Nordic Garden

Det tok bare to år….

…Men nå har mangoplanten fått ny krukke! Jeg har mast på J i to år om at den må ha ny potte. For litt over 3 år siden forsøkte vi å plante en mangokjerne da en lett overmoden mango vi skulle spise viste seg å inneholde en kjerne som hadde sprukket opp og hadde en liten spire. Den tok seg, og det kom fort søte små skudd og blader opp. Den hadde først en ganske liten krukke og fikk senere den største terakottakrukka vi hadde etter knappe halvåret.

Som sagt, for to år siden sa jeg at nå er det på høy tid å skaffe ny krukke til den. Den begynte å se litt lei seg ut, blader falt av og den setter nye skudd som dør nesten like fort. J var enig, men ville ha minst 8 fingre med i spillet siden han ser på mangoen som sin lille plantebaby, og har ikke riktig stolt på at jeg finner en bra krukke på egenhånd.

Litt trist mango har kanskje fått litt glad følelse i røttene sine?

Mango har kilformet rot, den trenger krukke noe dypere enn bred, og ikke “kvadratisk” som så mange andre planter, pluss at den krever ganske store krukker. Dermed er den litt som orchideer som også trenger svært høy krukke. Å finne ny blomsterkrukke i lille Ljusdal er dermed ikke helt det letteste. I to år har det dermed rent ut i sanden å finne krukke siden J ville ha den oppgaven på seg selv. I dag fikk jeg temmelig nok og gikk bestemt inn på Kjelles i Hudiksvall. Og de hadde krukke. Jeg var alt på vei til å kjøpe den når J forlangte jeg skulle pause dette og vente med kjøpet til jeg hadde hentet han og han kunne være med. Som sagt så gjort, og han godkjente mitt valg av krukke. Endelig har vår triste mango fått ny og mer passende jord, samt ny og større krukke så den har plass å utfolde seg en stund til!

Som sagt krever mango ganske store krukker. Temmelig snart må vi nok begynne å kjøpe hagekrukker for å finne store nok, selv om jeg nok kommer til å holde det til plastkrukke for vekt og pris. J hadde tenkt å kjøpe en selvvanningskrukke til den, men etter litt internettsøk i dag fant vi ut at det nok ikke er det lureste. Mango skal ha veldrenert potte og jord, jorda skal være fuktig men aldrig rett ut våt, og vi ble i grunnen enig at vi får nok holde oss til plastkrukke med fat for å være sikker på at vannet aldri går over lecakulene i bunnen. I tillegg skal mango ha svært sur jord, PH3,5 opp til rundt 5, så vi tigget til oss litt Sitrus-jord også for å kunne bytte en stor del av jorda med relativt sur jord. Utover dette skal den gjødsles med vanlig plantenæring, så der trenger vi ikke ta til noe større tiltak.

Vi får se om ikke mangoen klarer seg bedre nå. Etter to år fikk jeg endelig lov til å kjøpe en blomsterpære til den i det minste, så denne vinteren som var fikk den litt lyshjelp fra blomsterpære. Noe fint oppheng har jeg ikke, bare en lampesokkel med oppheng og lang ledning, samt en timer som står i stikkontakten, men hei; Det funker jo!

 

Om du er intressert i å prøve deg på mango, avocado eller lignende fant jeg en fin side som samler mye nyttig informasjon. Denne sier ikke så mye om PH og slikt som plantene ønsker seg, men om man legger seg på rundt ph 4-5 er de fleste frukttrær ganske fornøyde. Sitrus-jorda er knallfin for det meste av frukttrær som sitron, appelsin, mandarin, klementin, mango, papaya osv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.