Hvordan dyrke på liten plass?

Når man bor i leilighet sier det seg selv at man har litt begrenset område å dyrke på. Vi har en balkong, og den er tildels sydvendt, så vi kan få litt sol og varme på den. Likevel er den ikke veldig stor, og det er litt begrenset hva man kan dyrke på den.

Dermed har J satt i gang prosjekt “dyrke stort på smått”. Han holder nå på å diskutere alternativer med en venn som har interesse og litt mer erfaring innen for eksempel hydroponics!

Skal man dyrke tomater og lignende på en balkong kreves det relativt stor krukke med jord, men om man går inn på akkurat hydroponics behøves det langt mindre plass per plante og utelukker en hel del ulike skadedyr som behøver jord for å forplante seg. Visse andre skadedyr kunne ikke brydd seg mindre hva planta står i og vi må selvklart holde øye med dette, men jeg har allerede noen triks på lur for å slippe unna feks lus. Det er et triks min mamma har lært meg som heter Tagetes! Tagetes er en sommerblomst som koster relativt lite å kjøpe i større mengder, for eksempel pleier matbutikken her å ha 10 for 100 kroner for eksempel, eller 2 for 10 kroner til og med av de litt mindre. De dufter sterkt, og lusa hater den! Jeg hadde gul rose i hagen der jeg bodde før, og den ble nedlusa på knappe 4 dager, og dagen etter jeg hadde satt to balltagetes inntil stammen på buska var det ikke en lus å se.

Dermed er det denne “kjemiske krigføringen” jeg kommer til å ty til når vi har tomater på balkongen, siden tomater gjerne blir nedluset slik roser blir. Vi kan ikke regne med å finne marihøner nok til å plassere på plantene, så da får vi ty til Tagetes.

Konseptet med hydroponics er enkel. Vi eliminerer jord, og erstatter med et rør, ei eske, eller boks, et lukket system som har røttene i mørke som om de var under jord, men der røttene hele tiden siles med en næringsrik vannblanding. Du kan bruke dreneringsrør for takrenner eller noe annet, du behøver en lukket vannbeholder for å unngå algene, og pumpe samt “oksygenstein”.

Prinsippet på hydroponics er ganske enkel. Et dreneringsrør som slipper vannet tilbake til beholderen, ei pumpe, lett helling på beholderen så vannet renner tilbake til karet under og du har et hydriponics-oppsett som fungerer.

 

Som dere ser, i utgangspunktet ikke spesielt komplisert, og krever relativt lite vedlikehold så lenge man holder algene unna. Noe slikt som dette kan vi ha i litt mindre skala på balkongen uten for store bekymringer. Så J sitter nå hjemme sammen med kompisen og tegner og planlegger hvordan dette skulle kunne se ut, og ikke minst hva vi skulle behøve for vår skala av balkongdyring. Dette kan bli spennende! Og selvklart kommer det jo bilder av det om det blir en realitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.