Tenk på biene, humlene og sommerfuglene om du kan

humler, bier og sommerfugler sliter i vårt moderne samfunn. De fleste med hager planter mye vakre blomster der, men ikke alle av disse er til nytte for våre ville bier og humler, og heller ikke for sommerfuglene. De behøver lokale ville blomster, og gjerne også tilgang på vann. I tillegg er vår landbruks-kultur mer effektiv og det er mindre ugress i åker og eng, samt at man på grunn av trafikk holder grøftekanter klippet og trimmet for å øke trafikksikkerheten så man kan se om noe rører seg i grøftene.. men dette hindrer blomster fra å faktisk blomstre og gi innsektene mat. Dette er katastrofalt for deres livsunderlag, for ikke å snakke om de utallige fugler og andre dyr som livnærer seg på innsekter, også disse er på tilbaketog.

Så når de ikke finner det de behøver i den ville naturen lenger.. kanskje vi kan hjelpe til selv?

Humler og bier fremfor alt hjelper polinering av våre lokale arter, og er en nødvendighet også for frukt-trær, så det er en fordel for oss å hjelpe dem det man kan. Har du ikke hage? Det gjør ingenting. Har du en balkong kan du stille ut et fat med småsteiner i som du fyller med vann så steinene stikker opp. Det kan være vanskelig for flyvende innsekter å få tak i vann som ikke innebærer fare å drikke fra så en slik liten vannstasjon er svært fint for dem å kunne finne. Du kanskje kan stille en liten skål i blomsterkrukke du allerede har med dekorvekster i?

Har du en hage og du har en flekk du alltid banner over fordi du må klippe gresset der? Eller det er steinete og ufremkommelig kanskje? Bratt skråning? Perfekt sted å så villbomster på! Om det er en liten steinur kan du strø med jord og så blomsterfrø, og du kan så hele skråninga full av ville blomster. Det finnes frøpakker å få kjøpt så du kan så naturlige villblomster, og brått blir en kjedelig skråning eller steinur både dekorativ og til hjelp for våre små bevingede hjelpsomme innsekter. Også her kan man forsøke å få til en vannstasjon for dem også. Har du en gammel jordkjeller i hagen? Den er jo perfekt kul å så blomster på i stedet for uregjerlig langt gress. Og man kan jo også lage små humledronning-snorkekasser for humledronningene som overvintrer om man vil.

Bildet viser blomster som både humle og bie har nytte av, og flere av disse har også vi nytte av, for eksempel solsikke, fennikel og lavendel bare for å nevne noen. Jeg for min del vil heller se et blomsterhav i en del av hagen der jeg synes det er møkk å ta vare på den (bratt skråning for eksempel), og kan jeg da også hjelpe humler og bier gjør jeg gjerne det.

Om du også vil tiltrekke sommerfugler kan denne lista være deg til hjelp:
Sommerblomster: Kornblomst, forglemmegei, tusenfryd, mariklokke, nellik, erteblomster, blomkarse, solsikke, fløyelsblomst, pyntekorg, blåkorg, vakkerøye, kuletistel.

Stauder: Stokkrose, aster, blåklokke, prestekrage, tistel, revebjelle, storkenebb, lavendel, mynte, floks, salvie, solhatt, primula, timian, gullris, oregano, nattlys, lungeurt, kattost, ryllik.

Busker: Sommerfuglbusk, duftskjærsmin, fagerbusk, røsslyng, mahonia, søtmispel, rips, vårkornell.

Trær: Gullregn, eple, plomme, kirsbær, lønn, lind.

Som dere ser gjengår flere blomster for både humler, bier og sommerfugler, og mange av disse er dekorative og dufter godt dessuten. Så hvorfor ikke slå et slag for de snille innsektene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.