NanoFlowCell skaper drivstoff av saltvann

“Med tanken full av saltvann kjørte produsenten 1100 kilometer uten stopp. Ved testslutt gjenstod nesten 80 prosent av drivstoffet.”

Tenk at dette er en elektrisk vann-bil??

Slik innledes artikkelen om NanoFlowCell. Teknologien er ikke engang ny. Nasa laget dette på 70tallet allerede, men det var ikke effektivt nok for romraketter. Etter 16 år forskning har derimot Nunzio la Vecchia fått fart på sakene. Hevder han selv i alle fall.

Kort sammenfattning. Du tanker opp med såkalt bi-Ion, en blanding av organisk og ikke-organisk saltvannsløsning. Vi fyller altså ikke sjøvann på tanken, selv om det kanskje kan høres slik ut. Den ene ladningen er positivt ladet, den andre er negativt ladet. Et membran tvinger disse to typer ladede elektroner til å reagere med hverandre når vannet pumpes gjennom det, og resultatet er… elektrisitet! En superkapasitor (eller batteri på godt norsk, dog spesialtilpasset til dette) lagrer opp elektrisiteten. Teknologien er så komprimert at dette er på størrelse med en skoeske. Og så ruller bilen frem elektrisk.

Du fyller tankene på samme måte som med bensin eller disel, vann er jo tross alt flytende; Spesialbehandlet eller ikke har det jo fortsatt en flytende form og samles opp i en tank. Det er dog to dyser på munnstykket, en til den positive, en til den negative saltvannsløsningen, det er jo hverken eksplosivt, giftig, miljøskadelig på noe vis, og du trenger ikke stille bilen til lading i alt for lang tid dessuten i og med at elektrisiteten skapes av reaksjon i vann og membran, og sikkert en hel haug andre tekniske små finesser både her og der. Husk jeg er ikke ingeniør eller supergeni og gjengir de jeg har lest i en full-fart-artikkel som overforenkler slik at slike som deg og meg skal forstå. Eller i det minste.. nesten forstå.

Bilen som ble testet er den på bildet, en gul Quantino. 3,9 meter lang så stor som en liten småbil (som min Dacia Sandero), men har plass til 4 personer.

Nå er ikke NanoFlowCell et bilselskap, det er et teknologiselskap, men det betyr ikke at det ikke kan bli en fremtidig produksjon av elektriske biler drevet av vann eller solceller på taket. Jeg ser frem til videre fremdrift på markedet, og skulle vel neppe nøle med å kjøpe en slik bil om den blir tilgjengelig. Jeg håper bare de som holder på teknologien tenker på Ola Nordmann når prisene settes på bilene, det er tross alt mange fler Ola Nordmenn som kjører biler på veiene enn mangemillionærer. Vi vil jo at alle skal ha råd til å tenke på naturen også ved valg av bil!

Her er to videoer fra NanoFlowCell sin youtube-kanal. Den ene forklarer prinsippet, den andre er fra testkjøringen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.