Den uendelige historien.. om en festdrakt.

Noen av mine venner hever nå sikkert et øyenbryn. Har hun ikke gitt opp enda-grimase dere vet.
I mange mange år har jeg drømt om å lage min egen festdrakt, med blomsterbroderier og alt som hører til de to fylker jeg har tilhørighet til gjennom mor og far samt min egen fødsel.

Hulda Gatborg (1862-1934) var pioner på arbeidet med bunader og folkedans, her på bildet merket med tallet 6. På bildet ser man Hardangerbunad (1), Setesdalsbunad (2), Bunad fra Sogn (3), Nordsamisk drakt fra Finnmark (4), bunad fra Sunnmøre (5), Hallingsbunad fra Gol (6), Vossebunad (7) og Fanabunad (8)

Jeg har lett og gravd, fundert og tenkt, hvordan skal det se ut, skal jeg ha skjørt og vest? Eller stakk og liv? Masse sølv eller bare minimalt? Vikingstil eller mer moderne? Og så videre. Det har tatt mange år. Det har vært litt venting på å få blomster-broderi-mønster fra en jeg kjenner som snakket om at h*n kunne konvertere bilder til et broderimønster for meg, men som av ymse anledninger ikke har hatt tid eller krefter til å gjøre dette. Og nei, jeg klandrer ikke vedkommende om noen trodde dette, jeg om noen forstår hva som kan komme i veien for selv de beste intensjoner og ønsker og jeg er overhode ikke bitter eller sur.

Nå i dag har tanken slått meg.. jeg ønsker meg uansett en riktig bunad, og tanken var å sy en egen festdrakt å bruke “mens jeg venter” til den uoverskuelige fremtid der jeg kanskje muligens får råd til å skaffe bunad. Må jeg da virkelig ha så omfattende broderier?

Jeg kom frem til at nei. Det jeg faktisk ikke. Det hadde sett virkelig lekkert ut, men vil jeg klare å brodere vakkert og jevnt er spørsmålet jeg stiller meg selv. Det er uansett ikke kritisk viktig, og om jeg likevel skal spare penger for å kjøpe en ordentlig bunad “en gang kanskje” skulle det føles litt feil å legge så enormt med tid og innsats på en festdrakt som siden kanskje ikke brukes om jeg får meg egen ordentlig bunad.

Hva er resultatet? Jeg tenker da enkel svart, mørk grønn eller mørk blå stakk med et ganske bredt ferdig vevd bånd nederst. Jeg tenker rødt brokade-liv, og samme brokaden på framsiden av løslomme og til kysa. Jeg tenker et ferdig sjal i ull, gjerne rutet, kanskje en enkel cape med samme bånd som skjørtet til vinterbruk, jeg tenker billig ferdig bunadskjorte man kjøper for 599 på billig-butikk. Jeg tenker no-name bunad-sko, og enkelt bunadsølv som ikke hører til bunader, kanskje noe i viking-stil med små spenner for å feste sjal pent rundt skuldre, jeg tenker kjede-snøring på livet med sølvkjede og en større bunadbrosje til halsen som “eneste” sølvet til drakta, jeg tenker rimelige tinn-knapper og et forkle med det eneste broderiet på hele drakta: Hvitt linforklede eller bomullsforklede med kanskje svart søm i form av klostersøm eller hardangersøm.

Hardangersøm har jeg forsøkt meg på tidligere, og laget en bitteliten firkantet duk. Det kan se riktig flott ut med hardangersøm nederst på et forklede. Min mormor var så stolt at hun holdt på å sprekke. bare å brodere et forkle så det blir pent blir tidkrevende, men tanken min er at om jeg bruker ferdige bånd på stakk og ferdig brokade kan jeg faktisk bruke drakten så fort den er montert mens jeg fortsetter å brodere på et forklede. Det kommer til å ta mer enn nok tid med å prøvesy livet, sy skjørtet og så videre. Jeg funderer på rynkestakk faktisk, og skal lese litt mer om forskjell på å sy skjørt med vanlig innbretting her og der for å få små folder, eller rynkeskjørt. Vi får se hva det blir til .. om det blir til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.