Nordic Garden

Støtteforing av ville dyr

Alle har vi vel løpt til endene med brødskalker, eller slenger ut brødsmuler til fugler. Vi gjør det fordi “alle” gjør det, og det er jo så koselig.

Saken er at brød inneholder ekstremt lite næring for spesielt ender. Resultatet av å fore dem med brød – Særlig andunger – er faktisk at de utvikler næringsmangel. De synes det er svært godt, og stapper gjerne nebbet grundig og vel, men saken er at det finnes mange andre saker du kan mate ender med som faktisk gir dem næring de kan ta til seg også:
Kokt eller ukokt ris, alle typer fuglefrø, andefor om du vil være så snill å kjøpe spesialisert mat, erter, melorm, meitemark, hakket salat eller hakkede grønnsaker av alle sorter er mye bedre å gi til ender enn brødbiter. Hakket salat og hakkede grønnsaker (eller skrell og avkapp samt matrester fra grønnsaker) er også genialt å legge ut til rådyrene.

Mange vil gjerne gi høy til rådyrene. Saken er at magene deres kan vanskelig håndtere tørket gress, og om de må venne seg til det sakte men sikkert for ikke å få forstoppelse, kolikk eller tarmslyng som vil ta livet av dem særdeles smertefullt. Om det kommer rådyr “langveisfra” som ikke er vant til høy kan de risikere dette. De tåler enda dårligere brødmat selv om en skarve brødskalk neppe kan ta livet av lille Bambi, jeg råder dere likevel til å gi mat som Bambi kan kose seg med uten å få problemer med magen sin. Hensikten med å støttemate litt er jo ikke å skape problemer tross alt. Silogress er mye bedre for rådyrenes mage enn høyet, men om du vil gi høy må du passe på at det er særdeles fint og ikke grovt. Gi også små mengder av høyet. Alle sorter rotfrukter er flott å gi, strimle det eller kapp i relativt små biter (de har små munner i motsetning til for eksempel hester), så bitene må jo da være små. En jeg kjente brukte en liten fliskutter til å lage rotfrukts-flis til rådyrene for eksempel. Det går også å få kjøpt sekker med kraftfor for vilt.

Har du mye trær eller hugger ned buskas av rogn eller osp for eksempel er lauet fra dette noe både rådyr og elg liker, i stedet for å brenne dette kan du jo passe på å legge det ut på lysninger i skogen slik at de kan spise opp lauet. Også andre trær/busker som bjørk, vier, selje, rogn, osp og hegg. Hugger du ned kratt, klipper grener og slikt i egen skog eller i hagen kan du jo legge ut dette på lysninger i skog slik at elg og rådyr kan dra nytte av det.

Det viktigste er at om du velger å begynne å mate dyrene regelmessig er det viktig å fortsette gjennom hele vinteren helt til det begynner å spire på vårparten, slik at ikke dyrene holder seg ved den plassen de har vennet seg til å få mat og dermed ikke søker seg videre til andre matkilder i tide. Om du slenger ut en runde med busk og sly en enkel gang betyr ikke det at dyrene forventer å finne en sånn fin haug også dagen etter, men har du matet regelmessig noen uker venner de seg til å finne mat der du har lagt det. Det er da du må fortsette å legge ut noe i det minste, selv om det kanskje ikke er enorme mengder hver enkelt gang. Om du vet du har fire rådyr i nabolaget og legger ut et kilo eller to med silogress hver dag for eksempel er det en stor støtte for dem. Det er et sted der de kan få litt næring i kroppen uten å kjempe mot tung snø overalt for å få den. Dersom jeg i fremtiden bor slik til at jeg kan støttefore rådyrene vil jeg nok gjerne gjøre det selv i det minste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.