynker litt på nesen av det” men det bryr jeg meg lite om.

Husker alt for godt en jul sammen med Rita og hennes daværende mann. Jeg tror ikke jeg har sett så mye mat på et bord for bare tre personer noen gang. Det ble jo alle våre tradisjoner blandet godt sammen og dermed ble bordet noe overfylt.

Og kanskje det beste for meg er at det meste jeg kan spise da, er veldig rett for min mage. Ingen dårlig samvittighet her! Om man ikke tar med det potetgullet man kanskje koser seg litt ekstra med..

Dette innlegget ble publisert i Advent, Juleprat. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til 1 Desember – Julemat

  1. Rita sier:

    ja den jula var det mye mat på bordet, enda jeg valgte veldig liten ribbe og en håndfull pinnekjøttbiter, med sossiser(bare en pakke og ikke to) og en håndfull medisterkaker, surkål, rødkål, kålrabistappe og potet + saus ble det…..mye…………..mat. Men GODT var det!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>