Sagan om Isfolket

Ett forum för dig som gillar Margit Sandemos böcker. Tänk på att bokdiskussioner kan innehålla spoilers! Hemsida: http://isfolket.se . FB-grupp: http://www.facebook.com/groups/281975791920972/ .
Aktuellt datum och tid: 4 oktober 2022, 14:12

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 9 juni 2021, 23:08 
Isfolketpoddare
Isfolketpoddare
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12 februari 2007, 17:37
Inlägg: 2366
Ort: Göteborg
Här kommer frågetråden inför Häxan, bok 7 i Legenden om Ljusets rike!

Vi vill ha dina åsikter på följande frågor:

*Vad tyckte du om boken?
* Vilka är dina favoritögonblick i boken?
* Vilken är din favoritkaraktär?

Inspelningsdatum är ej satt än men denna post uppdateras med datum så snart vi vet!

_________________
"You´re fivehundred years old and you cant use the phone?What are you, an immortal idiot??"

http://setsunaceras.blogspot.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17 juli 2021, 17:29 
Isfolksfan
Isfolksfan

Blev medlem: 21 november 2020, 10:32
Inlägg: 16
*Vad tyckte du om boken?
Jag gillade den! Griselda är härligt ond och får saker att hända. Den inledande delen som utspelade sig i Boston var spännande, och jag gillade verkligen att Oliveiro da Silva från förra boken dök upp igen och att hans historia var sammanflätad med Griseldas. Det var spännande att Griselda inte blev helt oskadliggjord, och att hon faktiskt gjorde bestående skada även om de flesta av hennes försök misslyckades. Inte för att jag egentligen vill att någon ska ta skada, men det blir inte så himla spännande när man vet så fort man läser det att när Indra blir riven i ansiktet kommer Marco eller Dolg fixa allt så hon inte får några bestående men. Jag saknar de tidiga Isfolksböckerna där folk faktiskt dog, ibland på ett tragiskt sätt, så man fick sörja över karaktärer och minnas dem. Och där man fick följa dem genom hela livet, från barndom till ålderdom. Jag älskade när Ingrid och Ulvhedin var gamla och härjade på Gråstensholm, till exempel, och hade gärna sett att de fått vara kvar så i mitt minne och inte dyka upp som andar i till exempel den här boken, där det dessutom står att Ingrid inte var en särskilt stark häxa. Jag blir så upprörd över detta, det är precis som att det stod i bok 2 att Tova aldrig hade haft några starka krafter. Så himla onödigt och inte alls sant.

Jag tyckte jättemycket om att fortsätta följa Indra och Ram, och det blev så mycket bättre i den här boken där man fick en förklaring till Talornins motvilja mot deras kärlek, en förklaring som inte hade med rasblandning att göra. Ser fram emot att fortsätta läsa om dem, de är så fina.

* Vilka är dina favoritögonblick i boken?
Jag gillade scenerna i slutet, då de väntar på Jaggernauten och anar att Griselda finns bland dem eftersom maten är förgiftad. Ögonblicket när Indra framkallade fotot och såg Griseldas riktiga skepnad var läskigt!

* Vilken är din favoritkaraktär?
Indra! Gillar att följa händelserna ur hennes perspektiv eftersom hon är smart och rolig och till skillnad från många andra är en helt vanlig människa, utan några magiska krafter. Jag tycker även mer och mer om Ram, särskilt när han visar tydligt hur starkt han känner för Indra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 24 januari 2022, 12:44 
Isfolketguru
Isfolketguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18 juli 2013, 21:12
Inlägg: 161
Ort: Shamas trädgård
*Vad tyckte du om boken?
Den är bra, jag gillar hur mycket Griselda kan hitta på och hon har verkligen potentialen att vara superläskig. Tyvärr har alla plot armour och ingen av hennes ofta goda planer funkade förutom att förstöra för Jaskari och Elena.
Jaskari är verkligen osympatisk. Det är fruktansvärt att han blir våldtagen, men oj vad arg han är på ”Elena” för hon inte är jungfru – blev du så snuvad på konfekten? Att mödomshinnan inte är en grej har Anna redan förklarat med all önskad tydlighet i podden. Sen hur ont eller inte det gör under första/även senare samlag är helt individuellt och kan absolut även ha med hur eländig ens partner är i sängen. Blir Margit mer konservativ med tiden? Jämför tidiga Isfolket med kvinnoskildringar nu?

Jaskari har åtminstone skam nog att skämmas över sin plan att ha en kompis flirta med Elena för att ”testa henne” men jäklar vad lågt. Stackars, stackars Elena som redan är så osäker och ledsen. Tror inte de passar så bra samman, det känns som de borde tröstat varandra efter sanningen gått upp. Han mördade föräven Griselda Evelyn (för denna gången) och alla är mest ”men fy, Jaskari” proportionerligt.

Ingrid var visst en stark häxa! En av de starkaste och smartaste, om inte den mest geniala av häxorna. Luktar retcon för att boosta Sol. Jag hatar verkligen nya Sol. Att hon kommer in i Ljusriket är Fan- disservice. Kunde de inte stannat i de svarta salarna? Det är illa nog att Marco är med, men hade kunnat förlika mig med att alla nu levande i Isfolket hade varit här.
Sen är det lite synd att Indras ansikte helas helt, klart jag vill att hon ska få vara fin men några snyggt läkta ärr efter den hemska upplevelsen hade varit naturligt och faktiskt lite mer episkt. *Insert sexy videogame scar*Hon överlevde faktiskt en närstrid med en furie! Ram borde uppmuntrat Indra efteråt, men man kan ändå förstå att han håller på att explodera och nog inte vill riskera ngt. Känns som ett ganska verkligt missförstånd. Jag älskar dessa två, även om de bara borde testa att bryta de förbaskade ”oskrivna lagarna” och

Berengaria fortsätter att leverera med att äta efterrätt först och ifrågasätta främlingspropaganda. Joris förmåga som väktare verkar verkligen pendla mellan böckerna – nu är han ju urdum. Och mata inte ankor med bröd. Sova med Dan om änder och ankor? Quack quack :D Sova med Dan är ju jätteroligt, inte lika kul som isfolketpodden men jag skrattar massor.

* Vilka är dina favoritögonblick i boken?
Indra och Rams scener.
Spännande att få med häxprocesserna, även det hade jag velat höra mer av från Dan (historisk hörna eller i massmördarpodden)

* Vilken är din favoritkaraktär?
Indra och Griselda. Jag tycker verkligen Griselda förtjänar att ha ihjäl någon – hon är så påhittig och kläcker alltid en ny plan och det är riktigt roligt att se hennes ideér men blir ledsen att hon alltid misslyckas. Typ Oriana kunde fått stryka med eller kanske Sassa som ändå inte tillför något. Eller alla andar! Jag hoppas att Griselda trollar Sol till damm! Och Tobba som ju förintades ab förtappelsens demoner och borde vara stenstendöd. Saknar chocken när tex Tarjei dog – det var så oväntat och spännande. Fanfic om framgångsrikare Griselda efterfrågas? :greedy: Vem VILL ni att hon borde ha ihjäl – rösta gärna i min poll, var god håll spoilerfri.

Ljusets Rike Kill count (beordrade avrättningar gäller, andar och stenar räknas här som vapen)
Främlingarna?
Mori 11
Dolg 2
Ram 2 (plus utrensning?)
Gondagil 1
Miranda 1
Jaskari 1
Griselda 1 (+ minst 3 på 1600-tal)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 3 mars 2022, 20:24 
Isfolksfan
Isfolksfan

Blev medlem: 24 november 2021, 09:21
Inlägg: 10
*Vad tyckte du om boken?
Jag är lite kluven. Har förstått att detta är en favorit i serien för många. Jag tillhör inte den skaran - men å andra sidan är jag också en av de ytterst få som älskade Häxmästaren ännu mer än Isfolket (vågar man ens skriva det? Känns lite som att svära i kyrkan att skriva det här :)).
På det stora hela är det en ganska bra bok med en kompetent skurk som är mer handlingskraftig än de flesta. Indras och Rams historia fortsätter, och det är helt klart de delarna av boken jag tycker bäst om. Det är fint att se deras samhörighet växa fram och hur de börjar visa sina känslor förvarandra mer öppet.
Här får vi ju även en förklaring till Talornins massiva motstånd till deras relation. Är oerhört tacksam över att det inte började dravlas om arter och raser ännu en gång. Däremot tycker jag inte Talornins förklaring känns helt rimlig. Han säger ju uttryckligen att Främlingarna känner kärlek på ungefär samma sätt som människor och lemurer. Om han själv upplevt det, så som han säger, borde han väl även ha någon sorts känsla för att det är fel att skilja två personer som älskar varandra åt? Eller är det helt enkelt så att Främlingarna har förmågan att känna kärlek men inte empati? Varken Ram eller Kvinnan i Rådhuset vad-hon-nu-hette verkar ha något egentligt intresse av att vara i en relation med varandra. Men det skall de alltså hetsas till ändå, bara för att Talornin och hans gamla flamma ville ha det så? Främlingarna framstår just nu som rätt olämpliga föräldrar/ledare/vänner, och att de tar sig rätten att gripa in i och styra i andras liv är fruktansvärt obehagligt. Märkligt nog minns jag inte om jag reflekterade över det när jag läste serien som typ trettonåring.
Även om Talornin inte nämner art och ras lika mycket som han brukar i det här fallet är det ändå så vansinnigt mycket fokus på status. Ram är ett gott parti, han har en så hög position, bla bla bla... Klassklyftor och att öppet och helt ogenerat se ned på dem som i Talornins ögon är mindre värda känns ungefär lika sunkigt.
Att sedan Marco håller med Talornin om att Indra och Ram inte bör bli mer än goda vänner känns superkonstigt. Varför det? Tycker han också att Ram är lite för fin för Indra? Alla Främlingarna ser ju upp till honom så han borde inte behöva vara rädd för att ha en annan åsikt.

Något som också känns sunkigt är Jaskaris kvinnosyn. Jag vill tycka om honom, men det är svårt. Att han reagerar kraftigt på att ha blivit lurad, bedragen och att Griselda våldfört sig på honom kan jag förstå till hundra procent. Det ÄR synd om Jaskari. Men att han blir så upprörd och kränkt över att den han tror är Elena inte är oskuld är helt absurt, för att inte tala om hur han förnedrat Elena genom att låta henne tråna efter honom men inte få honom, eftersom han "inte kan tro på hennes kärlek". Så det är hennes eget fel, alltså. Bara för att hon är sig själv. Klassiskt.

Överlag händer det rätt mycket i den här boken, vilket är kul, men det känns ändå väldigt mycket som en mellanbok. Trots att den är ganska spännande engagerar den mig inte riktigt och jag har svårt att sätta fingret på varför. Tror Margit är inne på rätt spår själv när hon vid något tillfälle skriver något i stil med att man hade kunnat ha sympati för Griselda om hon haft äkta känslor för Thomas, men att hon är endast ond. Jag hade mycket hellre läst om en inte helt svartvit karaktär, en duktig och farlig häxa med en motivation jag kunnat identifiera mig med. Det hade varit intressant. Att läsa om ännu en genomond, självcentrerad och vacker kvinnlig skurk med kåtslag är det inte.

För min del är det mest obekväma med den här boken omslaget. Inte bara för att det tyvärr för tankarna till tantsnusk även om Margits böcker är så mycket mer än så, utan för att Griselda är så vansinnigt lik mig som yngre. Nu skrattar jag åt det, men jag minns att det plågade mig när jag läste som ung och jag kunde bara inte med att visa boken bland folk. När man äntligen fick ett "eget" omslag och en karaktär man var lik var det inte kapabla Elisabeth Paladin, tuffa Silje eller ens halvanonyma Irmelin. Det var Griselda. Besvikelsen var total. :)


*Vilket är ditt favoritögonblick i boken?
Ögonblicket då fotot på Mumie-Griselda framkallas. Det är riktigt snyggt och spännande och hade varit häftigt att se på film.

Bokens mest bisarra ögonblick är när Marco, mitt under scenerna då de väntar på Jaggernauten och skall försöka oskadliggöra Griselda, plötsligt blir historiker och drar gång Marcos Historiska Hörna om namnet Griselda.


*Vilken är din favoritkaraktär?
Som vanligt Indra, och även Ram. Här tycker jag även att Berengaria börjar få en personlighet som jag uppskattar. Hon är smart, handlingskraftig och modig nog att ifrågasätta Främlingarnas förfaranden.
Vill även lyfta fram Oriana som jag gillar mer och mer. Tycker hon är väldigt verkligt och rörande porträtterad, denna lite äldre kvinna som fått stå ut med en nedlåtande och förtryckande man och som dessutom varit dödssjuk. Trots detta har hon behållit sin värdighet och sitt självförtroende, och är dessutom vänlig och klarsynt nog att dela med sig av dessa egenskaper till de som behöver det - i det här fallet Thomas/Oliviero. Den spirande romansen mellan dem är trovärdig och väldigt, väldigt fin.
Hubert Ambrosia gör ett kort framträdande och det är ju alltid något. Hoppas få se mer av henne framöver.

Bokens soundtrack: Stela Cole - Love like mine
Griseldas låt.


Senast redigerad av Rymdkatten 18 april 2022, 17:09, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10 mars 2022, 11:06 
Gråfolk
Gråfolk

Blev medlem: 5 juni 2017, 21:36
Inlägg: 37
Jag tycker boken var bra.
Gillar berättelsen om Häxan Greselda.
Bäst i boken när Sol ger sig på Greselda.
Bästa karaktär är Sol


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012