Nordic Garden

Tanker om hydroponics så langt.

Vi har begynt å skrive en fysisk dagbok på vår hydroponics, helt enkelt for å kunne føre notater over endringer vi tar til for å unngå problemer, og hvordan det fungerer. Der har jeg også skrevet ned en del refleksjoner.

1: Vi skal definitivt vente en del lenger med å plante tomatfrø og lignende så de ikke er så uhånterbare når tiden er klar for å flytte til balkong eller ut i hage om vi nå skulle ha hus med hage. Som det var nå var de fullvokste i høyden og det er absolutt ikke en fordel når de skal flyttes på og herdes. Som det var nå måtte vi bokstavlig talt støtte dem opp på kosteskaft teipa fast i kjøkkenstoler, og dermed hadde vi et enormt problem å løsne dem fra hverandre når vi skulle herde dem ute før de fikk komme ut dag og natt.

2: Vi skal absolutt også holde de i separate bokser frem til de skal plantes i store bokser på balkongen sammen. Som det var nå måtte vi separere sammenfiltrede røtter OG sammenfiltrede planter med resultat at de største fine gule tomatene våre så ut som de skulle dø pga så mange rot-tråder ble revet av og tomatene ble “forbanna” og veldig lei seg. Med andre ord skal vi nok investere i en ganske stor mengde med 1-3liters bøtter som er smale og høye så vi kan holde dem separat fra hverandre helt til den tid når de skal ut og dermed ikke skal flyttes på mer, DA kan de stå sammen tre og tre i store baljer. Dermed må vi nok investere i såkalte “bærbokser” fra finland, som er høye og smale. Vi har to per i dag og bruker et isopor-lokk på det så vi har orginal-lokket i behold, og jeg skal titte grundig i finske butikkene nå for å kunne vurdere kostnad på å kjøpe slike bokser i sommer. Ved å ha dem i relativt store (opptil 3 liter) bøtter eller bokser kan vi samle mange av dem i en kurv av noe slag og bære ut flere om gangen for herdinga, for det er liksom ikke helt holdbart å løpe ut og inn 40 ganger ;)

3: Vi må dermed også utøke “steinsamlinga” vår med adskillige mindre runde luftsteiner til luftpumper, og vi må ha en uhorvelig mengde splittere ;) Vi må da kjøpe forgreininger til de pumpene vi har med bare ett uttak. Den største pumpa vår har forgreining på 6 allerede, der kan vi kjøpe en som forgreines til for eksempel 10 eller fler så vi kan ha mange små bokser kobler til samme pumpe. Vi har nå en kinesisk noe pumpe som pøser ut 200 liter per time i luft, den har to uttak. Vi har to Eheim-pumper av samme størrelse, også med to uttak, den store nye pumpa vår med forgreining til 6 bokser, samt ei ny pumpe som kommer i morgen, mindre med 4 uttak i seg sjøl og som pøser ut rundt 700 liter per time fordelt på disse fire. Vi har dermed pumper nok for ei stund. Åja, og den bittelille nesten lydløse pumpa jeg hadde tenkt å bruke i min hyrdoponicshage på kjøkkenet ;)

4: Vi skal dessuten arrangere hylla vår i stua til å bli en toetasjes, og dermed skal vi også ha ei lampe til når vinteren kommer. Tanken er å kunne ha paprika, chili og andre som blir litt høye nede i “nederetasjen” akkurat slik vi har nå, og overetasjen til flerårs-planter som ikke blir så høye som jordbær og lignende. Når nå hylla likevel må bli stående der kan vi jo utnytte området maksimalt og lage toetasjes løsning synes nå jeg. J er enig. Vi kommer til å ha mer enn nok pumper i det minste. Hele “overetasjen” kommer nok da å fylles opp med jordbær og andre lave saker som plukksalat og sånt mens underetasjen brukes til å gro frem tomat, agurk, paprika og annet som behøver høyde.

5: Vi skal også antagelig investere i ei veldig smal lampe, et langt lystoffrør til kjøkkenvinduet som skal brukes til krydderne så de får litt  hjelpelys på vinteren. Nå snakker jeg ikke 20 timer i døgnet, men kanskje mellom 8 på morgenen og 8 på kvelden i det minste, slik at det er noen timer på morgenen og noen timer på ettermiddagen når verden er som mørkest for oss. Dette er derimot ikke en nødvendighet før til høsten. Vi har to små lyspærer i dag men disse lyser opp en veldig smalt område så det er bare en plante om gangen som kan få hjelpen fra dette, men det er uansett bedre enn ingenting. Antagelig vil det se litt penere ut med ei lang lampe eller en rekke med ledpærer enn to lyspærer hengende i en sokkel. Det står altså på luksus-ønskelista og ikke på “må ha” ønskelista :)

Vi har ganske mye av det vi trenger nå men et par til store 50 liters baljer behøver vi nok til agurk og vannmeloner om de skal ut på balkongen. Tre mellomstore pumper, ei diger, og en mellomdiger innkommende i morgen. Vi trenger neppe fler pumper. Eiheim-pumpene vi har nå er veldig stille og jeg kommer til å fortsette å ha en på min “octoponics” som står i kjøkkenvinduet. Jeg vurderer dog å bytte boksen de står i til en som er lenger så plantene står mer separert. Noen av de blir veldig inneklemt mellom dominerende basilika og sitronmelisse nå ;) Men jeg har tenkt å gjøre det enkelt: Jeg skal kjøpe billigste hvite balkong-kasse jeg kan finne som bare er bittelitt lenger (de koster fra 30 til 50 kroner!)og så lager jeg en form for tre-lokk på den bare. Jeg bruker isopor nå, men tror det skulle underlette å bruke tynn treplate i stedet. Mer holdbar og tåler litt mer for å si det sånn ;) Litt mer jobb å tilpasse i boksen dog om jeg vil ha lokket nedi, og jeg kanskje må skru fast små nobber i tre langs kanten for å støtte opp med mindre jeg lager trelokket litt større enn kassa og heller har et par nobber i hjørnene så den ikke sklir rundt på toppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.