Nordic Garden

Internationale kvinnedagen

I flere dager har bekjente og venner delt småspydige bilder med teksten “å gratulerer kvinner med kvinnedagen er som å gratulere Jesus på langfredag” og slike ting. Jeg synes det er å strekke det litt langt. Jeg finner ingenting feil med å si gratulerer med kvinnedagen, fordi jeg kan selv velge hvordan jeg vil tolke en slik gratulasjon. Og jeg velger å tolke det slik:
Gratulerer med kvinnedagen, gratulerer med at kvinner har stemmerett! Gratulerer med det vi har vunnet frem så langt i vår kamp for likestilling! Gratulerer for at vi har kraft og ork til å fortsette å kjempe for de ulikheter som fortsatt finnes!

For vi er ikke helt i mål enda. Enda er det en selvklarhet for mange gutter og menn at jenter bare skal flire og akseptere å bli klaska på rumpa ute. Enda er det ikke en selvklarhet å ansette en kvinne fremfor en mann fordi kvinner er jo det kjønnet som blir gravid og er “melkestasjon” en stund for barna. Enda er det ikke en selvklarhet å ansette en kvinne i noe som ansees et “mannsyrke” enda. Men akkurat den biten svinger faktisk to veier, det er heller ikke en selvklarhet å ansette en mann i noe som ansees “kvinneyrke”. Vi er ikke kvitt kjønns-stempel på yrker eller hobbyer. Gutter som vil være Elsa på karneval og gjerne vil leke med dukker blir flirt av fra andre gutter og får høre “men du kan jo ikke… du er gutt”. Jenter får høre det samme om de vil være batman og spiderman. Vi er ikke helt i mål.

Det begynner hjemme. Det begynner fra barna er små. Det er når de er små de “innprentes” normer. Det er der det begynner med at jenter “skal” være rosa, og gutter “skal” være blå. Det begynner fra de er små at jenter skal holde ut påtvungne klemmer når de ikke vil klemmes fordi en gutt vil ha en klem. Gutten får ikke lære “men du får spørre henne om hun vil ha klem først da?” mens jenta får lære “han vil jo bare vise at han liker deg, slutt å tull nå”. Det begynner fra de er små at gutter skal erte og jenter får beskjed om at gutter er gutter. Og ved den magiske tenåringsgrensa er alt det som har vært lov til nå brått ikke lenger ok.

Vi legger grunnlag for respekt og god oppførsel fra barna er små. Vi lærer dem uten å blunke at det ikke er greit å slå andre eller stjele. Vi lærer dem å si takk for maten og værsågod, vi lærer dem å slutte med bleier og vaske hender, hoste med hånda for munnen og snyte seg i papir. Vi kan jo så enkelt legge inn å vise respekt for alle uansett om det er gutter eller jenter, å spørre om man kan få en klem og fortelle at det er ikke greit å dra ned skjørt eller bukser uansett hvem det er man gjør det på. Hva er problemet egentlig?

Det er en mann som delte en tekst på facebook engang. “jeg skal ikke behøve lære min datter å frykte gutter. Det er du som skal lære din sønn å respektere andre”. Men dette gjelder jenter også. Uansett hvilket kjønn man har skal man lære av sine foreldre å respektere og være snill mot andre. Kardemommeloven er veldig forenklet sannhet: Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre som du vil”. For det er jo dette alt koker ned til. Ikke plag andre. Vær grei og snill. Og så kan vi vel slenge på være likestillt også. Likhet for alle, uansett kjønn, religion og hudfarge.

Vi har en lang vei igjen enda før generelle holdninger er snudd. Men veien er ikke like lang og bratt som for de første som kjempet for likestilling for kvinner. Og det er det vi skal gratulere. At en del av veien er tilbakelagt er noe man kan gratulere for.

Ha en flott kvinnedag, jenter. La oss feire med sjokolade!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.