Dagdrømmen om et hobbit-hus

Siden jeg har lest boken Hobbiten har jeg vært nysgjerrig på hvordan et slikt hus kan gjennomføres. Etter filmen ble laget var jeg helt forelsket i huset slik det ble fremstilt i filmen. Spørsmålene jeg har stilt meg er; Hvor gjennomførbart er det å grave seg inn i en bakke for å lage et hus? Er det holdbart? Er det smart?

Selvklart må man jo forske litt på slike spørsmål om man heter Rita. Og forske gjør jeg, litt sporadisk her og der, leter opp sider. Jeg fant en side som ramset opp flere fordeler med såkalte hobbit-hus under bakkenivå:

  • Du behøver ikke legge noe fundament. Sparer enorme mengder materialer og arbeidstid/kraft.
  • Veggene er av jord, så du sparer byggemateriale der også.
  • Den termiske effekten av jorda stabiliserer temperaturen. Jorda varmes og kjøles mye tregere enn luft, og om du graver deg 2 meter inn i jorda vil du alltid finne temperatur stadig på gjennomsnittet for klimaet. Om du designer hjemmet ditt nøye behøver du ikke gjøre noe for å varme eller avkjøle ditt hjem.
  • De er enkle å bygge.
  • De påvirkes ikke av stormer, vind, hagl eller annet uvær.
  • Alle vannrør er beskyttet mot kulde og fryser dermed ikke.
  • Det kreves lite vedlikehold.
  • De er lydisolerte.
  • De er relativt brannsikre.
  • Du kan komplementere med veksthus ganske enkelt og dra nytte av varmen.

Noe av dette kan jeg vel med en gang si ikke nødvendigvis tiltaler meg. Jeg vil for eksempel ikke ha jordgulv, jordvegger og jordtak. Jeg vil gjerne ha ordentlige vegger, tak og gulv, men man kan jo legge murstein mot jorda tross alt, og legge steinheller på gulv. Alt lar seg nok løse. Men dette med den stabile temperaturen tror jeg nok er en sannhet med modifikasjoner i Skandinavia. Jeg tror vi må litt mer enn to meter inn i jordskorpa for en konstant temperatur som ikke går under frysepunktet, så jeg tror nok jeg vil ha en vedovn eller en peis tross alt. Men konseptet tiltaler meg absolutt! Bare det å slippe ekstrem hete på sommeren er tiltalende. Og hvor enkle de er å bygge er vel en diskusjons-sak kanskje. Det er nok ikke så enkelt som den artikkelen vil ha det til tipper jeg.

Det finnes jo en familie i Wales som har gjort alvor av et hobbithus. Huset ble bygget av det de fant i naturen, og så mye gjenbruk de kunne. Beregnet totalkostnad på materialer var £3000, hvilket er omtrent ingenting. De beregner de la ned “1500 mannstimer” i arbeide for å bygge huset og det var klart på 4 måneder. Planløsningen viser hvordan de tenkte når de bygget huset, og det er et hovedrom med et sove-platå over kjøkkenbiten. Med andre ord er det ganske lite.

Om man har en jevn temperatur, og det kreves heller lite energi for å varme opp huset har jeg ingen problemer med å se for meg en slags underjordisk vinterhage. Vinduer på minst to sider og gjerne i taket så det kommer inn mye naturlig lys og plutselig kan man dyrke svært mye innendørs. Der kan jeg gjerne ha jordgulv altså ;) Kanskje legge grusganger der man skal gå bare. Og om man graver seg inn et sted, eller lager en kunstig “haug” over huset sitt kan man jo anlegge den størrelsen man vil ha enkelt og greit. Skal vel ikke så mye til for å ha produksjon av løk, kål, gulrot og annet innendørs. Når det er inne og varmes opp kunstig kan man jo ha flere høst-sesonger i året! Man kanskje må hjelpe til litt med belysningen bare. Dette i kombinasjon med en vindpropell og/eller solcellepaneler så er man ganske sikret en del egen mat. Jo, det er i aller høyeste grad gjennomførbart med et underjordisk hjem.

Skjønt jeg må innrømme jeg gjerne vil ha litt fasade for eksempel ut mot en terrasse eller inngangen der det synes litt vegg og dør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.