Sagan om Isfolket

Ett forum för dig som gillar Margit Sandemos böcker. Tänk på att bokdiskussioner kan innehålla spoilers! Hemsida: http://isfolket.se . FB-grupp: http://www.facebook.com/groups/281975791920972/ .
Aktuellt datum och tid: 18 juli 2024, 20:50

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Slutshaming i Kiaras Saga
InläggPostat: 22 april 2022, 11:23 
Isfolketguru
Isfolketguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18 juli 2013, 21:12
Inlägg: 171
Ort: Shamas trädgård
Håller på att läsa om Kiaras Saga, den är småspännamde och söt överlag. Har kommit till slutet av andra boken.

Men men men. Skrivet på telefonen så kanske lite rörigt.

Kvinnosynen kan vara på rekordlåga nivåer, särskilt i andra boken.

I första är Kiara lite blåst men annars ganska bra. I andra tycker jag hon är stundtals odrägligt moraliskt överlägsen i sin attityd. I relation till lillasyster är det upp och ned. Hon får tydligen inte följa med till sverige när en vuxen man stöter på hennes 13-14 åriga lillasyster. Som dessutom har försökt mörda och hjälpt kidnappa flickan! Detta är helt okej för nu vill Kiara ha lugn och ro. Hon borde åtminstone försöka hjälpa och prata med Mavourneen (som inte har någon skuld i att HON är lite förälskad) och i ärlighetens namn hade hon kunnat gå iväg och utforska skeppet utan problem om Kiara och Niklas ska ha det romantiskt.

Sen hela mamman. Bara allt där.

Dieerdre är ett själviskt våp med drag av Sunniva dy. MEN fvarför gottar sig berättarrösten i hennes förnedring då. Varför slutshamas hon för att hon blir förförd med drömmar av ett äktenskap. Hon är naiv, men att "haha hon brev gravid första gången och ska få lida för det" känns så rått. Att Kiara blir så upprörd över att Dierdree vill göra abort känns inte bra alls. Såklart ingen kan tvinga kiara att genomföra den, men det är inte ont att vilja ha en. Jämför hur berättarrösten behandlar Charlotte Meidens planerade barnamord och Dieerdre som överväger abort. Dieerdre är inte sympatisk, har fruktansvärda sidor som själviskhet och oförmåga att ta ansvar. Men hur lätt Sean är "flickornas vän" och har en historia av att ligga runt behandlas, särskilt när han och Dieerdre vill ligga med varandra (consensual!).

Tycker Dieerdre borde fått utveckling (och hjälp) från situationen och skam och förnedring. Dieerdre har skuld till sin situation, tillskillnad från Mavourneen, men "jaha det var la ditt fel lev med det hej hej". Varför inte ö
Lämna Dieerdre med småpojkarna? Hade inte det varit bättre än att hon är plötslig oäkting his styvfar? Och typ låtit henne försöka göra en abort. Varför är aborten hemskare än alla mord Sheela begår?

Update tydligen är det helt okej när Sheela vill genomföra aborten och "jaja bäst vad som skedde" hur ska vi tolka det här

Kiara och Niklas är mycket moraliska och har istället ett Las vegas bröllop på skeppet. Jaha. Gift er inte för att ni vill ligga! Blir det mer moraliskt då? Jag gillar inte!

Sen tycker jag att "jaha hon var en sån där nej inte betyder nej-tjej" om Dierdree känns inte helt bra. Med tanke på att mamma sagt "förför och få dig en riking, så hur du allt du vill ha" kanske det hade varit bra om en äldre kvinna typ varnat henne.

:swear: :swear:

Någon som har några tankar? Dessto mer jag tänker på det, dessto mer gillar jag endas Mavourneen bland systrarna i denna bok. Även om hon är förälskad i en problematisk kille!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2012