Nordic Garden

Verdens mest organiske klær

Det er kanskje ikke helt overraskende at å skape klær forurenser når det skjer i stor skala. Å skape syntetiske stoffer er ikke miljøvennlig, og ha store fabrikker som skaper stoffene, klærne, fargene som brukes, og ikke minst insektsmiddel og andre metoder for å bekjempe skadedyr på bomullsplantasjer kan ikke kalles miljøvennlig om man så myser aldri så mye med øynene mens man ser på produksjonen. For de som kjemper for å ikke bruke klær av dyrefiber enten vi snakker pels eller ull med motivasjon i miljøet så vel som dyrenes rettigheter kan det altså være svært vanskelig å finne alternativer å dekke kroppen med som tar hensyn til miljøet. For hvor mange dyr drepes ikke i bomullsproduksjonen hvert år på grunn av giftene de sprutes med for at ikke innsekter og dyr skal ødelegge hele bomullsavlingen? Bare for å ta et eksempel?

Men nå kommer en glad nyhet for alle som liker å tenke på miljø enten man spiser dyrekjøtt eller er total-vegan av hensyn til dyr og miljø: I Finland har de utviklet metode å utvinne fine fibre fra vanlig tremasse som ikke behøver besprutning for å overleve. Per i dag er fremstillingsmetoden av fibrene, å skape tråder man kan veve, strikke eller hekle med og det å lage klærne den mest økologiske tekstilfremstilling som finnes i hele verden!

Ideen kommer fra edderkoppen og hvordan denne spinner nettet sitt. Uten å avsløre hemmelighetene deler de at man kan male ned en nesten hvilken som helst biologisk masse sammen med vann og deretter utvinne fiber fra dette som er mykt nok til å brukes til klær. Det er testet med alle mulige sorter trær, rask-voksende og sent-voksende, og det er ingen merkbar forskjell i slutt-resultatet. Prosessen er helt uten kjemikalier til og med, og selv vanndampen fra prosessen gjenbrukes. Det er dette som gjør dette til den mest økologiske tekstilfremstillingen som finnes per i dag. Fibrene kan også gjenbrukes med at prosessen gjentas med stoffer eller garn laget på denne måten uendelig antall ganger uten at kvaliteten forringes, i motsetning til for eksempel papir eller bomull som blir merkbart svakere for hver gang det gjenbrukes, og dette gjør at man kan ta gamle klær av tekstil på denne måten, male ned og spinne om til ny tråd.

Den første fabrikken er startet opp utenfor Jyväskylä i Finland, og håpet er at de første klesplaggene treffer butikkene allerede neste år. Følelsen av fibrene beskrives av de som testet de som bomull eller som lin, og dermed er det svært behagelig å ha på seg.

Les artikkelen hos NRK på norsk, eller på svenske versjonen av yle for svensk versjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.