Nyanskaffelse til hydroponics

Denne har blitt bestilt fra Amazon tyskland. Aquaforte V30, som gir oss 1800noe liter luftstrøm per time.  I tillegg har vi bestilt nye luftsteiner mye større enn de vi har!

Det som er svært tydelig for oss nå etter 16 mars der vi satte de første boksene med aquaponix er følgende:

  • Det er soleklar forskjell på passiv kratky og aktiv med luftpumpe. Vi så himmelstor forskjell på ertene og jalapenosen som sto i passiv kratky i begynnelsen til sammenligning av de ertene som sto i aktiv med luftpumpe.
  • Vi ser også enorm forskjell på de tomatene som har røttene rett over luftsteinen og de tomatene som ikke har vært så heldig (altså at vi har hatt for liten luftstein i balja). Tomatene med røttene midt i luftstrømmen har en mange ganger bedre tilvekst enn de tomatene som har vært i relativt stillestående vann men bra syresatt.
  • Lys er svært viktig, men det virker likevel som luftsettingen i vannet nesten er viktigere enn lyset.
  • For mye næring i vannet er absolutt ikke en fordel. Plantene plukker ikke det de behøver og lar resten være; Røttene brennes og tilveksten stopper opp
  • Enzymet som skulle spise opp døde og skadde røtter hjalp svært lite faktisk.
  • Passiv kratky-boksene våre fikk rotrøte tross at vannet ikke engang var spesielt gammelt, og alt var sterilisert først.
  • Mengde luft har like mye å si som at det er luft der i det hele tatt. Luft tilstede i vannet betyr at rotrøte ikke fester seg like bra, men for lite luft-tilstrøm hemmer tilveksten.

Det er derfor vi nå flesker til med denne. Jeg er faktisk til og med litt usikker på om den kanskje er hakket for liten! Men med en luftstrøm på 30 liter per minutt fordelt på 4 uttak burde denne gjøre jobben ganske bra. Vi har nå to pumper som hver gir 3 liter per minutt..fordelt på 2 uttak, så det blir jo en real oppgradering. På den andre siden skal vi jo også luftsette 50-liters baljer.

Hadde vi vært hjemme hele sommeren hadde vi nok klart oss med 15 liters baljer, ved å fylle på vann en gang i uka eller lignende, men vi sikter jo på en sommerferie og må dermed se til at tomatene har nok vann så man ikke må fylle på annenhver dag. Forhåpentligvis vil de klare seg bra med en 50-liters balje. Vi vurderer også å plante kun to av tomatene og ta de største, for så å gi bort den minste av hver farge, men vi får se hvordan det blir :)

Vi er også nødt til å konstruere en form for støtte til dem, og Jaakko tenker på huskestativ-prinsipp med hull gjennom tverrplanken der vi skal ha snøre som plantene skal “henge” i. Vi gjør det enkelt med andre ord, siden vi ikke har krukker med jord er det vanskelig å stikke ned bambuspinner for dem å lene seg på. Vi har i dag kjøpt den ene 50-liters balja de hadde på granngården, og i løpet av uka skal vi ned og sjekke om de har tatt in en til, siden de allerede er svarte behøver vi ikke dekke dem med folie for å få dem mørke så røttene opplever under-jorda-følelse og ikke skades av sollyset. 50-liters baljer har de ellers på Dollarstore også, men de er gjennomsiktige og det blir en real jobb å dekke dem til så de er mørke inni!

Mer oppdatering kommer siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.