Hekta på hydroponics

J blir gjerne litt besatt av å sanke info når han utforsker nye saker. Nå som han er inne på å teste Hydroponics er det omtrent bare det som står i hodet på han og han spenderer timer framfor Youtube for å se videoer fra andre som gir tips og råd om akkurat hydroponics, folk som tester ulike løsninger og hvordan resultat de fikk, hvilke problemer de har støtt på og ikke minst hva de gjør forebyggende for å unngå for eksempel råtten rot.

Og sakte smyger det seg inn på meg også og jeg må innrømme jeg er smitta av “sykdommen” jeg også. Vi har fått noe småpest-saker med en blomst en gang, så alle våre planter er nedluset med noe bevinget småkryp vi bare ikke blir kvitt. Nå har vi fjerna alle blomster vi hadde fra kjøkkenet så våre nye stiklinger ikke skal luses ned, og vi planlegger å “halshugge” alle urter og chiliplanter vi har igjen for å bli kvitt uhyrene.

J planlegger jo hydroponics-løsning for alle planter vi har spirer på så langt, og nå snakker han om en løsning for mine stakkars urter som ikke klarer seg pga udyrene som spiser de opp med rot og alt. Og dermed sitter vi og titter sporadisk på små “dyrkestasjoner” for hydroponics i bitteliten skala med lampe og alt ferdig. Vi snakker “dyrkestasjoner”, og ser på alternativer som Växer fra Ikea, der man får minisett med belysning og alt man behøver foruten selve plantene til en 6-700 kroner hvor man kan plante 8 ulike krydder i samme beholder for eksempel, eller en jeg ble forelska i, Klarstein Growlt Farm som vi fant via Amazon men som dessverre ikke leveres til Sverige.

Klarstein

Jeg må innrømme jeg liker tanken på hydrokultur da dette ofte hjelper plantene til nok vann og lys (når man kombinerer med belysning), samt at jeg vet det er svært mange som bruker hydroponics i profesjonell sammenheng i veksthus, det brukes mye i hoteller for vertikal-dyrking av ferske urter og grønnsaker og man kan dyrke svært mye på liten plass med denne teknikken. Dessverre utgår “økologisk” fra det hele siden man må bruke spesielle midler i vannet for å gi dem næringen de trenger, og dermed blir det ikke eco akkurat, men det blir likevel bedre enn mange av de kjemisk behandlede sakene man kjøper fra butikkene.

Og så er det spørsmålet om lys. Mange butikker tjener stort på spesielle lamper som skal gi “det rette lyset” for planter. Mange av disse koster svært mye penger og man spør seg om det virkelig må koste så mye penger.

Om dere tar en titt på dette bildet viser det fargemessig hvordan sola ser ut til sammenligning av lyspærer av visse sorter. Noen av fargene i lyset fra sola stimulerer tilvekst og spiring, andre stimulerer blomstersetting og andre igjen modning av frukt. Dette kan vi utnytte når vi dyrker innendørs med hjelp av lamper:

Her kommer en kort tommelfingel-regel for hvordan fargen i lyset påvirker planter:

Fiolett: sterker fargene, lukten og smaken av planter.
Blå: Stimulerer tillvekst spesielt av bladverk.
Grønn: øker produksjonen på klorofyllet.
Rød: I kombinasjon med blått lys stimulerer det økt fruksettning og mer blad-tilvekst.
Gult: Noe tilvekst, men mye mindre enn ved bruk av blått eller rødt lys
Ekstrem-rød: Lys med rødt helt fra enden av det røde spekteret får fytokrom-konverteringen til å øke hastigheten, noe som reduserer tiden planten behøver for å gå over til natt-modus, dette igjen gir planten sjanse til større produktivitet.
Ultraviolett: Hverken vi eller planter nyter godt av å utsettes for ultraviolett lys over lengre tid. Totalt fravær av Ultraviolett får en hvilken som helst plante til å øke sin produktivitet og gi større tilvekst av både bladverk og frukt/blomst.

Med andre ord kan det være at man slett ikke behøver gå inn på ekstrem-dyre lyspærer merket som “vekstlamper”, fordi det kan være du må bytte. Du kan med fordel velge andre lyskilder så lenge de gir det korrekte lysfargen du er ute etter. En violett lyskilde er en av de bedre for allround-bruk, men du kan med fordel starte med blått og bytte over til mer rødblått senere for å først skape en stor kraftig plante og deretter stimulere blomstertilvekst for bra fruktsetning. Men om du tror det hjelper å bare sette et blått plaststykke foran ei lyspære for å få blått lys må du dessverre tenke om igjen. Det er ikke fargen i seg selv som hjelper plantene, det er lysets farge i kombinasjon med bølgelengde. Dette er en hel vitenskap alene og jeg skal virkelig ikke gå inn på dette før jeg forstår det bedre selv så jeg nøyer meg med å konkludere at blått lys ikke har så mye med den fysiske fargen å gjøre som bølgelengden, så det å kjøpe ei lyspære som er blå vil bare gi et blått lys, ikke bølgelengden til blått lys.

Om du vil gå på litt magefølelse med lyskilder kan du trygt sikte deg inn på led eller lysrør. Fluoriserende lysrør generellt inneholder litt av alle farger fra lyset, og egner seg dermed bra som belysningslamper. Og generellt er vi mennesker tiltrukket av lys med innslag av blått og rødt fargespekter fordi dette får oss til å føle “sommer” i innstinktene når fargebølgelengdene treffer lysnervene i øyet. Om du er “tiltrukket” av lyset er det dermed også stor sjanse at plantene vil trives med det, og en sterk lyskilde som gir et behagelig lys kan gjøre like god jobb som en svindyr lyspære spesielt for vekster. Så for de som har lite smått krydder og annet hjemme i kjøkkenvinduet kan godt klare seg med en 15 eller 18 watt lysrørarmatur under kjøkkenbenken for å hjelpe plantene med litt ekstra lys til vinteren.

Det er klart at en riktig lyspære spesielt designet for lampebelysning er ikke nødvendigvis tull. Mange av disse lyspærene er mer effektive for å hjelpe planter enn et lysrør, men det finnes mange etterligninger der ute som koster mye (og samtidig er de billigere enn ekte saker for å lokke kjøpere) men som ikke gjør en døtt for planta mer enn ei vanlig lyspære ville gjort. For sånne som dyrker en par tre krydderplanter hjemme på kjøkkenet og som vil gi dem litt ekstra lys er det dermed ofte like greit å bare kjøpe et lysrør om man ikke vil lese seg opp på fakta om hva som er og ikke er ekte blomsterlys og ikke bare utgir seg for å være det.

Vi får se om det blir noe av å kjøpe minihydroponics til kjøkkenbruk eller ikke, det er jo litt penger versus å bare ha det i krukke med jord som i gamledager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.