Jegereksamen?

J liker både jakt og fiske. I Finland har han såklart jegereksamen og har hatt både våpen og jaktlisens der, men har av naturlige årsaker ikke tatt med seg noe våpen når han flyttet hit. Prosessen for å overføre en våpenlisens og innføre selve våpenet til Sverige er ganske kompleks og tidkrevende, og det tar nok både mindre tid og koster mindre penger å ta jeger-eksamen, søke våpenlisens og bare kjøpe seg et passende våpen for den jakt man vil holde på med her i Sverige. Jegereksamen og våpenlisens må uansett skaffes her før han kan begynne prosess å overføre sitt finske lovlige våpen til å bli lovlig svensk våpen og det er antagelig en raskere prosess å bare søke om lisens for så å anskaffe seg et passende jaktvåpen her.

Fordi han vil jage har han spurt om jeg er intressert i å jage selv. Jeg har dermed tenkt og fundert ganske lenge på det og dermed har jeg satt meg ned for å lese om hva som kreves for en jegereksamen. Før jeg bestemmer meg vil jeg vite hva som kreves av en jeger, foruten de åpenlyse sakene om våpenbehandling, skyte på rett sted og slike saker.

Det å få en jegereksamen er (heldigvis) relativt omfattende. Det inngår en ordentlig teoretisk inførsel i jakt, bytte, hvordan man som jeger skal oppføre seg og hva lovtekstene sier. Jeg anser at dette er noe av det viktigste ved hele utdannelsen, å lære lovtekst og jakt-etikette, like viktig som hvordan man skal jakte på forsvarlig vis og skaffe seg bytte på et humant vis. Skal man først ut og skyte et levende individ for å servere som mat er det svært viktig at man gjør dette på rett måte. Den fysiske kostnaden for å få en jegereksamen synes jeg bare er rett og riktig slik at skytegale unggutter ikke bare kjøper seg en lisens for en hundrelapp gjennom Kellogs Cornflakes, og så herjer rundt i skogene uten å ha noen anelse hva de gjør, og gjør at det er en investering og en innsats for å få denne eksamen. Ikke minst vil også avgiften sikre at man kan utdanne godt personal for å lære bort hvordan man jakter på trygg og sikker måte for naturen og andre i ens omgivning.

Dette med jegerens være og ikke-være er jo et omdiskutert tema, med motstandere som hater alt hva jakt innebærer, og elsker naturen, og tilhengere som ikke elsker naturen noe mindre men ser på det på en annen måte. Selv mener jeg at om du nå skal ut i skogen og skyte forplikter du deg både av hensyn til folk og natur å gjøre dette på en bra måte som ikke skaper en farlig situasjon for hestejenter som er ute og rir, eller turgåere med hunder bare for å nevne noe. Jeg vil med dette ha sagt at jeg overhode ikke ser ned på de som er motstandere av jakt, og respekteres deres synpunkter, men dette er ikke et blogginlegg for å diskutere det humanetiske ved jakt i det hele tatt. Det finnes andre forum å diskutere dette i. Men som jeg ser det behøves det litt hjelp fra en jeger enten denne nå er tobeint eller firbeint for å holde elg og andre potensielle byttedyr nogenlunde i kontroll så de ikke spiser opp skogen for så å sulte til døde når det er for mange av dem. Uten ulv til å holde populasjonene i sjakk må vi som menneske hjelpe til.

Men også ved sanking av frukt, bær og annet fra naturen er det viktig at vi som mennesker utviser hensyn. Mennesket har i seg et innstinkt å være egoistisk og “hamstre”, noe som er innrota i oss fra naturens side for å se til så vi klarer oss gjennom hungersperioder på vinteren. Nå i moderne tid der vi har så effektive metoder å lagre mat frossen, tørket eller fersk, samt så enorm tilgang på mat er det viktig at vi husker på dette når vi velger å høste fra naturens gaver og ser til så også moder natur og hennes barn får ta del av det som skogene har å tilby. Vi må huske på at også hjort, rådyr, bjørn, fugler, mus og ekorn (for å nevne noen) har behov av de rike gaver moder natur har å by på, og det er for meg ganske viktig å aldri rense et helt område for alt hun har å by på slik at noe står igjen også til andre levende vesner. Selv dette bør i mine øyne utøves med omtanke og hensyn. Og jeg er ikke den eneste tofotingen som har lyst på tyttebær og blåbær fra naturen dessuten.

Kommer jeg selv til å ta jegereksamen? Det har jeg egentlig ikke helt bestemt meg for. Vi får se hvordan det blir.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.