Ragnar Lodbrok – Sannheten bakom serien

RagnarDe fleste har nok fått med seg serien Vikings der vi får møte Ragnar Lothbrok, angivelig norsk viking som slår seg opp og frem, legendarisk og så videre og så videre. Gift med skjoldmøyen Lagertha og etterhvert også Sigurd Drakedrepers Aslaug, får den ene ungen etter den andre og utfører heltedåder.

Så kan man spørre seg selv, hva er sant av alt dette? Serien ble sendt på History Chanel som en dramatisering der man har fakta og historisk informasjon til stor del korrekt. Og det stemmer at bak serien Vikings ligger nøye research om hvordan de levde, våpen, rustninger, båter, gudetro og annet slik at de har det på plass. Men hvordan var det nå med Ragnar Lothbrok?

Joda, Ragnar finnes han. Men norsk var han ikke. Ragnar var Dansk/svensk konge som levde rundt 8-900tallet. Historisk finner vi han nevnt i Ragnar Lodbroks Saga, Tråtten om Ragnarsønnenes Saga samt Bosi og Herrauds Saga. Vi finner han også nevnt i Volsungesagaen og Jarlesagaen (Orknøyningenes saga). Det sies også at Krákumál er dødssangen til Ragnar, men det råder usikkerhet om dette stemmer. Dog stemmer det at han etter sigende var sønn av Odin selv. Eller ja, om det stemmer er vel en sak, men det ble hevded på “hans tid” at han var sønn av Odin, og at han dermed brukte en ravn som sitt bilde. Det ble sagt han hadde fått sine døtre til å sy banner med ravnen på. Islandske berettelser omtaler han derimot som sønn av Sigurd Ring.

Ragnar Lodbrok avbildet i sandsteinsrelieff i Fredriksborgs Slott

Ragnar Lodbrok avbildet i sandsteinsrelieff i Fredriksborgs Slott

Og Lathgertha var ikke hans første hustru. Ragnar var først gift med Tora Borgarhjort, datter av Jarl Herraud fra Öst-Götaland. Sammen fikk de to sønner, Agnar og Eirik Vindhatt Ragnarsson. To andre sønner kan muligens være sønner etter Tora: Rathbarth og Dunyat Ragnarsson.

Etter Toras død giftet han seg med Åslaug Sigurdsdatter. Hun ble ofte kalt Kråka da hun var ansett en trollkyndig kvinne. Hun finnes nevnt Snorres Edda-saga, var datter av Sigurd Fåvnesbane og skjoldmøyen Brynhild, sammen får de flere sønner: Ivar Beinlause (som trass i serien faktisk var Ragnars eldste sønn med Åslaug, og hans beinskade var “brusk i beinet” slik at han måtte bæres, tross dette var han kjent som en svært sterk, vakker og over gjennomsnittet klok mann) , Halvdan Ragnarsson (kalt Halvdan Kvitserk), Sigurd Orm-I-Auga Ragnarsson (Det er ukjent om han fikk sitt tilnavn pga en øyeskade/misforming av iris eller om han ga det onde øyet til folk med intens stirring når han var sint), Bjørn Jernside Ragnarson (som da som dere ser ikke var sønn etter Lagertha :P). Det finnes også en sønn ved navn Ubbe Ragnarsson, men historien vet ikke om han var sønn av Åslaug eller hans femte navnløse hustru.

Etter Åslaug giftet han seg omsider med Lathgertha, og med henne fikk han sønnen Fridleiv Ragnarsson. Om Lathgertha var eller ikke var skjoldmøy vites ikke. Jeg finner svært lite informasjon om henne i historiene annet enn nevnt ved navn.

Ragnars fjerde hustru het Svanloga, han fikk sønnen Regnald Ragnarsson med henne.

Hans femte hustru vet historien ikke engang navnet på, man vet kun at hun var datter av Esbern. Det er uklart om Ubbe er sønn av henne eller Åslaug.

Foruten svært mange sønner vet man at Ragnar hadde to døtre: Ragnhild og Alof Ragnarsdatter. Han må jo garantert ha hatt flere døtre, men historien skriver sjelden om kvinner om de ikke var dronninger, prinsesser eller klarte å slå seg frem på annet vis som for eksempel skjoldmøy.

Om vi leser Ragnar Lodbroks Saga kan vi der lese at Sigurd Orm-I-Auga fikk datteren Ragnhild. Ragnhild på sin side var mor til Harald Hårfagre.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.