Sagan om Isfolket
http://shailina.se/Isfolket/

Ni/Du
http://shailina.se/Isfolket/viewtopic.php?f=23&t=3093
Sida 1 av 2

Författare:  Nataniel [ 16 december 2006, 07:21 ]
Inläggsrubrik:  Ni/Du

Kom in på en diskussion med en kompis angående detta med att Ni-a folk. Tydligen så ska det under 1900-talet varit väldigt oartigt att göra det. Det gjordes från överordnade till underordnade.

Stämmer detta? Är det fel att tycka att Ni är artigt då? Jag har alltid lärt mig att det är artigt, både från skolan samt från vanliga böcker översatta nu. Men då jag tänker på det så känns det igen från typ gamla Kronblom filmer att de säger "Ni" neråt där. :ponder2:

Hur är det nuförtiden? Vilket är rätt? Vilket är fel? Och varför om ni vet det?

Författare:  Gealach [ 16 december 2006, 13:42 ]
Inläggsrubrik: 

Som jag har förstått det är niandet något man gjorde "nedåt", alltså hade inte det svenska niandet samma artiga innebörd som det har i dag i Tyskland, Frankrike, etc.

I Sverige använde man titlar när man ville vara artig, "Mår direktören bra?", "Vill doktorn ha mer kaffe?", eller något sådant.

Det niande som börjat dyka upp i Sverige idag är snarare inspirerat av niandet i andra europeiska språk, men uppfattas, antagligen av äldre svenskar, som nedvärderande, eftersom det var så det användes här, när det användes. Så egentligen är det väl fel att nia folk i Sverige numera, även om det kanske håller på att ändras så smått.

En liten parentes i detta är att det oftast är jättesvårt för mig som fransklärare att få eleverna att skilja på du och ni i franskan. De har inget att hänga upp det på. Dock måste de ju lära sig, eftersom man kan göra bort sig ganska rejält i Frankrike om man springer runt och duar folk hur som helst.

När jag hade en nybörjargrupp (sexor) för några år sedan och höll på med hälsningsfraser bad jag dem översätta "Bonjour, Madame", och fick alla möjliga varianter. "Hej, tanten", var väl det vanligaste. Ett ord som "Goddag" finns inte i många 12-åringars vokabulär och att någon skulle kunna kallas "Frun" är lika främmande som om jag sagt ett ord på arabiska.

Författare:  Heike [ 16 december 2006, 15:53 ]
Inläggsrubrik: 

Ibland när jag står i butiken och expedierar en äldre kund så slinker ett Ni ur mig automatiskt. En kund blev lite sur och förklarade att hennes generation var den som kämpat för att få bort Niandet ur svenska språket och eftersom de faktiskt fick igenom Du-reformen så ville hon inte alls bli kallas Ni.

Men det blir ju klart lite förvirrat för dagens ungdomar som läser spanska, tyska och franska där Ni används som en artighetsfras till folk man inte känner så väl alt. äldre.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Du-reformen

Författare:  Ronja [ 16 december 2006, 15:56 ]
Inläggsrubrik: 

hade fått för mig att det var artig att säga Ni! Men jag har också blivit tillsagd precis som Heike... :oops:

Författare:  Nataniel [ 16 december 2006, 17:18 ]
Inläggsrubrik: 

Jag hade aldrig hört annat förrän just nu.

Det var det med Du-reformen jag läst, och där så blev det att inte säga ni. Men vad jag förstått så står det att det var artigt att göra det där. Till äldre eller sådana man inte känner till titeln på.

Alltså är det inte nedlåtande utan det är väl bara att de tycker vi tar tillbaka något som de är glada de blev av med, eller något. :ponder2:

Författare:  Saga Seraphina [ 30 december 2006, 02:23 ]
Inläggsrubrik: 

Det hade med demokratin att göra. Alla skulle vara lika mycket värda (vilket givetvis är en självklarhet nu, men kanske inte i Sverige för några decennier sen), och i slutet av 1960-talet började vanan att nia folk eller användandet av titlar att minska. Och precis som Galeach nämnde så var det i en uppåtgående riktning man niade, d v s "pöbeln" eller "allmogen" hade inte rätt att dua folk som socialt innehade en "högre" klass än de själva. Oftast använde man titeln och/eller tredje person när man tilltalade någon överordnad, vare sig det gällde klass eller yrke. "Du" användes till dem inom familjen, vänner eller till barnen. Glöm inte bort heller att för inte så länge sen var det vanligt att barnen niade sina föräldrar eller mor- och farföräldrar (min far gjorde det och han är född 1945...inte så länge sen!). Däremot används ni eller tredje person fortfarande när man tilltalar någon i kungafamiljen, och det har också blivit mer vanligt att inom servicebranschen att tilltala kunder med ni. Vissa uppskattar det och vissa gör det inte. Själv bryr jag mig nog inte...men å andra sidan lever jag inte i ett samhälle där det finns distinkta skillnader på över-, medel- eller underklass.

Författare:  Blodshämnd [ 30 december 2006, 03:38 ]
Inläggsrubrik: 

Ni andet var väl artigt? som man sa till högre personer?

Författare:  Nataniel [ 30 december 2006, 04:23 ]
Inläggsrubrik: 

Ja. Ni/Du blev borttaget för att göra alla jämnvärdiga från att man Ni-at de som var över i klass, alltså "artighetskrav". Förutom just kungen som ju är lite av ett Kinderägg i sig (han är han, riket och gudvetvadmer).

Men vad jag har hört är att det har använts nedsättande på senare tid, just före det togs bort. :ponder2: Lite det jag funderar över också.

Exemplet jag fick var mer exakt denna modell.
Patron: Ni sköter ert arbete väl.
Bonde: Tack Patron.

Alltså användes det från överordnad till underordnad för att "sätta dom på plats".

Författare:  Blodshämnd [ 30 december 2006, 17:18 ]
Inläggsrubrik: 

jaha kanske det.

Författare:  Cecilie [ 31 december 2006, 15:34 ]
Inläggsrubrik: 

Vägrar konsekvent att använda ni om enda enda person, lär även mina barn att inte göra det, vid formella tillställningar går det bra att använda titel+efternamn, stelt men funkar bra .
Ex, general Axblom, får det vara ett glas vin till??
Vill fru Karlsson sätta sig, så kommer det förfriskningar snart...
Förnamn vill jag bara använda vid vänskap, mindre viktiga personer/ytliga bekanta får minsann nöja sig med ett du, sen kan jag väl erkänna att jag har dåligt minne med.... :oops:
Sen är det en annan sak, om personen i fråga presenterar sig ex General Axblom, då...som säger, -tjenare jag heter Gurra, självklart gör jag honom den tjänsten och kallar honom Gurra!
I jobbet, är alla du eller fru/Efternamn.
Likadant om jag ska ropa in någon från ex, väntrummet, det blir då efternamn först, sen förnamn, då:
Axblom Gurra.
Jag kanske är lite av en streber.... :oops:

Författare:  Nataniel [ 31 december 2006, 18:55 ]
Inläggsrubrik: 

Vad gör ni om titel är helt okänt? Om du skulle sagt "herr Axblom" så hade det varit fel i det sammanhanget.

Sedan så hängde "ni" ihop med just den delen.
- General Axblom, får det vara ett glas vin till? Eller önskar Ni kanske ett glas öl istället?
Självklart går det skriva/säga på annat sätt. Men i det fallet, skulle du då säga "general Axblom" igen istället för "Ni"?

Författare:  Lucifers_kärlek [ 31 december 2006, 19:55 ]
Inläggsrubrik: 

jag vet att konungar och de högst uppsatta personerna alltid sa "oss"/ "vi" om sig själv. alltså benämde sig själv i pluralform. det är kanske därför man säger "ni" till äldre, betydelsefulla och såkallade "högre uppsatta" personer...

prove me wrong!? ;)

Författare:  Blodshämnd [ 1 januari 2007, 02:36 ]
Inläggsrubrik: 

man bövwr ju inte ens säga ni till kungen nu för tiden... det var väl så? elr har jag snabbat upp fel.

Författare:  Nataniel [ 1 januari 2007, 05:57 ]
Inläggsrubrik: 

Man bör göra det, just för att "ni" är ju egentligen till flera personer och våran kära kung är inte bara en person. Han är han och riket (alla oss). Men jag tror det är på väg bort också. Det var något om att någon du:at kungen för ett antal år sedan och det varit konstigt. :ponder2:

Författare:  Blodshämnd [ 1 januari 2007, 18:43 ]
Inläggsrubrik: 

äh, kungen är väl lika mycket människa som jag och alla andra är.

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/