Nordic Garden

Hvordan få frø fra bær du kjøper i butikk

Mange tar gjerne frø bær og frukter vi kjøper i butikk. Jeg er ikke noe unntak der, og har ofte lekt med tanken på å ta bær fra både bringebær og blåbær for å dyrke selv i krukke eller hage.

Det jeg ikke har tenkt på før jeg så en video på youtube om dette er at enkelte frø må fryse i noen uker før de vil spire! Et eksempel på dette er blåbær. Dette er frø som man må fryse ned minst 3 uker så frøene tror det er vinter før de kan plantes. De skal også sås varmt og helt mørkt, så man må stille frøene helt mørkt før de vil spire. Det samme er tilfelle med bjørnebær og bringebær. Jordbær er ikke like vanskelige å ha med å gjøre, mange jordbærplanter vokser i varme strøk. Markjordbær derimot er frø som må fryse før de vil gro.

Dette er noe jeg overhode ikke har tenkt på før, og om jeg ikke hadde begynt å sjekke etter filmer om hydroponisk dyrking av blåbær hadde jeg neppe ramlet over “hvordan få frø fra butikkbær” der en fyr forklarte at det mange gjør feil er å bare mose ferske butikk-bær ned i jorda og så lure på hvorfor det ikke spirer. Grunnen er da altså at det ikke har vært frost. Han viste og forklarte at de hadde glemt en boks med blåbær i kjøleskapet til de begynte å bli rynkete og ikke egnet for mat, så frøs de dem ned i tre uker før han brukte en mikser og vann for å separere frø fra fruktkjøtt til han kunne spre frøene på vått papir for spiring.

En annen sak er at blåbær så vel som bringebær behøver polinering, og sluttresultat av bærene når du dyrker dem i likhet med epler ikke behøver bli likedan som det du spiste fra butikken. Det er slett ikke sikkert bærene du høster fra din busk smaker like søtt og godt som de du kjøpte fra butikken, smaken settes av hva blomsten er polinert med, og jordsmonnet, næringen, vitaminer og mineraler som planta får fra jord eller vanndyrkingen.

En ting til: Bare fordi du får planter første året fra bærene betyr ikke at du får bær. Noen blåbærplanter setter ikke blomster og bær før etter fire år. Såkalte raske arter blomstrer andre året etter du dyrker dem frem. Dette er også noe man får ta høyde for, og gjør at det kanskje ikke er så fristende å så blåbærplanter for å dyrke akkurat i en balkong-kasse. Det kan være mye bedre å så et blåbærkratt i ens hage om man har et område som er litt krøkkete å planlegge hage på i stedet og over tid får bær i egen hage.

Når det gjelder å dyrke noe som helst i vannkultur har jeg funnet utrolige mengder med filmer via youtube som hjelper utrolig mye. Ta gjerne en titt på kanalen til for eksempel Austin Family Gardening Chanel. Han har en løsning for jordbær i sin hage som jeg nok gjerne vil kopiere når jeg har en hage sjøl, i tillegg til at de dyrker alt mulig rart i hydroponics!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.