Nordic Garden

Dette med blomsterlys… igjen!

Dette med belysning til blomster og planter er jo en evig diskusjon for ikke å snakke om nesten umulig jakt på markedet. Mange såkalte vekstlys er uhorvelig dyre, og av de billige er det litt så som så om det er sannhet i det de påstår.

Fargespekter i lys er for oss nesten umulig å se noe til. Vi kan oppfatte om lyset er varmt eller kaldt, og om det er sterkt eller svakt, men å vite om det fungerer for planter er nesten umulig uten å ha teknisk fakta om det faktiske fargespekteret i lyset eller ikke.

Fargespekter med overflod av blått er gjerne opplevd som kjølig belysning, og er perfekt å ta frem unge spirer eller rent grønne planter (Krydderplanter man ikke vil skal blomstre, salat og slike saker). Om det blir en større mengde rødt så lyset blir varmt stimulerer det blomstring, modning av frukt og bær, mens gukt og grønt i lyset brukes av plantene til selve fotosyntesen. Bare for å ta et eksempel.

Med andre ord er det ganske viktig å vite lyspæras fargespekter for å finne ut om det er bra for det ene eller det andre. Generellt kan man nok si at om du opplever lyset som kaldt er det overvekt av blått i fargespekteret, og om du opplever lyset som tilnærmet sol eller varmt er det mye rødt i det, og dermed kan du kanske enkelt begynne å planlegge hvilken type lyspære skal du ha til unge spirer og krydder, og hvilke skal du ha over jordbær og tomater om du vil påvirke blomster og frukt.

For oss som må dyrke inne i stua eller på en innebygget balkong som ikke engang er vendt mot syd er dette noe vi må tenke på, folk flest som fordyrker litt inne og så planter ut i drivhus eller hager trenger i grunnen bare kjøpe lamper for unge planter og la sola ta hånd om resten. Det er nettopp pga dette vi har valgt å kjøpe blomsterlamper for å bruke innendørs.

Men dette betyr ikke at vi flenger ut tusenvis av kroner på belysninga. Vi holder tross alt ikke på profesjonellt, og vil bare spe på litt ekstra i kosten med noe friske grønnsaker vi har oversikt på hvordan de har blitt til. Dermed er vi flatt ut gjerrige på hvor mye ei blomsterlampe får lov å koste! Greit at man får regne med at det ikke er helt gratis for noe som ikke bare er en belysningskilde, men vi kommer fortsatt ikke kaste ut tusenvis av kroner bare for blomsterlys. Du får armaturer på butikkene fra 100 kroner og oppover som bare er lys, men de skulle fungere relativt kleint som rein vekstbelysning, men mange lysrør skulle fungere fint som støtte-lys til krydder og grønne planter som overvintrer inne, eller som ekstralys til unge spirer i en vinduskarm på vårparten fordi mange av disse billige lysrørene har et lys med veldig markert blått spektrum! Styrken og mengde blått i disse lysene er kanskje ikke nok til å være den absolutt eneste lyskilden plantene har, men får de naturlig lys fra sola i en vinduskarm kan man støtte-lyse litt utover ettermiddag og kveld for å forlenge dagen litt for dem.

I dag har vi to litt større lamper enn bare ei lita lyspære som vi bruker i blomsterhylla. Den ene er litt kaldere og blå, den andre litt varmere rød, og utover det har jeg et lite kaldt lysrør til krydderne mine som kosta et par hundre kroner, vi har ei større led-lyspære som er relativt sol-aktig i lysvarmen (litt blå og litt rød), samt to av de små typene lyspærer ikke spesielt sterke eller kraftige som kan brukes til en enslig liten plante. Vi har også byttet ledpærer i spotlighten til vanlige ledlamper som har mye blått i spekteret så vi kan rette de mot aloe-vera, svigermors tunge og novemberkaktusen på ei bokhylle så de får litt ekstra lys uten å overdrive. Ingen av disse lamper eller pærer har kostet store formuer, og gjør jobben beviselig veldig bra siden alle blomstene våre umiddelbart skjøt i været og vokser bra under lyset fra dem.

I blomsterhylla har vi teknisk sett litt for små lamper til den mengde blomster vi har, men vi bruker god gammeldags aluminiumsfolie for å reflektere lyset fra veggene tilbake til blomstene våre, og fordobler den mengde blomster vi faktisk kan ha i hylla bare med det. Bare ved å bruke en reflektor i form av billigste grillfolie du kan finne øker den mengde lys blomsten kan utnytte. Ikke fordi det forsterker lyset på noe vis, men fordi det kaster tilbake alt det lys som ellers skulle forsvunnet i form av lekkasjer vekk fra blomsten eller spises opp av tre eller tekstiler. I stua si kan man lage en le-vegg av kartong og lime på folie for å ha bak blomsten og sende tilbake lys som enten kommer fra sola utenfra eller fra lyspære som henger over.

I det store og det hele er det ikke uten grunn at gartner er en egen utdannelse. Det er veldig mye å tenke på dersom du vil gå inn for å effektivisere innendørs dyrking, og maksimere hvor mye du kan få ut av en plante når det gjelder frukt, bær eller bladverk. Mengde næring, temperatur på vann og luft, type lys og hvor mye planta får av dette, hvor sur eller basisk er jorda og vannet, alt spiller inn. Dette betyr slett ikke at man for å dyrke litt tomater hjemme i hagen eller ha en oregano i kjøkkenvinduet MÅ ty til alt dette, man kan plante potta i stuevinduet eller kjøkkenvinduet, vanne med vanlig vann og ha en næringspinne i jorda og planta kan klare seg helt fint uten problemer. Det er om planta visner og dør man begynner å lure på hva man gjør feil, og det er da labyrinten begynner.

De aller fleste som hjemmedyrker litt krydder og grønnsaker klarer seg svært godt med naturlig lys og vann fra krana. De aller fleste tilbyr planta gjerne litt ekstra næring også, og dette pleier som regel være mer enn nok. Noen kanskje til og med kjøper ei vekstlyspære for å hjelpe plantene litt på vinteren! Det er nok ganske sjelden en ola og kari nordmann kjøper PH-kit for å teste jorda om den er sur eller basisk, eller gjør noe for å justere surhete. Jeg tror det nærmeste “vanlige” mennesker kommer på sånt er å bruke litt kalk på gressplenen for at jorda ikke skal være så sur at mosen trives, og det er vel det.

Jeg tror nok jeg og J faller under ramma “de som tar det hele litt lenger enn det som behøves” på dette punktet om jeg skal være helt ærlig. Vi er ikke fanatiske, og går ikke over stokk og stein på innkjøp, men vi går litt lenger enn de fleste på hvordan plantene våre har det og vi legger svært mye tid og energi på å sjekke PH på vannet og blande korrekt næring til dem. Men J har meningen at om vi skal bruke en viss mengde plass i stua til å dyrke litt grønnsaker og slikt for å spise kan vi gå ordentlig inn for å få absolut mest mulig avkastning fra plantene når vi likevel holder på. Og han har jo et poeng i det: når vi ikke har helt ubegrensa med plass er det jo greit om en tomatplante gir det maksimale mengde tomater som den kan.

Som alltid med J går han inn for alt 100%. Han gjør ingenting halvveis, og mener at skal vi gjøre noe skal vi gjøre det ordentlig. Det betyr ikke at vi må kjøpe dyre lamper eller at vi må holde på akkurat med hydroponics, men han mener om vi først SKAL holde på med hydroponics burde vi utdanne oss og lese om det så vi gjør det så riktig som mulig, ellers kan vi like gjerne dyrke i blomsterpotter med jord. Og jeg må si meg litt enig med han om vi skal prøve slike saker at vi leser opp om emnet og prøver å unngå alle vi kan unngå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.