Kampen mot spretthaler

Vi har for et par år siden fått småkryp i jorda. Vi har prøvd det meste, fyrstikker opp-ned i jorda, giftpinner, pyretal i vannet vi vanner med, grønnsåpevann og så videre og så videre. Vi har ikke klart å få de vekk. Spretthaler heter de, og angivelig er de ufarlige fordi de skal leve av døde planterester. Det er bare det at når de blir for mange spiser de røtter også, og gjør stor skade under jorda. Det er dette vi har slitt med. I fjor høst måtte jeg så om alle mine krydderplanter og de nye spirene klarte virkelig ikke overleve, så det gikk skeis, nettopp på grunn av spretthalene.

Nå tok vi drastiske tiltak. “ørkenblomstene” som svigermors tunge, aloe vera og novemberkaktusen er planter som stort sett holdes tørre så der var de ikke å se en eneste spretthale. Men alle andre blomster som vannes ofte og/eller mye krydde de. Vi kastet alle tre store chiliplantene. Vi har frø og kan så de på nytt tross alt. Vi kasta alle krydderplanter som er igjen etter å ha høsta alle krydderbladene så de kan tørkes og brukes i det minste. Og alle andre blomster druknet vi en halv time før vi kasta -all- jord og bytta ut all jorda med ny jord. Det var jo greit nok på klatreeføyen, blomsten jeg fikk avlegger av fra jobben og mangoen fordi de er i relativt kontrollerbare krukker men palma med sin 40 liters selvvanningskrukke tok to timer aleine siden vi måtte ta den i badekaret og dermed mådde splukke jorda ut av badekaret og vaske og spyle hele palma med rot og alt.

Vi får se om de klarer seg eller om sjokket av jordbyttet er for mye. Nå står de i blanding av kokosfiber og vanlig jord (helt ny) og litt perlitt. Vi kommer nå til å holde dem litt tørre så ikke krekene har lyst til å engang legge egg der, hunnene er tydeligvis små flyvende krek så vi har også laget ei felle med alle mulige godsaker som sirup, en skvett cider fra en tom boks, litt sukker og vann samt vaskemiddel. Jeg har ikke sett mange flyvende krek i huset men nå tar vi ingen sjanser. i det minste palma så ut som den gjorde i går kveld, så den henger ikke med hodet… enda. Alt før vi bytta all jord var alle “gamle” planter flytta vekk fra kjøkkenet fordi vi ikke ville sjanse på å få spretthaler på de nye stiklingene som nå prøver å kjempe seg frem, og nå føler jeg vi har gjort en real innsats for å fjerne dem fra kåken for godt. Den jorda vi alt hadde fra før står ute på balkongen, og J funderer på å steike den jorda for å drepe basilusker i den før vi tør å bruke den.

Jeg håper virkelig vi ble kvitt dem nå. Det virkelig stinker å kaste levende blomster bare pga du ikke blir kvitt småkrekene, men nå har vi kjempa i to år og jeg aner virkelig ikke hva mer vi kunne prøve. Så da fikk det bli hardcore utrydding av spretthaler. Forhåpentligvis er de vekk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.