Nordic Garden

“Nei.. klesvaska får vente, jeg orker den ikke”

Jeg satt og flirte litt for meg selv her mens jeg chattet med en venn. Vi snakket om husarbeide, og at jeg føler jeg har jobbet som en hest de to siste ukene med storrengjøring omtrent overalt, inkludert å vaske en “ny” sofa vi har arvet. Og så slo tanken meg hvor bortskjemt jeg faktisk er. Sånn egentlig.

La oss gå tilbake til før i verden, før elektrisiteten kom. Ja kanskje til og med litt etter, for alle fikk jo ikke elektrisitet som standard umiddelbart. Hvordan gjorde man husarbeide da?

Bildet er lånt fra Wikipedia Commons.

La oss ta en gjennomsnittlig gårdskjerring. 100% jobb som gårdskjerring, med dyra og grønnsaker, frukt og grønt ute i hagen. Og alt fra 5 til 20 unger hengende i skjørtene, gjerne også gravid på kjøpet. En mann som var travelt opptatt på åker, eng og i skog med sin del av gårdsarbeidet, og som kom hjem og ventet mat på bordet når han slang laddene på en fotskammel. Hustruene på den tiden hadde altså mer enn 8 timers arbeidsdag, det var arbeide fra soloppgang til solnedgang enten med gårdsarbeide eller mat. I tillegg til husarbeide. Og tro ikke de hadde oppvaskmaskin, vaskemaskin eller støvsuger. Her ble alt gjort analogt. Skurebrett og stamp. Koke vann for å ha til oppvask i den grad man gjorde det. (Lurer på hvor mange som til hverdags hadde sin egen skål, sitt eget fat, sin egen skje og kniv, og bare slikket det rent i stedet for å vaske det?) Koke vann til å vaske klær. All mat måtte lages fra bunn. Bake brød gjorde man kvelden før fordi nesten alle brukte surdeig. Og ville man ha syltetøy var det ut i skogen og løpe rundt, ikke noe kjøpe poser med frosne bær for å late som man er husmor ved å koke bær noen andre hadde plukket. Ville du ha saft kokte du det sjøl. Ville du ha ost måtte den ystes. Smør måtte kjernes. Get my drift?

Og i dag? Vi jobber 8 arbeidstimer her i Sverige, 7,5 i Norge. Vi har altså kortere arbeidsdag og mer tid til å gjøre husarbeide som er enklere å gjøre enn noensinne. Vi får til og med kjøpt roboter som støvsuger eller vasker gulv. Eller klipper gress for den delen. Vi har oppvaskmaskiner overalt, vaskemaskiner, tørketromler, vi vrir på ei kran og får varmt vann vi slipper koke om vi nå tar oppvaska sjøl. “Klesvaska får vente, jeg orker den ikke”? Jeg trenger jo ikke gjøre et døtt egentlig. Jeg slenger klærne inn i en maskin, har litt såpe på rett sted og trykker på et par knapper mens jeg kan legge beina opp i sofaen og pille navleludd om jeg vil. Og så må jeg henge den opp, jeg har ikke tørketrommel. “jeg orker den ikke”? Det er nok for min del en mental sak 99% av gangene. Det er jo egentlig ingen jobb å gjøre i det hele tatt. (Misforstå meg rett, mange orker den ikke av gyldige grunner, for eksempel helse). For meg står det nok ganske mye på at jeg burde si “nei, klesvaska får vente, jeg gidder den ikke”. Fordi det er faktisk ganske sjeldent jeg ikke orker. Egentlig. Jeg har bare andre ting jeg heller vil gjøre i stedet for husarbeide.

Og med det sagt, skal jeg gå og henge opp klesvaska. For jeg orker faktisk, selv om det å titte tv-serier er såååå mye mer spennende og gøy! ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.