Når jeg dagdrømmer..

kex3Jeg er en drømmer. Jeg har alltid vært det, halvt levet i en fantasiverden jeg selvklart vet ikke finnes. Jeg har brukt min fantasi for å rømme for en liten stund fra alt vondt og smertefullt. Av og til behøver man en pause fra brutaliteten i virkeligheten, og for meg finnes ingenting bedre enn å rømme inn i drømmer og fantasier og for en liten stund få et pusterom fra det som er plagsomt, slitsomt eller bare litt ubekvemt.

Oftest rømmer jeg inn i en bokverden, åpner en bok og befinner meg et annet sted takket være berettelsen.

Men selvklart dagdrømmer jeg også lottomillioner som de fleste andre.

Jeg drømmer om å kjøpe meg en liten gård en dag, en gård med mange uthus. Uthus som bakestue, vaskehus, fjøs, låve og stall så klart. Men viktigst for meg er nok der bakestuen.

En bakestue skulle frigjøre behovet for plass på kjøkkenet enormt, da jeg kan ta store bakeprosjekt der ute. Jeg skulle kunne ta storbaksten, julegodter og tilsvarende der ute i bakestuen, og jeg hadde ikke behøvd å umiddelbart rense alt vekk for å kunne lage middag. Jeg ser for meg at storbakst og julebakst blir mye enklere. Jeg kunne også holdt mine nisseverksted der ute, fordi man da igjen bare kan la det være der til neste gang man skal sette seg ned med juleprosjekter. Man behøver ikke rydde bort umiddelbart!

Jeg dagdrømmer at hovedhuset kanskje inneholder tre eller fire soverom som er noenlunde bra størrelse. Jeg drømmer om et stort og romslig kjøkken der man har den gamle vedovnen i behold for både baking og matlaging.. så man er sikret om strømmen går. Jeg drømmer om et vindfang med dør som man sparker av seg snøete sko i, uten oppvarming og dermed også perfekt for å sete ut kjeler og fat med mat som behøver kjøles ned. Jeg ser for meg en romslig innergang med et gjestetoalett, og at det i første etasjen er et rom som både kan være kontor eller soverom, at det finnes et dusjbad, at det er en romslig stue. Gjerne stue i gammelstil der du har vanligstuen og finstuen adskilt med brettevegger for eksempel, så man kan skape en stor stue ved behov og mange gjester, eller holde det mindre og intimt. Jeg ser for meg en andre etasje med to til tre soverom, noen kott, et trapperom der man også kan møblere for eksempel til arbeidsplass/syplass men også med en sofakrok med en liten ekstra tv. Jeg ser for meg at det også er et dusjbad oppe, kanskje til og med et bad med badekar? Jeg ser for meg en kjeller med boder og sauna, en kjellerstue og et vaskerom. Kjellerstuen er nemlig bibliotek i min verden, en kjellerstue med åpen peis, lun sofakrok og masse bokhyller overalt.

Om jeg skal ha mine dyr hjemme, om jeg skal ha egne dyr for å holde meg med eget kjøtt er det svært viktig at en av bodene minst er en matbod full av hylleplass, og at det er plass til fryseboks(er), fryseskap og kjøleskap i tillegg. Jeg kan jo selvklart ha frysebokser i alle slags isolerte kott, det må ikke være en matbod for å huse en fryseboks, og skal jeg ha egne kuer og egne sauer for å få mat fra dem kommer jeg til å behøve rikelig med fryseplass. Og da dagdrømmer jeg om et par kuer for egen kjøtt fra kalvene, og kanskje fire eller fem sauer, samt en gris eller to. Jeg tenker ikke stort. Jeg vil ha fire-fem sauer fordi de behøver være i en litt større flokk enn kuene behøver. Og selvklart drømmer jeg om å melke mine egne kuer, og designer halve BH’er til dem som de kan ha på, så jeg kan melke bakspenene hver morgen og kveld, og kalven har fri tilgang til framspenene hele tiden. På den måten kan kua ha kalven ved foten og jeg også får melk. Og da behøver jeg jo et melkerom i fjøset for å oppbevare melka, samt at jeg behøver et sted for å lage melkeprodukter som ost. Jeg må jo da lære meg mye teknikker jeg ikke har hatt behov for selv, og da får man jo nok en gang behov for sånt som stabbur og annet. Et lagerrom i huset kan jo da holdes temperert for å modne oster selv. Ivarhyller er finfin oppfinnelse for sånne rom ;) og ville det ikke vært morro å få juleoster, leverposteier, fenalår og annet i julegave fra egen gård?

Det er enda godt at det ikke koster penger å dagdrømme, for da kan jeg fritt drømme urealistiske saker og sukke med lengsel. Vi behøver alle ha våre drømmer for vi behøver noe å strekke oss etter. Å ha en gård som dette er ikke en full tids jobb siden vi ikke snakker mange dyr, men klart tar det tid hver dag når man har om så bare ett dyr. Jeg drømmer om å kunne se hesten min og de andre dyrene gjennom de forskjellige vinduer i huset mitt, å høre lyden om natten gjennom vinduet av frustende hestemule. Jeg vil selvklart ha sommerbeite med en klynge trær så de kan søke ly for varme og innsekter der. Og jeg vil ha leskjul på vinterhagene så de kan søke ly for vær og vind.

Jeg drømmer om at den gården jeg kjøper for mine drømmemillioner også har en kårbolig, stor og romslig, to soverom, stue, kjøkken, bad/vaskerom, innebod, stor gang, terasse/uteplass og en carport med utebod så min mor ikke lenger er avhengig av å leie fra andre. Jeg vil gjerne den kårboligen er 80 kvadrat stor i det minste, så min mor ikke lenger må planlegge til minste detalj hvordan hun skal få utnytte hver millimeter plass for å få plass til det hun ønsker å ha. Og jeg vil gjerne hun skal ha et gjesterom så hun kan ta i mot gjester. Jeg vil gjerne ha min mor nær meg også, fordi både hun og jeg er svært glade i å gjøre julebakst, forberede til jul, pynte, stelle, stulle og også håndarbeide, selv om hun er mer glad i det enn jeg. Og jeg kan tenke meg om jeg hadde egne sauer at min mor nok sikkert gjerne ville hjulpet til med å vaske, karde og spinne ull så vi har garn å strikke av. Det er klart at med bare fire-fem sauer er det litt begrensa hvor mye garn man får fra en sesong, men det burde da spe på litt skulle jeg mene.

Jeg drømmer også om at jeg har egne høns. Kanskje ikke mange, men nok til å få litt egg. Jeg ser for meg å kjøpe noen befrukta kalkunegg som hønene kan ruge frem, så jeg har noen kalkuner frem mot høsten, som kan bli julemat. Jeg ser for meg å ha noen gjess og noen ender også, og kanskje også kjøttkaniner? Jeg vil så gjerne på mange vis tilbake til den gamle tiden, der hver enkelt gård holdt seg selv, og man byttet varer mot varer, eller vare mot tjeneste, eller tjeneste mot tjeneste. Kunne jeg skape et samfunn der man var en hel gjeng gårder som byttehandlet uten penger tror jeg mange skulle miste en hel del stress. Men det er hardt arbeide å holde en gård. Mye arbeide, selv når det er i liten skala. Og da skulle jeg behøve å leve av noe jeg kan gjøre hjemmefra. Skrive for eksempel….

Ja, jeg drømmer. Jeg har mange små og noen veldig store drømmer. Som sagt, vi behøver alle våre drømmer så vi har noe å strekke oss etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.