Nordic Garden

Campingliv blir mer og mer luksuriøst

Telt og ryggsekker blir lettere og lettere ettersom man tar frem nye kombinasjoner av lette metaller eller glassfiberstenger for bæreramme og reisverk på telt. Soveposer blir også lettere og lettere ettersom syntetmaterialer blir letter og mer effektive, og for ikke å snakke om alle ekstra luksusartikler!

Før måtte man ta med seg en vaskeklur og et håndkle om man ville vaske seg. Rett i elva, eller bruke kokt vann og en av spisekarene på trangia om man ville vaske seg med varmt vann. Ikke så fristende å vaske svett kropp der man også lager mat kanskje? Og skal man vandre langt vil man ikke drasse med seg ei balje akkurat.

I dag er ikke det noe problem. I dag får man vaskebaljer og bøtter i et vanntett stoff som ikke tar noen plass what so ever, og veier nesten ingenting. Jeg fant en sånn vaskebalje på en billigbutikk i Norge, og nappet med meg en så vi har til å vaske noen underklær og sokker i, eller oss selv om det skulle behøves. Den tåler kanskje ikke kokende vann men man kan ha kaldt vann i og lunke litt på det før man skvetter litt vann her og der.
Det finnes bøtter i samme type stoff, eller i gummi som brettes sammen så de blir helt flate og dermed heller ikke tar noe plass, men akkurat de modellene er nok mer tiltenkt campingvogn eller bil når man ikke må bære alt selv. I tillegg finnes nå også dusjhode som har en bitteliten USB-oppladbar vannpumpe i andre enden: Dypp pumpa ned i ei vannbøtte, eller rett i bekken, og du kan dusje deg.

Trangia er jo velkjent overalt for turelskere, og vi har en av de mindre trangiamodellene. Vi har bare ei steikepanne og to kokekar, men vi har også ei bålkaffekanne så vi kan koke vann i. Den passer akkurat på vår lille trangia! I tillegg finnes det jo små bokser som inneholder en spise-boks, drikkekopp og bestikk, men jeg har kjøpt billig plast-tallerken, skål og bestikk på Dollarstore til campingbruken vi har. Vi hadde allerede drikkeglass, to emaljerte kopper for kaffe og lignende og små turplastkopper som drikkekanten brettes ned på for transporten så vi klarer oss fint.

Teltet vi har er et Halti 4manns telt for tre sesonger. Passer perfekt til vår bruk, skjønt jeg har problem med å se hvilke personer det skulle passe med 4 av. Det er ikke plass til mer enn 2,5 liggeunderlag der.. eller en dobbel luftmadrass. Forteltet er heller ikke stort, og vi får slett ikke plass til både ryggsekker og vadeutstyr i forteltet, så det blir nok til å ta ryggsekkene inn i teltet og ha støvler og vadebukser utenfor.

Et overkommelig problem med teltet er at det ikke finnes noe “gulv” på forteltet, noe som resulterte i at en campingtur for noen år siden på ei sandete elvestrand førte til teltet fullt av sand. Nå har vi kjøpt en 20 kroners presenningsbit på biltema som er akkurat stort nok til å fungere som “gulv” der så man kommer unna å ta med så mye rusk og rask inn i teltet.

Teltet i seg er svært enkelt å ha med å gjøre. Tre stenger skal inn i sine utvalgte kanaler, settes i spenn og pinnes fast i marka. Det er et innertelt av lett stoff og et yttertelt i vanntett stoff, myggåpning i taket og myggdør så man kan få ordentlig gjennomtrekk om det er stekende varmt. Om man så bare husker å ta med øyenbind så man slipper at det er så lyst er det ingenting å klage på foruten undertegnede som kun har sommer-soveposer og fryser så fort natte-tempen går ned mot 12 grader eller kaldere ;)

Det største problemet vi har er at vi løper ikke rundt i naturen bare for å løpe i naturen. Vi oppsøker steder å snorke i telt fordi det finnes en god fiskeplass der, og dermed har vi brått ryggsekken full av vadeklær før vi engang har kommet til truser, tskjorter, mat og lignende. Vadeklær tar stor plass, og om man vil spare plassen må man altså vandre i vadebukser med skoene på for å spare på plassen. Dermed er det litt begrensa hvor mye vi kan ta med oss og hvor mange dager vi kan være vekke på telt-tur. Bare den turen vi spontant tok i helgen som var med et døgn fylte opp bilen: Teltet, soveposer, ryggsekkene full av vadeklær og litt ekstra skift, posen med campingsaker som trangia og fat og slikt, ryggsekken ekstra med mat og vannflasker, ryggsekk med fiskesaker, fiskestenger osv osv, og bilen var faktisk full. Ja, jeg har faktisk også en liten bil ;) men med vadeskoene i bunnen, litt ekstra klær som varme gensere og slikt, og ryggsekken jeg har var alt full.

Det er klart, ordentlig luksuscamping gjør man i dag med campingvogn eller campingbil. Det finnes mange løsninger der folk har kjøpt en større van og bygget den om til en ålreit størrelse campingbil for to. Man kan få til god  soveplass for to i en van, spesielt om du bruker løsning for nedfellbar køye slik de har det i båter, dermed kombinerer du en soveplass til sitteplass på dagtid, samt får mulighet for soveplass på nattetider. Selvklart må man isolere vanen en anelse, og sette inn vindu og takvindu som kan åpnes for ventilasjon. Dusjrom blir vanskelig å få plass til om du skal holde vanen under 3 meter i lengde, men det går å løse på annet vis, og du kanskje får plass til et lite kjøleskap og en liten fryser som drives av gass, samt ha et lite skap for fat, tallerken og kokekar. En liten elektrisk dobbel kokeplate eller liten gassdrevet gasskomfyr kan man også få plass til, noen hyller for klær og fiskesaker og litt kroker for å henge feks soveposer på. Det meste kan ordnes, men krever ganske mye arbeide. Jeg er ikke helt klar for å legge en slik innsats på en bil for å sove i. Enda ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.