Nordic Garden

Saimen Ringsel – Norppa-Live!

Saimaannorppa,  eller Saimen Ringsel som vi nok vil kalle den på norsk, finnes som navnet tilsier kun i sjøkomplekset Saimaa i Finland. Det finnes kun to arter ringsel som bor i ferskvann, og Saimaa-varianten finnes ingen annen plass i verden.

Saimen er kjent som Finlands aller største innsjø, og er egentlig et kompleks av flere innsjøer som henger sammen. Saimenselen kommer ikke engang opp på land for å føde. Hunnene føder ungen sin oppe på isen rett ved et luftehull etter å ha gravet en hule under snøen der ungen ligger beskyttet. På grunn av den lave mengde snø som kommer nå for tiden har selen hatt problem med å ha nok snø som beskyttelse for ungene sine. Ungene fødes jo likevel, men er utsatt for vær og vind, rovdyr og… fiskeredskaper. Mange nett har fanget unger som nettopp har begynt å svømme, og dermed druknet. Mange tiltak har blitt gjort, til stor frustrasjon for fiskere er det lagt restriksjoner på fisket, hvilket utstyr man får bruke og når. Jeg synes dette er helt riktig for å redde selene, men ikke alle fiskere er like entusiastiske over disse tiltak. Jeg håper likevel at majoriteten forstår nødvendigheten og ikke tjuv-fisker med utstyr som dreper seler.

Her er en video med entusiaster som jobber for å hjelpe dem med å lage barnekammer!

 

 

 

I 1955 ble selen satt under sterk beskyttelse. Per i dag pågår intenst arbeide for å redde selen fra utryddelse, mange sel-venner hjelper til med å samle sammen snø. Ofte er det en eller flere sel-venner som hauger opp snø fra store områder oppå et luftehull de finner slik at selen kan finne en mulighet til å lage hule for ungene sine. Ikke helt uvanlig lenger er dessuten at når brøytesnø fraktes fra byer omkring blir det kjørt og dumpet nær Saimen-området, slik at selvennene har mye snø å hente for å lage snøhuler over luftehull. Målet er å kunne oppnå en bestand på mer enn 400 individer i 2025. I 2010 var bestanden på 360 individer.

Som dere forstår er selen svært sårbar, og med kun mellom 3oo og 400 individer vil år med for dårlig iskvalitet til å ha ungen trygt under en snøhule være temmelig dramatisk for selene. De voksne vil klare seg også uten isen, men ungene kan ikke svømme mens de har babypelsen. Først når snøen og isen smelter unna vil ungene begynne å svømme i vannet og miste babypelsen sin.

I mai begynner selene å solbade, også for å gni av seg vinterpelsen på berg og stein, og under denne tidsperioden kan dere se på Norppa-Live (Sel-lajvcam kort og godt) og få glimt av de nydelige dyrene. Mange sel-venner passer på å følge med på live-cam under denne tidsperioden. Oftest vil dere se dem på formiddagen etter de har spist frokosten sin.

 

 

La oss håpe at Saimen-selen kan fortsette å berike Saimens natur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.