Sagan om Isfolket

Ett forum för dig som gillar Margit Sandemos böcker. Tänk på att bokdiskussioner kan innehålla spoilers! Hemsida: http://isfolket.se . FB-grupp: http://www.facebook.com/groups/281975791920972/ .
Aktuellt datum och tid: 28 mars 2024, 19:29

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: SVIFFs gamla lajvhäfte
InläggPostat: 5 september 2005, 23:27 
Hörning

Blev medlem: 5 mars 2005, 20:10
Inlägg: 11269
Ort: Svarta Salarna
INTRODUKTION

Det här häftet är till för alla i Sviff, nya som gamla medlemmar. Det vill ge en inblick i vad live är och hur man ska uppföra sig på live.
Här finns dessutom tips om enkla kläder att sy själv, om annan utrustning samt var man kan köpa billigt tyg och annat.

Häftet bygger till vissa delar på artiklar i "Gråstensholms allehanda", här samlade på ett ställe, till ett eget livehäfte.

Innehåll:
1. Vad är live? - förklaring till levande rollspel
2. Offlive /onlive - vad är vad?
3. Exempel på situationer i live
4. Egenskaper för personan - riktlinjer
5. Lek kontra verklighet
6. Tips om utrustning
7. Klädmönster o.dyl.


1. Vad är live?

En live innebär att var och en ska rollspela sin karaktär - den vanliga inom Sviff eller någon tillfällig för den aktuella liven i fråga. Den roll man har inom föreningen, kallas för persona.
Live är främst en lek, där alla har sina bestämda roller och där handlingen är något så när förutbestämd. Det är ett slags äventyr med olika händelser, händelser som man ofta själv är med om att skapa. Man kan leta ledtrådar, tala med personer som är icke isfolk (t.ex. gammal gumma på vägen, pigan på gården bredvid, bergakungen m.fl.), allt för att få reda på mer. Man kan också vara med på live bara för stämningens skull, för att få vara sin persona helt och hållet under några timmar, sitta runt en lägereld och berätta sagor t.ex..
Under liven försöker man tala och agera som den person man föreställer. Det gör man så gott man kan. Det innebär att Charlotte Meiden inte talar om den trevliga film hon såg häromsistone, eller att Tarald är kvicktänkt.

En live kan vara mer eller mindre arrangörsstyrd. En arrangörsstyrd live innebär att arrangörerna leder deltagarna genom händelserna. Liven har mer eller mindre ett givet slut.
En live som är litet arrangörsstyrd, ställer mer krav på deltagarna och deras framåtanda och initiativförmåga. De måste själva se till att saker händer.
Det är också viktigt att man innan liven har fått information av arrangörerna över vad personan/rollen kan göra, eller vet.
Det Villemo vet och det Angelica vet kan ofta vara två helt skilda saker - också någonting att lägga på minnet.

Liven har oftast något mål, eller någon röd tråd. Om man tar ett exempel från en tidigare live :
Cecilies, Halkatlas och Didas mål på liven "Försvunnen", var att finna Villemo - eller i alla fall spår av henne. De kom en bit på vägen, Halkatla besegrade i villervallan även en demon och befriade därmed trakten från en stor fasa.
En del deltagare får ibland även spela bifigurer, som för historien vidare, och för att de ska kunna vara med utan att vara sin vanliga persona.

Under en live ska man klä sig som sin persona, och man ska även ha tidsenliga bruksföremål. Alltså inga moderna ting, t.ex. gympaskor, plastpåsar, PET-flaskor, klockor (synliga). Göm ryggsäcken när liven väl börjat. Även mat bör förpackas om i annat än plast. Lägg gärna ris i tygpåse, kött i en keramikkruka m.m..
Även sovsäckar är otidsenliga, i alla fall som de ser ut idag! Sy gärna ett fodral till din neonfärgade sovsäck, eller införskaffa yllefiltar. Att ligga på kan man ha fårfällar istället för liggunderlag, det är både varmt och skönt.
Tandborste, tandkräm m.m. läggs helst i en egen påse (i skinn eller tyg!). Gå helst undan när du ska fixa med bestyr inför natten, så att du inte stör dem som fortfarande livear.

2. Offlive/onlive - vad är vad?

Begreppet offlive bör kanske förklaras närmare. Det är ett ord för att man går ur spelet - inte livear. Naturligtvis är det för inbitna liveare tråkigt med offlive - det bryter ofta stämningen, man kan komma av sig i sitt rollspelande.
Onlive är det motsatta - att man håller sig inom spelets ramar, man är i sin roll och spelar efter dess förutsättningar.
Ibland har man dock saker som måste diskuteras offlive. Gå då undan från övriga medspelare med endast den du ska prata med, det av hänsyn till de andra livearna, så att de inte blir störda i sitt spel.
Det ligger på allas ansvar att inte diskutera ofräna/ovidkommande saker (ofrän = mundant, sådant som inte rör spelet). Det kan t.ex. vara ofränt att diskutera gårdagens tv-program, eller demonen i lådan (= kamera), det senare eftersom man tänker automatiskt på kameran, i alla fall om man läst Pratchett!
Tips för att kunna hålla sig inlive kan även vara att omtala saker som trots allt är offlive, som onliveprylar; en plastpåse blir tygpåse. Allt för att hålla kvar den egna illusionen om att man befinner sig på en annan plats i en annan tid (sagotid).

För att ta upp frågan om vad som är tidsenligt, blir det lite svårt för oss i isfolket. Vi kan dock ta som riktlinje, att det som inte existerade på den tid man levde, är inte någonting man använder i livet efter detta (undantag Halkatla!). Även om Villemo sett en kamera sedan hon kommit till Andemorien, är det inte något som är naturligt för henne att hantera och använda, alltså har hon ingen med sig på live. Halkatla har dock fri tillgång till ficklampa :-).
Det är också bra att tänka efter på hur ens persona reagerar på olika situationer. Ett mycket bra exempel är Tobba, som under rollspelet "Ondskans tjärn" utbrast: "Är världen så här stor?". En mycket riktig reaktion från en som levat i en instängd dal i hela sitt liv, när hon konfronteras med städer och berättelser om det fjärran Taran-gai.

Under en live kan man fylla ut dötid med "onliveberättelser" istället för att balla ur. Improvisera - du kan t.e.x "översätta" dagens skvaller till sådant som skulle passa din egen personas tid, och du kan berätta påhittade anekdoter från ditt liv. Cecilie kan t.ex. berätta om den gången en takpanna slog ner tre meter från lille Tancred. Tänk, där var det nära att arvingen gick åt!

Som slutord för detta avsnitt har vi här några råd och regler för hur man ska uppföra sig på live:
• Gå inte ur rollen och prata inte om saker som inte hör till liven
• Rök inte bland folk, cigaretter var inte vanliga på Lindallén!
• Använd kläder som är "tidsenliga", så gott det går. Gympaskor bannlysta, alltså!
• Missbruka inte din personas makt! (Sejder, besvärjelser m.m.)
• Slösa inte med det klara vattnet!
• Om någon går ur rollen, påpeka inte det högt, utan försök få den att inse att spelet är igång (prata om något som är relevant för liven i fråga)

3. Exempel på situationer i live

För att få lite mer kött på benen för de riktiga nybörjarna, tänkte vi ta upp exempel på saker som kan hända på liver, hur man kan hantera situationer man hamnar i m.m..

Ibland kan man dölja sina reaktioner och låtsas att de är andra än de är. Ett praktexempel har vi från liveinslaget efter "Ondskans tjärn". Alla skrattade - men dolde det mer eller mindre väl i gråtattacker. Händerna for upp franför ansiktena och det var mer än en person som skakade av "gråt". Det kunde också vara effektivt att gömma sig i någon annans knä (för att få förklaring på denna situation, se vår levande historia).

Att föra handlingen vidare i en live kan ibland skapa lite problem. Hur ska man säga det inlive, utan att gå ur rollen?
Eliana Duvhök ( Angelica ) var hovdam åt den högt ärade Friherrinnan av Feodras under ett tältläger. De båda avskydde den bullriga och en aningen för högljudda härolden. Med fältskärens välsignelse gav de honom en örtabryggd som skulle få tyst på honom i några timmar. Ovetandes om vårt rävspel drack härolden friskt av brygden. Friherrinnan informerade sedan härolden om vad som skulle hända honom på ett alldeles utmärkt sätt. Med en nedlåtande blick frågade hon honom om han inte kände sig rosslig i halsen. Kanske hade han inte lite svårt för att prata? Härolden harklade sig och kunde till sin förskräckelse inte få fram ett begripligt ljud.
Detta är ett utmärkt ex på hur man kan föra handlingen framåt. Det svåra ligger i att just då, på plats, med några sekunders betänketid, komma på rätt sak att säga. Men, övning ger färdighet.

Rollspel kan vara mer än stora gester och prat. Ibland kan blickar säga mer än tusen ord. Under en live spelade Lotta en 1600-tals adelsdam (vad annars) som hette Elsbet Rääf. Hon var gudfruktig och ortodox, hon var gift med en ung kapten, Johannes Bårdbärer af Hjort, och de hade en dotter. De hade också fått en son, som dött i feber. Elsbet lämnade sin dotter hos sina föräldrar och följde med sin make i kriget, eftersom hon var en plikttrogen hustru, och eftersom hon ville ha en ny son. Dock ville hon väl helst att hon och make kunde flytta tillbaka permanent till Sverige.
Under en middag i trossen med övriga befäl - och med högste befäl översten Karl Hård af Segerstadt, berättar översten att han skickat hem sin hustru med barn tillbaka till Sverige. Elsbet skickar en menande blick till sin make, men den enda som förstår innebörden är dock översten.

4. Egenskaper för personan - riktlinjer

De egenskaper som har varit mest framträdande hos isfolket är de magiska. Det är lite synd, och vi vill här prata för även andra egenskaper. Men vi kan börja med de magiska!
De drabbade och utvalda av isfoket har oftast olika specialiteter. Niklas har läkande händer, Tobba kunde flyga, Villemo kunde slänga eldbollar (med skiftande resultat). Vi vill gärna att man tar fasta på just det ens egen person kunde göra. I ett bordsrollspel som Lotta och Monica ordnade, delades dessutom kraftpoäng ut, olika många för olika personer, som begränsade hur mycket trolldom en person lyckades åstadkomma, innan han/hon blev helt utmattad. Det funkar rätt bra som en begränsning, så att spelet inte blir överfullt av magi. Lotta rekommenderar ett liknande system för live.
Det finns vissa halvmagiska förmågor, som onda aningar, viss tankeläsning m.m..
Nu till de andra egenskaperna! Det är allt som vi "normalt" kan göra, alla är ju olika bra på olika saker. Vinga var bra på att gömma sig i skogen, på att klättra, och ha hand om getter. Silje var konstnärligt begåvad, men inget större geni på stavning. Cecilie tog gärna initiativet i olika situationer, hon lade sig i och försökte alltid hitta någon lösning. Ta gärna reda på mer om din persona, och försök att agera utefter det du lärt dig. Även för medspelarna måste tänka på vad de andra är bra på, så att de passar på att utnyttja rätt person vid rätt tillfälle.
Exempel 1: Silje var rätt person att signa en stackars myling under liven "Svek", då hon gjort det förut, och då hon var troende (ytterligare en egenskap!).
Exempel 2: Tobba kan vara rätt person att charma information ur karlar (kan även sägas om en del andra i isfolket).
Exempel 3: Marco är duktig på språk, låt honom läsa alla mystiska runor.

5. Lek kontra verklighet

Vad vi vill betona är att under livens gång spelar alla en roll. Det som sker i liven är självklart inte på verkligt. Efter livens slut går alla ur rollen och man kan skratta åt diverse meningsskiljaktigheter som uppstod i stridens hetta.
Ytterligare något som är bra att komma ihåg, är att visa normal hänsyn under livens gång. Sker liven på våren och snöblask ligger kvar på marken, kan det vara en bra ide att snabbt lämna kvar den döda rövaren och bege sig till nästa ledtråd. Detta för att personen som spelar rövaren inte ska behöva ligga kvar på marken alltför länge. Tänk alltså på att underlätta för alla med- och motlivare, bara för att det är din fiende i spelet, behöver han/hon inte lida på riktigt! Man måste kunna tänka lite praktiskt mitt i all fantasi.

Knivslagsmål, svärdsdueller och liknande handgemäng inträffar titt som tätt på våra liver. Vad som är bra att veta vid sådana situationer är att de uteslutande är väl inövade i förväg. Eftersom vi använder blankvapen kan det innebära fara om de uppkommer spontant. Likaså om en annan livedeltagare skulle gå emellan för t.ex. medla eller "rädda" någon.

6. Tips om utrustning

Som nybörjare inom området med liver och forna tider kan man behöva hjälp med att finna all utrustning man behöver.
Det första man tänker på är av naturliga skäl personans dräkt. På ett eller annat sätt brukar man kunna få den färdig, med eller utan hjälp av andra. Vare sig man kan sy själv eller ska få hjälp av en annan, så kan det vara bra att i förväg studera bilder av kläder från den period personan levde under. Observera att man var lite efter i Norden med modet.
Det gäller inte bara att få till dräkten, man bör gärna ha accessoarer till den. Om du är en gift kvinna ska du helst ha en huvudbonad (med undantag av vissa vilda själar i isfolket - inga namn nämnda!).
Till en festdräkt har man gärna smycken - leta fram något passande ur dina gömmor. En del smycken som man har hemma kan säkert gå för tidsenliga med din persona, annars kan du kanske gå på loppmarknader och se vad du hittar. Under 1500-1700-talen var det väldigt populärt med pärlor, och för en billig penning kan du i sybehörsbutiker få tag på metervara av fuskpärlor. Dock tillhörde dessa smycken mer de högre stånden.
Om man har pengar till övers finns det numera många "historiska" smycken i handeln. Man kan ju kanske investera i något enstaka smycke, helst ringar, vilket nog kan ses som det vanligaste under medeltid fram till 1600-talet någongång (förutom nämnda pärlhalsband).
Du bör också sy eller på annat sätt framställa små penningpungar och småväskor till annat skräp. De är lätta att dekorera (inte så stora om man funderar på att brodera!).

För liver kan det vara praktiskt att ha mer oömma kläder än till festerna, men glöm inte att en kvinna inte gärna går i manskläder (återigen finns ett visst undantag...)!
Ha gärna en skjorta eller underklänning i något enkelt tyg, som du inte är rädd om, och kanske en tjock övertunika i ylle för kalla kvällar. Ett bälte kan visa sig vara nödvändigt att fästa saker i.
Till liver är det ännu viktigare med små påsar, du vet aldrig hur mycket du vill ha med dig på en liten promenad, samtidigt som du har händerna fria. En liten påse kanske du har till torkad frukt som ska pigga upp dig, i en annan förvarar du de mystiska stenar som den gamla kvinnan gav dig, och i en tredje har du papper och penna för att dokumentera det minsta steg du tar.

Tyger till allt detta kan kosta en hel del. Därför tänkte jag tipsa om ett par ställen som säljer tyg billigt. Det ena heter Kilotex AB och ligger i Sickla på Sickla Industriväg 5C, det andra heter Textilcentrum och ligger på Järnvägsgatan 56 i Sundbyberg. På det sist-nämnda stället har man ett speciellt lager med s.k. livetyger, bl.a. ylletyger för omkring 100 kr/metern. Du kan också kika in på någon IKEA-butik, där finns billiga bomullstyger.
Om du vill ha tag i skinn, kan du gå till Anderssons Läderhandel i Gamla stan, på Lilla Nygatan10. Säg att du är livare eller syr historiska dräkter - då får du 10 % rabatt. Tyvärr vet vi inga ställen utanför Stockholm - av naturliga skäl eftersom vi själva är bosatta där, men du kan säkert hitta något själv.

Till fester och liver kan det vara bra att ha ordentliga matdon (feastgear). Först listar vi upp vad du kan behöva, sedan berättar vi var du kan leta efter det.
I en första omgång bör du köpa dig en träskål. På många liver och fester serveras det soppa eller dylikt. Man kan äta kött i en skål, men inte soppa på en platt tallrik! Du kommer också att behöva en redig mugg, att fylla med mustigt mjöd. Du ska helst också ha bestick, en sked och en skarp kniv som klarar av att karva i ett stycke rökt kött. Detta är de mest nödvändiga matdonen för en nybörjare.
Gafflar användes inte förrän på 1500-talet, och då endast av de högre stånden. Det var dock fortfarande ovanligt då. Ju högre stånd och ju närmare modern tid du är, desto större chans att du äger en gaffel (Cecilie ägde en gaffel, inte Tengel den onde).
I en andra omgång kan du köpa en stor, flat tallrik, en mindre mugg för starkare varor som vin (t.ex. en bägare på fot). Du behöver också ett krus att förvara drycker i. Det är också bra att ha en linnehandduk till hands att torka sig på. Om du vill salta och krydda maten lite extra, kan du förskaffa små påsar eller krus till detta.

Vi motsätter oss alltså all plast och moderna förpackningar på liver och fester. Allteftersom du blir mer livebiten, desto mer kommer du själv inse charmen i att hålla kvar illusionen om vår sagovärld, på alla sätt.

Var hittar du dessa ting? På loppmarknader - ja, titta i dina egna skåp för det kan tänkas att du har en gammal skål eller ett blomkrus som kan duga. I Stockholm kan man titta in på loppmarknader och antikvitetsaffärer i t.ex. Gamla stan, eller på Skärholmens loppmarknad. Man kan även titta på auktioner. Kniven är en annan historia - du bör ha en bra kniv, som du kanske kan använda till mer än mat. Gärna en Morakniv eller liknande (bara inte med plastskaft!). Det finns även väldigt fina (och dyra) konstfullt gjorda knivar av mästersmeder (kanske någonting att drömma om).

När det kommer till flerdagarsliver, tänker man strax på sovpersedlar. Vad ska man använda? Vi rekommenderar filt och fällar. Filtar kan man få tag på på t.ex. Överskottsbolaget, eller olika affärer. Fällar kan du köpa på marknader, på loppmarknader, eller så kan du bereda dem själv (det finns handböcker - dessutom har artikelförfattarna själva gjort detta!).
I nödfall kan en insydd sovsäck gå bra - för de extremt frusna.
Flera tips är att t.ex. ha en mössa och tjocka sockor - detta gör mycket för att hålla värmen. Du kan också göra speciella kläder att sova i - en nattsärk!

7. Klädmönster o.dyl.

Detta är ett hopplock av artiklar som förekommit i Gråstensholms Allehanda och helt nya mönster. Med enklare mönster och tips som de flesta kan använda sig av, vill vi uppmuntra till att alla ska ha riktiga livekläder, och inga nödlösningar. Bläddra vidare och planera för just din dräkt!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 september 2005, 09:21 
Grundare
Grundare

Blev medlem: 4 september 2005, 18:25
Inlägg: 4535
Tarald kan inte vra kvicktänkt - underbart! :lol:

Låter ungefär lika okomplicerat som att köpa hus känns det som, men låter verkligen jätteskoj. Synd att jag missade det i min ungdoms dagar, nu är jag alldeles för bekväm för att ranta runt i skogen. Med tanke på den rollfigur jag spelade hade inte min tillvaro blivit så dräglig heller, konstant hungrig och tugga på lingonris... Det känns som om den rollen inte passar mig. Alls. Kanske skulle ansöka igen, herr Snivel låter väl bra?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 september 2005, 09:53 
Hörning

Blev medlem: 5 mars 2005, 20:10
Inlägg: 11269
Ort: Svarta Salarna
Tror inte SVIFF finns kvar alls faktiskt, så vi kan ta vilka roller vi vill, bara jag får vara Marco :-)

Jag har en liten, liten baktanke om att antingen blåsa liv i SVIFF eller bilda en helt ny isfolketförening om det här tar fart (se det som en långsiktig vision), så en idé kan kanske vara att knipa åt sig ett bra isfolksalias som namn här och ruta in rollen :-)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 september 2005, 09:56 
Svartängel
Svartängel

Blev medlem: 6 september 2005, 09:54
Inlägg: 1644
Nu gjorde jag slag i saken :-)

I vilket fall så var SVIFF-lajven väldigt harmlösa. Man sov alltid inomhus t.ex. Det var inte alls lika jobbigt som "riktiga" lajv och de var otroligt nybörjaranpassade.

De slutade i samband med skandalerna på lajvet år 2000.... Det blev lajvförbud (kommer du ihåg?) och i och med det dog föreningen en långsam och utdragen död


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 september 2005, 11:59 
Grundare
Grundare

Blev medlem: 4 september 2005, 18:25
Inlägg: 4535
Marco skrev:
De slutade i samband med skandalerna på lajvet år 2000.... Det blev lajvförbud (kommer du ihåg?) och i och med det dog föreningen en långsam och utdragen död


Jag har nåt vagt minne av det... det var väl nån stackare som blev attackerad av fyra tjejer eller nåt sånt...? Men det var nånstans där omkring jag hoppade av föreningen som aktiv också.

Du som är moderator kanske kan byta ut min nick till Tova?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 september 2005, 15:31 
Hörning

Blev medlem: 5 mars 2005, 20:10
Inlägg: 11269
Ort: Svarta Salarna
Nu har jag bytt namn på dig till Tova, då ska vi få se om du lyckas logga in igen :-)

Jag kanske skulle be Anders gå in här och skriva ner hela historien ... eller han kanske helst vill glömma :-)

Vi borde få någon som var där att berätta i vilket fall. Jag tror mig veta en hel del, men det skulle bli sådana påhopp, olika beroende på vilken version av historien jag tog


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 30 oktober 2005, 03:12 
Isfolketguru
Isfolketguru

Blev medlem: 30 oktober 2005, 01:49
Inlägg: 127
Ort: Gävle
Formellt så existerar Sviff fortfarande och jag skulle gärna vara med och blåsa liv i det igen! Ville det för ett år sedan på senaste årsmötet och ...fortsätter den här diskussionen på föreningstråden tror jag...

Oj! Det känns som om jag har floodat det här forumet med inlägg! Men jag joinade idag och var bara tvungen att skriva i nästan alla trådar! Jättekul med ett Isfolksforum!!!!!!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 3 november 2005, 01:01 
Svartängel
Svartängel

Blev medlem: 6 september 2005, 09:54
Inlägg: 1644
Kul att du gillade det och kul att du blev så aktiv! Stort välkommen! Hoppas vi lyckas dra hit lite fler gamla SVIFFare. Många är reggade men aldrig inne


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 4 november 2005, 17:20 
Gudom
Gudom
Användarvisningsbild

Blev medlem: 25 september 2005, 20:17
Inlägg: 3288
Ort: Fritsla!
Åååhh! Jag vill jättegärna lajva!! LÅter hur kul som helst. :D


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 5 december 2005, 22:36 
Isfolketguru
Isfolketguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: 1 december 2005, 16:26
Inlägg: 176
Fölåt men får man fråga vad "skandalerna" från lajvet vart för något? *obotligt nyfiken* :oops:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 december 2005, 00:14 
Utvald
Utvald

Blev medlem: 5 december 2005, 15:40
Inlägg: 690
Ort: Ljusets rike
Tora skrev:
Fölåt men får man fråga vad "skandalerna" från lajvet vart för något? *obotligt nyfiken* :oops:


Bra jeg ikke er den eneste... :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 december 2005, 08:08 
Svartängel
Svartängel

Blev medlem: 6 september 2005, 09:54
Inlägg: 1644
Jag är med i alla bra isfolksföreningar, så jag är redan övertygad. :-)

Skandalerna, ja, vill någon som var där berätta vad som hände?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 6 december 2005, 14:22 
Gråstensholms Härskare
Gråstensholms Härskare

Blev medlem: 4 december 2005, 17:09
Inlägg: 16430
Jag har också funderat på det där med föreningar, kanske det är en tanke att ha SVIFF som en underavdelning eller så. Om man går med i SVIFF så blir man automatiskt medlem i NIFS. Eller något. NIFS är ändå för hela Norden.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012